Suikkilan kotihoidossa työskentelevä Mirljan Rohulaid opiskeli lähihoitajaksi oppisopimuksella. Hän kiittelee koulutusmahdollisuutta ja on tyytyväinen suorittamaansa lähihoitajan tutkintoon, joka nyt mahdollistaa monipuolisemmat työt ja lisävastuun. Työssä parasta ovatkin vaihtelevat päivät.

Lähihoitajaksi oppisopimuksella -koulutuksen haku avoinna nyt

Lisätietoja Kuntarekrystä

Haku päättyy ma 20.9. klo 15

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto (lähihoitaja) muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä) eli laajuus on yhteensä 180 osaamispistettä. Koulutuksen pituus vaihtelee opiskelijan aiemman osaamisen perusteella. Arvioitu kesto on noin kaksi vuotta. Koulutuksessa osallistutaan oppilaitoksen tarjoamiin opintoihin ja opitaan työpaikalla. Osaaminen osoitetaan näyttökokeissa.

Mukana oppisopimuskoulutuksissa ovat Turun vanhuspalveluiden ohella Turun oppisopimustoimisto ja Turun Ammatti-instituutti.

Alkuun vain yhdeksi kesäksi Suikkilan kotihoitoon töihin lupautunut Mirljan ”Minni” Rohulaid ehti olla töissä Suikkilassa kolmen vuoden ajan, kun hän kuuli oppisopimuskoulutusmahdollisuudesta. Työyhteisö myös kannusti häntä hakemaan. Hän haki.

Opiskelijavalintaa edelsi haastattelu, joka Mirljanin itsensä mukaan ei sujunut hyvin.

- Ainakin jännitin tosi paljon ihan jo kielen ymmärtämisen ja puhumisenkin kannalta, Mirljan nauraa nyt.

Joka tapauksessa hänet valittiin koulutukseen.

Opittua pääsee heti testaamaan käytännössä

Oppisopimuskoulutuksessa pitää hankkia työpaikka, jossa opiskelun suorittaa. Mirljanille työpaikka oli luonnollisesti Suikkilassa, jossa myös työkaverit olivat ennalta tuttuja.

Opintoihin kuuluvan harjoittelun hän suoritti Pansion kotihoidossa. Opiskelussa keskeistä olivat myös oppimisen osoittavat näyttökokeet. Opintoihin kuuluu paljon myös itsenäistä opiskelua. Opiskeluissa ehkä vähän yllättikin se, miten paljon itsenäistä pohjatyötä vaadittiin: piti perehtyä kirjoihin ja muihin taustamateriaaleihin ennen kuin pääsi vauhtiin esimerkiksi esseen kirjoittamisessa.

Oppisopimusopiskelijalla on työpaikalla ohjaaja. Ohjaajan vastuulla on mm. mahdollistaa monipuolisiin töihin osallistuminen ja lisätä tehtävien vaikeustasoa, kun opiskelijan osaaminen kehittyy.

Ohjaajalta pitää uskaltaa kysyä. Pitää vaatia, että saa kokeilla eri tehtäviä ja sairaanhoidollisiakin töitä. Meillä yhteistyö sujui tosi hyvin.

- Kävimme ohjaajani kanssa yhdessä asiakkaiden luona. Ohjaajalta pitää uskaltaa kysyä. Pitää vaatia, että saa kokeilla eri tehtäviä ja sairaanhoidollisiakin töitä. Meillä yhteistyö sujui tosi hyvin.

Opiskelussa palkitsevaa oli erityisesti tekemisen kautta oppiminen.

- Kun ensin opiskelee asiat teoriassa, pääsee heti testaamaan tuoreesta muistista oppimaasi käytännössä.

Opiskelussa on myös mahdollista hyödyntää aiempia opintoja. Minnin hotelli- ja ravintola-alan taustakoulutuksesta hyväksyttiin 15 opintopistettä.

Ja kun koko opiskeluajan sai myös palkkaa, oli se perheelliselle ihan ehdoton juttu.

- Ja kun koko opiskeluajan sai myös palkkaa, oli se perheelliselle ihan ehdoton juttu, hän vielä lisää.

Minni kiittää samalla myös perhettään - läheisten tuki ja kannustus oli opiskeluaikana ensiarvoisen tärkeää.

Kotihoidon oppisopimuskoulutus on mahtava mahdollisuus

Toukokuussa 2020 lähihoitajaksi valmistumisen jälkeen hän kertoo työhönsä sisältävän enemmän haasteita ja työ tarjoaa myös enemmän mahdollisuuksia.

Työssä parasta on monipuolisuus ja vaihtelevat päivät. Kotihoidossa lähihoitajakin saa tehdä laajasti erilaisia työtehtäviä ja ottaa vastuuta. Omaa päivää pääsee myös itse suunnittelemaan. Esimerkiksi vanhusten asumispalveluissa hoitajan työ on paljon kaavamaisempaa.

Kotihoidon työntekijöiden kiireet ja rekrytointivaikeudet ovat olleet paljon esillä. Mahdollisessa kiireessä auttaa, kun itse pysyy rauhallisena.

- Kiirettäkään ei saa stressata vaan sitä pitää sietää.

Hän viihtyy työssään ja antaa erityiskiitokset myös työyhteisölleen. Työkavereille voi aina voi soittaa ja kysyä tarvittaessa apua. Myös moni asiakas on ehtinyt tulla tutuksi. Yksi työn parhaita puolia onkin käydä asiakkaiden luona, joka jo odottelevat käyntiä.

- Töihin on aina kiva tulla ja jos ei olisi, siinä vaiheessa pitäisi ehkä lopettaa.

Lopuksi Minni vielä haluaa kannustaa kaikkia kiinnostuneita hakeutumaan lähihoitajan oppisopimuskoulutukseen. Se on mahtava mahdollisuus.