Turun päivää vietetään taas tulevana sunnuntaina 19.9.! Tänä vuonna kaupungin yhteinen kotiseutupäivä tarjoaa kokonaisuudessaan huikeat yli 90 tapahtumaa. Mitä kaikkea Turun päivän taustalla tapahtuu? Tätä meille avaa tapahtuman vastaava tuottaja Eevi Rannikko.

TURUN TEKIJÄT

Turun tekijät -juttusarjassa tutustutaan kaupungin työntekijöihin, jotka rakentavat turkulaisten arkea. Sarjaa voi seurata Turun kaupungin verkkosivuilla sekä somessa tunnuksella #turuntekijät. 

Turun tekijäksi? Avoimet työpaikkamme löydät osoitteesta turku.fi/rekry

Millaisella kokoonpanolla Turun päivän tapahtumia järjestetään ja minkälaista taustatyötä se vaatii?

– Turun päivän tiimi muodostuu minun lisäkseni kolmesta harjoittelijasta, joiden kanssa yhdessä olemme aktiivisesti työstäneet Turun päivää elokuun alusta. Neljästään emme kuitenkaan Turun päivää saa kasaan, vaan iso kiitos kuuluu myös viestinnälle ja lukuisille tapahtumien järjestäjille, jotka tekevät tätä harrastus- ja vapaaehtoistoimintana, kertoo Eevi Rannikko.

Turun päivä tehdään käytännössä seitsemässä viikossa, joten prässi elokuun alussa harjoittelunsa aloittaneille opiskelijoille on melkoinen. Välillä voi tuntua, että vauhti meinaa yltyä liiankin kovaksi, mutta aina lopulta kaikki palat saadaan paikoilleen ja kaupunkilaisille mukava kotiseutupäivä.

– Siitä koen ylpeyttä, että Turun päivän tapahtumatuotannossa harjoittelunsa tehneet korkeakouluharjoittelijat ovat (oman kertomuksensa mukaan) olleet tyytyväisiä harjoitteluun ja erityisesti siihen, että he ovat päässeet oikeasti tekemään asioita.

Turun päivän tuotannossa mukana olleet opiskelijat saavat ansioluetteloonsa liitettäväksi kunnollista työkokemusta.

– Olen valtavan tyytyväinen, kun voin sanoa, että moni harjoittelijoistani on kokenut Turun päivän harjoittelun ja siitä tulleen työtodistuksen auttaneen heitä myöhempien työpaikkojen saannissa merkittävästi.

Mun harkkarit eivät keitä kahvia tai järjestä mappeja. He tekevät töitä ja se näkyy työtodistuksessakin.

Mikä Turun päivän järjestämisessä on parasta?

– Olen lapsesta asti rakastanut järjestää ja osallistua tapahtumiin. On parasta, että saan tehdä tapahtumaa kaupunkilaisille. Olen ylpeä siitä, että niinä vuosina, kun olen Turun päivää tehnyt, on tapahtuma kasvanut hurjasti ja joka vuosi mukaan on saatu uusia juttuja, ja uskon, että tapahtumamäärä kasvaa jälleen, kun epidemiasta päästään.

Vaikka Eevin työpöydällä Turun päivät onkin iso ja mielekäs produktio, mukaan mahtuu paljon muutakin mukavaa.

Turun päivän ohella tapahtumasuunnittelija Eevi Rannikko vaikuttaa myös muissa Turun kaupungin tapahtumissa taustalla ja opastaa muita tapahtumanjärjestäjiä

Eevillä on takanaan työhistoriaa kaupungilla jo 10 vuoden ajalta. Turun päivässä hän on ollut mukana vuodesta 2018. Mahtuuko mukaan kommelluksia tai hassuja sattumuksia?

– Kommelluksista täytyy kyllä sen verran sanoa, että varmasti sellaisia on ollut, mutta aikataulutarkkuuden lisäksi tunnollisuus on yksi hallitsevia luonteenpiirteitäni, eli kommellukset saadaan yleensä selvitettyä ennen kuin kukaan edes huomaa mitään tapahtuneen.

Mitä yllättävää Turun päivien taustalta löytyy?

– Monet varmasti ajattelevat, että Turun päivien sisältöä mietittäisiin suurella ryhmällä, mutta aika pitkälti ne lähtevät omasta uteliaisuudestani, kun mietin mitä tuon portin tai oven takana mahtaa olla ja laitan harjoittelijan selvittämään asiaa, Eevi nauraa.

Viime vuonna mukaan tullut buddhalainen luostari Lien Tam on hyvä esimerkki tällaisesta erikoisemmasta uutuudesta.

– Koko juttuhan lähti siitä, että olin itsekseni pohtinut, että olisi kiva nähdä, miltä siellä värikkäässä luostarissa näyttää. Heillä oltiin valtavan otettuja, että Turun kaupunki virallisesti heitä lähestyy ja kysyy heitä mukaan kaupungin viralliseen juhlapäivään. Innostuivat heti ja ovat tosiaan tänäkin vuonna mukana omalla ohjelmallaan.

Jos pitäisi valita kolme tapahtumaa Turun päivänä, mihin tulisi ehdottomasti osallistua?

– Uutuutena tänä vuonna mukana on Kupittaan siirtolapuutarha, jonka poluille saa mennä kuljeskelemaan klo 12–16. Mukana on myös matkailuopas klo 12–15 kertomassa miljööstä. Lisäksi viime vuoden uutuus, Buddhalainen luostari Lien Tam Moisiossa on myös ehdottomasti käymisen arvoinen kohde! Suuntaisin myös Vanhalle suurtorille, jossa on kaupungin oma toritapahtuma ja paikallisia yhdistyksiä ja seuroja esittelemässä toimintaansa klo 10–16. Illan huipentaa vielä kulttuuripääkaupunkivuoden juhlan kunniaksi järjestetty tulishow klo 20 Tuomiokirkon edessä ja klo 21 ilotulitus, joka ammutaan Samppalinnanmäeltä.

Nähdään koko kaupungin yhteisessä juhlapäivässä sunnuntaina! Koko Turun päivän ohjelman löydät täältä.

Turun päivä 2019 ilotulitus, by Turun kaupunki