Turun Kaupunginteatterissa Kysy siskoilta käsittelee naiseutta ja hormonien vaikutuksia historian ja tutkimustiedon tunnustaen. Merkittävin rooli esityksessä on näyttämön eri-ikäisten naisten läsnäololla, kokemusten jakamisella ja voimaannuttavalla musiikilla.

Kysy siskoilta

Jakamisen tarpeesta ja riemusta syntynyt Kysy siskoilta sai kantaesityksensä Turun Kaupunginteatterissa 21.9.2021.  Kysy siskoilta on esitys hormoneista, jotka määrittävät naisen elämää kuukautisista raskaaksi tulemiseen ja pms-oireyhtymästä vaihdevuosiin. Satu Rasila, Susanna Haavisto ja Anna-Mari Kähärä huomasivat, että kun hormoneista uskaltaa avata suunsa, niin sielunsiskoja löytyy.
 
– Halusin ottaa haltuun lähestyvän elämänvaiheen, mutta kokemuksellista tietoa vaihdevuosista ei vielä silloin tahtonut löytyä. Tein asiasta Facebook-päivityksen, johon sain valtavasti keskenään tosi erilaisia vastauksia. Se kirkasti minulle, että hormonaaliset asiat ovat kaikille tosi henkilökohtaisia, eikä kaikkeen edes voi valmistautua. Mutta kokemusten jakaminen oli voimaannuttavaa ja siitä syntyi ajatus tästä esityksestä, näytelmätekstin kirjoittanut ja ohjannut Satu Rasila kertoo.  
 
Kanssatekijätkin löytyivät helposti. Anna-Mari Kähärä vastasi välittömästi Rasilan päivitykseen, että olisi enemmän kuin innostunut säveltämään uutta teosta. Ja kun Rasila ja Susanna Haavisto olivat jo vuosia toivoneet saavansa tehdä yhteistyötä, oli ydintyöryhmä valmis.

Esitystä varten syntyi kaksitoista uutta kappaletta, joiden aiheet käsittelevät kipeitä ja hävettyjä, mutta myös herkkiä ja riemullisia hetkiä naisten elämässä. Esityksen kahden multi-instrumentalistin orkesterin kapellimestarina ja pianistina toimii Kähärä ja lyömäsoittimia ja bassoa soittaa Sara Puljula. Naisten tarinoita kertovat Anna Victoria Eriksson, Susanna Haavisto, Linda Hämäläinen, Pauliina Saarinen ja Riitta Salminen.

Suoraa puhetta ja laulua naiseudesta 

– Aiheeseen yhdessä sukeltaessa löysimme yllättävän paljon itsellemme outoja asioita, oireita, hämmentävän isoja tunneketjuja ja mielen liikkeiden tuntemattomia polkuja, jotka niin monen tietämättä johtuvatkin hormoneista – eivätkä mielen järkkymisestä. Tai siis hulluksi tulemisesta. Hormoneista ei vieläkään puhuta tarpeeksi, kertoo Haavisto, joka vastaa esityksessä kuultavien kappaleiden sanoituksista. 
 
Moniääninen, tunnelmia luova musiikki on iso osa esitystä.

– Monet, aika omakohtaisetkin aiheet synnyttivät musiikin tyylilajin ikään kuin itsestään. Vaikka teoksessa on mm. jazzia, poppia ja hip hopia, niin ehkä yhteinen nimittäjä on kuitenkin juurimusiikki. Aika moneen biisiin lirvahti aimoannos bluesia ja kuumia aaltoja, Kähärä kuvailee. 
 
Vaikka vertaistukea tarjotaan ensisijaisesti naisille, esitys on suunnattu kaikille, joilla on kokemusta naisen kanssa elämisestä. 

Asiasanat: