Syksyinen Turku on tulvillaan tapahtumia, jotka tarjoavat hyvää mieltä ja mahdollisuuden tutustua uusiin ihmisiin! Yksin lähteminen ei kuitenkaan ole aina helppoa, joten Tykkää turkulaisesta! -kampanja haastaakin turkulaiset nauttimaan syyskuun tapahtumista yhdessä muiden kanssa. Kutsuthan siis seuraksesi vaikka naapurin tai tuttavan, jota et ole tavannut pitkään aikaan!

Dialogeja yhteisöllisyydestä Erätauko-menetelmällä

Erätauko on uusi tapa käynnistää ja käydä rakentavaa yhteiskunnallista keskustelua – mahdollisuus pysähtyä ja harkita asioita rauhassa. Erätauon avulla voit tuoda eri lähtökohdista tulevia ihmisiä käymään tasavertaista keskustelua ja saat paikalle myös heidät, jotka herkästi jäävät keskusteluiden ulkopuolelle.

Tykkää turkulaisesta! -kampanjassa käydään myöhemmin syksyllä Erätauko-dialogeja yhteisöllisyydestä. Nyt kampanjassa mukana olevilla toimijoilla on mahdollista osallistua Erätauko-dialogikoulutukseen. Koulutuksessa tutustutaan Erätauko-menetelmään ja dialogien käymiseen ja järjestämiseen.

Koulutus järjestetään kahdessa osassa. Varmistathan, että pystyt osallistumaan kokonaisuudessaan molempiin osiin. Koulutukseen mahtuu yhteensä 20 osallistujaa ja se järjestetään etänä Teamsissa.

Koulutusajankohdat:

  • Osa 1: perjantaina 8.10. klo 13–15.30
  • Osa 2: tiistaina 26.10. klo 13–15.30

Lisätiedot ja ilmoittautuminen

Turun päivänä tapahtuu

Tule tutustumaan Tykkää turkulaisesta! -kampanjaan Vanhalle Suurtorille Turun päivänä!

Haluaisitko kuulla lisää kampanjasta? Vai oletko valmis tekemään oman lupauksesi yksinäisyyden vähentämiseksi Turusta? Tule tapaamaan meitä Vanhalle Suurtorille 19.9. klo 10-16!

Kulttuuripääkaupungin 10-vuotisjuhlaohjelmaa Turun päivänä 19.9.

Lisätietoja tapahtumista: ohjelmakoordinaattori Heli Lempa, p. 040 542 4861, heli.lempa@turku.fi, www.turku.fi/2021

Tervetuloa Taidekappelin Turun päivän tapahtumiin sekä Ystäväiltaan

Turun päivää vietetään Taidekappelissa su 19.9. klo 12-20. Turun päivänä Taidekappeliin on vapaa pääsy. Kappelin Ladyjen kahvila on avoinna koko päivän ajan. Esillä on Sakari Alhopuron valokuvanäyttely ”Ultima Thulen lintuja”. Klo 13.30 Kappeli soi – klassisen musiikin ilmaiskonsertti: ”Sydämeni laulu – klassista taiturointia ja kauneimpia suomalaisia sävelmiä”. Klassista sellomusiikkia ja suomalaisia suosikkisävelmiä Akselista ja Elinasta Itkevään huiluun. Klo 18 Iltahartaus: Pertti Ruotsalo, musiikissa Anja Nurminen

Ke 22.9. klo 17.30 on Taidekappelin Ystäväilta. Tukenasi ry:n toiminnanjohtaja Katja Suominen alustaa aiheesta ”Hyvä kohtaaminen on kansalaistaito”. Ystäväillassa kuullaan tietoa Tykkää turkulaisesta! -kampanjasta sekä pohditaan yhdessä mitä voimme tehdä hyvän kohtaamisen edesauttamiseksi ja yksinäisyyden kampittamiseksi. 
Taidekappelin toiminnanjohtaja Aira Kuvaja ja vapaaehtoinen Maija Lipasti keskustelevat siitä, miten vapaaehtoistyöhön lähteminen voi vähentää yksinäisyyttä, millainen yhteisö Taidekappeli on ja mitä vapaaehtoistyön tekijä saa itselleen vapaaehtoistyöstä. Halukkaille Taidekappelin sekä Sakari Alhopuron valokuvanäyttelyn opastus. Vapaa pääsy, Taidekappeli tarjoaa iltateen. Tervetuloa mukaan tapaamaan vanhoja ystäviä ja tutustumaan uusiin!

Turun päivää vietetään Ruissalon Kylpylässä Hyvinvointipäivän merkeissä

Hyvinvointipäivään mahtuu mukaan max. 50 henkilöä. Päivän ohjelmana:
klo 15 Ruissalon historia, luonto ja huvila-arkkitehtuuri/maksuton. Luennoitsijana Leena Laihonen, matkailuopas
klo 16.15 Kuntoutuskeskus Ruissalon monipuoliset kuntoutusmahdollisuudet: Kelan kustantamat kuntoutuspalvelut ja muut vaihtoehdot. /maksuton. Luennoitsijana Birgitta Ojala, kuntoutuspäällikkö

Lapsiperheiden oma paikka on Skappeli!

Skappeli on lapsiperheiden oma paikka, perheiden olohuone, Skanssin kauppakeskuksessa. Skappelin toiminta on kaikille avointa ja maksutonta, ja se sijaitsee kauppakeskuksen 2. kerroksessa.

Skappelissa toimintaa lapsiperheille järjestämässä ovat Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän, Yhteisen Kasvatustyön koulutetut lastenohjaajat, yhdessä eri yhteistyökumppanien kanssa.

Ajankohtaiset asiat ja aukioloajat näet parhaiten Facebook-sivultamme @skappeli

Vertaiseroryhmä 1-3. luokkalaisille

Kun lapsen elämä ja tunteet menevät solmuun vanhempien eron vuoksi, voi apua hakea seurakuntien järjestämistä vertaiseroryhmistä. Ne tarjoavat mahdollisuuden tavata samassa elämäntilanteessa olevia lapsia ja nuoria sekä jutella omaa mieltä askarruttavista kysymyksistä.

Ryhmä järjestetään 23.-24.10. klo 10-16 Uittamon srk-kodilla. Lisätiedot: jenni.haltia@evl.fi ja marjaana.erkamaa@evl.fi 

Ilmoittautumislinkki: https://www.lyyti.in/lasteneroryhma2021 

VamosSampon vanhempien foorumi käynnistyy syksyllä

Vanhempien foorumi on suunnattu syrjäytymisvaarassa olevien täysi-ikäisten nuorten (18-29-vuotiaiden) nuorten vanhemmille. Luottamuksellisessa ryhmässä on mahdollisuus tavata toisia samassa elämäntilanteessa olevia vanhempia sekä eri tahojen ammattilaisia. Osallistua voi kaikille ryhmäkerroille tai valita itseä kiinnostavat aiheet.

Vanhempien foorumi toteutetaan yhteistyössä Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset – FinFami ry:n, Turun Ohjaamon sekä Linkki-toiminnan kanssa. Foorumin lähitapaamiset ovat klo 17-19 Vamoksella Turussa, Yliopistonkatu 25 A, 4.krs.

Foorumin teemat:

  • 14.9.2021 Vanhempien foorumi käynnistyy - Vamos valmennuksen esittely
  • 28.9.2021 Läheisen mielenterveys- ja /tai päihdeongelma (mukana Varsinais-Suomen FinFami ry)
  • 12.10.2021 Vanhemman voimavarat ja jaksaminen
  • 26.10.2021 Jos et tiedä mistä aloitat – aloita ohjaamosta (mukana uraohjaaja Ohjaamosta)
  • 9.11.2021 Suhde omaan nuoreen & vuorovaikutus nuoren kanssa
  • 23.11.2021 Vanhemmuuden ilot, surut ja mahdollisuudet (mukana Linkki-toiminta)

Voit osallistua tapaamiseen saapumalla paikalle tai olla ennakkoon yhteydessä Vamoksen työntekijään: Piia Halla puh. 050 5022558, piia.halla@hdl.fi

Turun Tuomiokirkossa perheneuvontaa syksyllä 10.9. alkaen joka kuukauden 10. päivä

Turun Perheasiain neuvottelukeskuksen perheneuvojat tarjoavat mahdollisuutta keskusteluun Turun tuomiokirkossa ilman ajanvarausta. Perheneuvoja on paikalla pe 10.9.2021 klo 15–19 ja su 10.10.2021, to 10.11.2021, pe 10.12.2021 klo 15–17.

Keskustelut ovat luottamuksellisia ja ne käydään niin, että ulkopuoliset eivät pääse kuulemaan keskusteluja. Tervetuloa keskustelemaan parisuhteeseen liittyvissä asioissa. Voit tulla yksin tai yhdessä.

Ero lapsiperheessä-ilta verkossa 21.9.2021 klo 17–19

Miten erosta voi selviytyä? Miten tukea lasta vanhempien erossa? Ero lapsiperheessä -verkkotapahtuma tarjoaa vertaistukea ja tietoa eroa pohtiville ja eronneille vanhemmille sekä heidän läheisilleen. Tilaisuuden tarkoituksena on tarjota tietoa ja vertaistukea erosta selviytymiseen ja eron jälkeiseen vanhemmuuteen. Vastaava tilaisuus on tulossa myös 19.10.

Lisätietoa ja ilmoittautumiset tuentu.fi

Osallistu TULE-tietokeskuksen tapahtumiin!

Ikääntyneen voimaharjoittelu -miniluento ja liikunnan palveluohjausta etäyhteydellä tiistaina 14.9. klo 12. Luennoitsijana Saija Kultala/Turun kaupunki liikuntapalvelukeskus. Luentoa on mahdollista myös seurata TULE-tietokeskuksessa, Humalistonkatu 10.
Lisätiedot: toimisto@tule.fi, 044 744 7085. Zoom-linkki tilaisuuteen: https://zoom.us/j/96368698222

Maksuton olkapäävaivojen itsehoito -etäkoulutustilaisuus maanantaina 20.9. klo 16-18. Tilaisuudessa käydään läpi olkapään alueen anatomista rakennetta, olkapäävaivojen yleisyyttä ja niiden riskitekijöitä. Lisäksi saat tietoa yleisistä olkapään alueen vaivoista ja niiden itsehoitokeinoista. Koulutustilaisuuden aikana tehdään toiminnallisia harjoitteita, jotka soveltuvat kipeälle olkapäälle.
Lisätiedot ja ilmoittautumiset: toimisto@tule.fi, 044 744 7085.

Kutsu kaveri mukaan Skanssin Kauppakeskuskävelyihin!

Skanssin Kauppakeskuskävelyt ovat perjantaisin 10.9.2021 alkaen ja ne jatkuvat aina 27.5.2022 saakka. Kävelyt ovat tuttuun tapaan klo 9.30–10.30, kokoontuminen 1. kerroksessa, Pelaamon naapurissa. Ryhmää ohjaa Sirpa Rönkkönen.

Maksuttomilla kauppakeskuskävelyillä liikutaan esteettömästi, ohjatusti, mukavassa seurassa ja varmasti sateelta turvassa. Kävelyt alkavat ja päättyvät pienellä verryttelyjumpalla ja kävelyn lomassa harjoitetaan tasapainoa sekä lihaskuntoa, joten keho saa monipuolista liikuntaa. Kävelyt sopivat erityisesti senioreille. Myös apuvälineen käyttäjät voivat osallistua. Ulkovaatteet ja arvotavarat on mahdollista jättää lukittavaan tilaan. Lisätietoa löydät täältä.

Facebook-tapahtuman kautta voit kutsua myös kavereita mukaan: https://fb.me/e/1Ej3QLnu7

Elämään iloa ja ystävältä tukea!

Ryhdy kuntoilukummiksi yksin asuvalle yli 70-v. turkulaiselle, jolla on alkavia liikkumisen haasteita. Toimimalla 4 kk kuntoilukummina autat vanhusta pärjäämään kotona pidempään. Perehdytyksen tehtävään saat kuntoilukummikurssilta. Pärjäät joka toinen viikko tehtävillä käynneillä tavallisen ihmisen tiedoin ja taidoin. Lisätietoja: puh. 050 544 3313 tai www.vanhustuki.fi/toiminta/vapaaehtoistoiminta/vanhuksen-kuntoilukummiksi/

Lähde liikkeelle! Tule pyöräyttämään onnenpyörää, juomaan kahvit ja kaatamaan mölkkykapuloita Asemanpuistoon tiistaina 14.9. kello 10-11.30. Sateella tilaisuus järjestetään toimistollamme osoitteessa Läntinen Pitkäkatu 33, Turku. Maksuttoman tapahtuman järjestää Turun Seudun Vanhustuki ry. Lisätietoja: www.vanhustuki.fi tai puh. 044 536 7741.

Hei seniori, tutustu Turun Lähimmäispalveluyhdistyksen toimintaan! 

Intoa eläkepäiviin – Tule mukaan vapaaehtoistoimintaan, jossa lisäät muiden ikääntyneiden iloa ja hyvinvointia. Sippe-vapaaehtoisena pääset virittelemään keskustelua hyvinvointikutsuilla. Teemoja ovat mm. ravitsemus, liikunta, kuvataide, muistelu, luonto ja matkailu. Entuudestaan ei tarvitse osata mitään, tarjoamme tarpeellisen tiedon ja tuen. Lisätietoa: www.sippe.fi/vapaaehtoiselle tai anni.niemi@kotikunnas.fi, p. 044 756 8053. 

Digisakki – maksutonta opastusta älylaitteiden käyttöön senioreille. Jos kaipaat apua älylaitteesi käytössä, lähde mukaan digisakkiin opettelemaan digitaitoja rennosti pienissä ryhmissä. Toteutamme osallistujien toivomuksia, esim. miten vastata WhatsApp-viestiin. Opastamme sinua maksutta, toiminta tapahtuu yhteistyössä Turun kaupungin kanssa. Lue lisää toiminnasta tästä.
Ota yhteyttä vesa.lehto@kotikunnas.fi / p. 044 7290 496.  

Liikkuva resurssikeskus on kerännyt senioreille järjestöjen, kaupungin ja muiden tahojen ajankohtaisia tekemisen vinkkejä ja mm. digineuvontapaikkatietoja Menovinkit-kirjeisiin! Löydät teemalliset kirjeet www.kotikunnas.fi/menovinkit, josta ne ovat myös tulostettavissa. Haastammekin kaikki tykkäämään senioreista ja tulostamaan koostekirjeen tuntemallesi netittömälle seniorille. 

Liikkuva resurssikeskus on liikkuva neuvontapiste, jossa on tavattavissa niin kaupungin kuin järjestöjen työntekijöitä. Paperisia Menovinkit-kirjeitä voi hakea myös pysäkeiltämme. Liikumme mm. Turun päivänä su 19.9. aamupäivällä Vanhalla Suurtorilla, ti 21.9. klo 10-11.30 Tortinmäen lavan parkkipaikalla ja klo 13-14.30 Paattisten kauppakeskuksen / OP Auranmaan parkkipaikalla sekä ke 22.9. klo 10-12 Teräsrautelan kentällä.
Lisätietoja: www.facebook.com/liikkuvaresurssikeskus tai satu.jarvenpaa@kotikunnas.fi / 045 77500068 sekä sanna.nurmi@kotikunnas.fi / 045 77500197.

Kiinnostaisiko Muistijumppakurssi lokakuussa?

Varsinais-Suomen Muistiyhdistyksen Muistijumppakurssi on tarkoitettu ikääntyville turkulaisille, jotka ovat kiinnostuneita muistinsa kehittämisestä ja joilla ei ole todettu muistisairautta. Kurssilla saat tietoa aivoterveyden hoitamisesta, oman muistin vahvuuksien hyödyntämisestä ja uusien muistikeinojen oppimisesta. Jokainen kerta sisältää teoriatietoa muistiin liittyvistä asioista sekä käytännön muistiharjoituksia. Osallistuminen kurssille on maksutonta, kurssin mahdollistaa Turun kaupungin avustus.

Lokakuun kurssi koostuu seitsemästä kerrasta keskiviikkoisin 27.10.-8.12.2021 klo 10-11.30. Kurssi järjestetään Turun pääkirjastossa, Linnankatu 2.

Lisätiedot ja ilmoittautumiset: puh. 044 2020 533 tai toimisto@muistiturku.fi. Mukaan mahtuu 10 henkilöä ilmoittautumisjärjestyksessä.

Vapaaehtoiset ovat Varsinais-Suomen FinFamin kivijalka, ilmoittaudu mukaan kurssille!

Varsinais-Suomen FinFamissa asiakkainamme ovat kaiken ikäiset mielenterveys- ja päihdeläheiset. Vapaaehtoiset voivat toimia mm. tukihenkilöinä, vertaistukena, chat-keskustelijoina, ryhmänohjaajina tai avustaa yhdistyksen muissa tehtävissä.

Vapaaehtoisten peruskoulutus järjestetään tiistaina 21.9. klo 17-20. Peruskoulutuksen käytyään vapaaehtoinen voi kouluttautua tukihenkilöksi torstaina 23.9. klo 17-20 tai chat-keskustelijaksi vertaistuelliseen chattiin osallistumalla kaksipäiväiseen koulutukseen maanantaina 4.10. & keskiviikkona 6.10. klo 17-20. Koulutukset järjestetään koronatilanteesta johtuen etänä Zoom-verkkoalustalla. Myöhemmin tänä vuonna, 27.11. klo 9-14, perheiden parissa toimiville vapaaehtoisille järjestetään Hyvä arki lapselle -koulutus Lehmirannan lomakeskuksessa Salossa.  

Lisätietoja ja ilmoittautumiset: https://www.vsfinfami.fi/vapaaehtoisten-koulutukset/

Kiinnostaako vapaaehtoistoiminta? Pidä huolta -chatissa 16.9. voit kysyä erilaisista vaihtoehdoista

Haluaisitko löytää itsellesi mielekkään vapaaehtoistehtävän? Mitä olet aina halunnut tietää vapaaehtoistoiminnasta? Tule ja kysy kysymyksesi Pidä huolta -vapaaehtoistoiminnan chatissa
to 16.9. klo 16-17.30. Chatin löydät osoitteesta tukenasi.fi   

Kysymyksiin vastaamassa Pidä huolta -vapaaehtoistoiminnan rekryviikon tiimistä Katja Laine / Tukenasi ry ja Satu Järvenpää / Liikkuva resurssikeskus

Syksyn chat järjestetään osana Turun seudun valikkoryhmän tiedotusta. Kannattaakin laittaa www.facebook.com/Turunseudunvalikkoryhma seurantaan.

Tykkää turkulaisesta! -kampanjaa koordinoi Tukenasi ry yhdessä Turun kaupungin, Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän sekä Louhos Digital Oy:n kanssa. Valtakunnallisena yhteistyökumppanina on Lähdeliike.