Vihdin kunnassa ollaan aloittamassa tekstiilijätteen kierrätystä EU-direktiiviä silmällä pitäen. Alueen kierrätysammattilaiset tulivat joukolla tutustumaan, kuinka poistotekstiilin lajittelu hoidetaan Työpisteellä Kanslerintiellä.

Yhteyshenkilö: 

Työnjohtaja Kirsi Ailio, kirsi.ailio@turku.fi, p. 040 482 4692

Työpisteen Kanslerintien toimintaan oli tutustumassa Vihdin kunnan ja elinkeinotoimen henkilöstöä, Vihdin kierrätyskeskuksen sekä alueellisen jätehuollon Rosk’n Rollin asiantuntijoita. Keskustelu oli aktiivista ja antoisaa, mukaan vierailijoille tarttui paljon tietoa sekä konkreettisia ideoita hyödynnettäväksi.

– Oli ilo saada asiasta innostuneita vieraita. Vieraat vaikuttuivat siististä ympäristöstä ja hyvästä tilan käytöstä. Vihti on pieni kunta mutta Rosk’n Rollin toiminta-alue kattaa jo 230 000 asukasta. Vastaavanlaisen poistotekstiilin keräyksen ja paikallisen lajittelun järjestäminen on lähitulevaisuudessa edessä maan laajuisesti, toteaa Kirsi Ailio.

Tekstiilit kiertoon

Kaupungille uusi työtoiminnan alue Tekstiilit kiertoon aloitti Kanslerintiellä helmikuussa 2020. Tuotantoa vetää työnjohtaja Kirsi Ailio ja hänellä on apunaan työvalmentaja Dzenana Jakupovic. Tuotannossa työskentelee parhaimmillaan n. 25 tukityöllistettyä ja kuntouttavan työtoiminnan kädentaidoissa on 35 paikkaa. LSJH toimittaa Kanslerintien yksikköön viikoittain 1500–4000 kg tekstiilijätettä. Toimipisteen työtoimintaan kuuluu tekstiilijätteen vastaanotto, lajittelu, käsittely ja uudelleenkäyttö. Tekstiilitorilla myydään uudelleenkäytettäviä vaatteita ja kodintekstiilejä edullisin hinnoin suoraan kuluttajille. Teollinen ompelimo valmistaa pääasiassa kierrätetystä materiaalista tuotteita putiikkiin myytäväksi. Noin kolmasosa läpikäydystä ja lajitellusta kierrätyskelpoisesta poistotekstiilistä palautuu LSJH:lle, missä materiaali jatkoprosessoidaan uudeksi raaka-aineeksi teollisuuden tarpeisiin ja mm. langaksi.