Historian ja tulevaisuuden museo -hanke esittelee Turun päivänä 19. syyskuuta kaksi videota Turusta ennen vuoden 1827 paloa. Videot esitellään aamupäivällä Turun pääkirjaston Studiossa, sekä iltapäivällä Kaupunginteatterin Taideseinällä.

Kolme ja neljä minuuttia pitkät videot pyörivät non stop -esityksinä. Esitykset ovat maksuttomia. Videoiden non stop -esityksien ajankohdat Turun päivänä 19.9.: 

  • Turun pääkirjaston Studio-tila klo 11–12.30 
  • Turun Kaupunginteatterin Taideseinä klo 17–19 

Videokuvissa esitellään uusia kaupunkimaisemia vuoden 1827 Turusta. Videot tutustuttavat Turun palon syttymiseen ja etenemiseen Aningaistenmäkeä pitkin joen rantaan seurahuoneelle asti, sekä vanhan kaupungin ydinkeskustaan Suurtorilta kulkien Krooppi-puron yli Tuomiokirkon lähialueeseen.  

Videoiden kertomukset on käsikirjoittanut turkulainen tietokirjailija ja teatteriohjaaja Jukka Kittilä. Lukijoina kuullaan näyttelijät Mikko Leskelä ja Kristina Vahvaselkä. Hienovaraiset äänimaisemat antavat nykykatsojan mielikuvitukselle kipinän.  

– Nyt ensiesityksen saavat videot ovat osoituksia digitaalisen 3D-mallin hyödyntämismahdollisuuksista. Videot tullaan myös julkaisemaan suomeksi ja ruotsiksi tekstitettyinä Turun museokeskuksen Youtube-kanavassa, kertoo Historian ja tulevaisuuden museon hankepäällikkö Joanna Kurth

Näkymä Hellmanin tontille. Kuva: TMK & Zoan Oy

Tutkimustyö taustalla 

Turun palo syyskuussa 1827 tuhosi suuren osan silloisen kaupungin rakennuksista. Palon jälkeen kaupunki kaavoitettiin uudelleen ja vain paikoitellen jäi jäljelle viitteitä keskiajalta peräisin olleesta vanhasta kaupunkirakenteesta. Millainen oli Turku ennen paloa? Turun kaupunki on 3D-mallintanut paloa edeltänyttä kaupunkia osana Historian ja tulevaisuuden museo -hanketta. Vanhaan Turkuun voi myös tutustua toukokuussa Digimuseo-palvelussa avattujen 360°-kuvien virtuaalinäyttelyn välityksellä. 

Videoissa koettavana oleva kaupunkimaisema on laadittu käyttäen erilaisten aineistojen, kuten palovakuutuksien ja muiden katselmuksien sekä maisemakuvien ja piirustuksien ristiin tulkintaa. Kaupunkimallin pohjaan on käytetty maanmittaustirehtööri Johan Tillbergin vuonna 1808 laatimaa karttaa tonttijakoineen sekä nyky-Turun maastokarttaa. Tutkimustyöstä on vastannut FT, arkkitehti Panu Savolainen, ja Turun museokeskuksen asiantuntijat ovat osallistuneet tietosisältöjen tuottamiseen. 3D mallin teknisestä toteutuksesta vastaa Zoan Oy.    

Pääkuva: Aninkaistenkorttelinäkymä kohti jokea. TMK & Zoan Oy