KULTTUURIHYVINVOINNIN JUTTUSARJA
Turun kulttuuripääkaupunki-vuodesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 10 vuotta. ”Kulttuuri tekee hyvää” oli kulttuuripääkaupunkivuoden pääviesti, ja se säilyy myös 10-vuotisjuhlavuoden ykkösteemana. Tässä juttusarjassa kerrotaan, miten kulttuuri tekee hyvää turkulaisten arjessa tänä päivänä.
Osa 1: OmaKirjasto tuo kulttuurin kotisohvalle
Osa 2: Tanssiteatterista kuoromusiikkiin – taidetta kotoa käsin
Osa 3: Tanssikummi®n kanssa mielenterveyskuntoutuja voi päästä kiinni sanattomaan
Osa 4: Satuvideoista sirkustyöpajoihin – matalan kynnyksen kulttuuria lapsille
Osa 5: Taidetta kotiin -hanke tuo taiteen iloa ikäihmisille
Osa 6: Elinvoimaa kulttuurista -tapahtumakokonaisuus tuo hyvinvointia ja taide-elämyksiä arkeen
Osa 7: Kulttuuria ja liikuntaa huokein hinnoin
Osa 8: Saavutettavat orkesterit -pilotti vei virtuaaliselle musiikkimatkalle läpi elämänkaaren
Osa 9: Sanataide kannustaa luovaan ilmaisuun
Osa 10: Hyvinvoinnin ideahaun oivallukset ilahduttavat monipuolisuudellaan
Liikuntarannekkeilla edullisesti kaupungin liikuntapaikkoihin
Liikuntarannekkeelle ladataan käyntejä vähintään 10 kerran sarjana. Yksittäiset käynnit ovat rannekkeella edullisempia kuin erikseen ostetuilla sisäänpääsylipuilla. Rannekkeen omistajan ei myöskään tarvitse jonottaa sisäänpääsyä kassalla.
- Lähtökohtaisesti liikuntarannekkeilla pääsee kaupungin omistamiin liikuntapaikkoihin. Tällaisia paikkoja ovat esimerkiksi kaupungin uimahallit, Kupittaan urheiluhalli, Varissuon jäähallin kuntosali ja Paattisten ja Pansion on kuntosalit, kertoo Turun kaupungin liikuntapalveluvastaava Toni Pekkola.
Samalle rannekkeelle voi ladata käyntikertoja myös eri kohteisiin. Latauksen hinta riippuu aina ladattavasta tuotteesta. Liikuntarannekkeen saldon näkee sisäänleimauksen yhteydessä liikuntapaikalla.
Yleisen liikuntarannekkeen lisäksi käytössä on myös erilaisille kohderyhmille suunnattuja rannekkeita. Senioriranneke on suunnattu yli 65-vuotiaille turkulaisille. Ranneke on voimassa kuusi kuukautta kerrallaan. Kimmoke-ranneke on puolestaan suunnattu 17–64-vuotiaille turkulaisille, jotka saavat tiettyjä Kelan etuuksia, kuten työttömyysturvaa tai työkyvyttömyyseläkettä. Ranneke on voimassa kuusi kuukautta kerrallaan. Sekä Kimmoke-rannekkeeseen että seniorirannekkeeseen voi ladata erillisiä palveluja.
Uusin tulokas on opiskelijoille kehitetty liikuntaranneke, joka maksaa 60 euroa puolelta vuodelta. Rannekkeella pääsee samoihin kaupungin liikuntapaikkoihin kuin Kimmoke- ja seniorirannekkeillakin. Rannekkeet ovat tulleet elokuun aikana myyntiin Monitoreihin, Liikuntapalvelukeskuksen asiakaspalveluun, Kupittaan keilahalliin sekä uimahalleihin.
Rannekkeiden lisäksi tarjolla liikuntaa voi ostaa myös tuotteina ja palveluina. Kunnon äijät ja Leidit liikkeellä -liikuntavuorot ovat olleet suosittuja, ja niiden syyskausi onkin parhaillaan käynnissä. Tarjolla on helppoja ja edistyneitä liikuntavuoroja kaiken tasoisille liikkujille.
Rannekkeilla saa myös kulttuurielämyksiä
Joillakin rannekkeilla saa liikuntapalvelujen lisäksi myös kulttuurielämyksiä. Esimerkiksi seniori- ja Kimmoke-rannekkeilla voi saada sekä liikunnan että kulttuurin palveluita. Rannekkeilla pyritäänkin tarjoamaan kaupunkilaisille mahdollisimman laajat vapaa-ajanviettomahdollisuudet.
- Turun kaupunki haluaa tarjota vapaa-ajalle erilaisia mahdollisuuksia. Myös eri ikäryhmät ja elämäntilanteet otetaan huomioon. Esimerkiksi seniorirannekkeella pääsee museoihin, ja ysiluokkalaisille on kehitetty oma vip-kortti, jolla pääsee ilmaiseksi teatteriin ja museoihin. Elämäntilanteen muuttuessa äkillisesti hyvä vaihtoehto voi olla Kimmoke-ranneke, joka on tarkoitettu tiettyjä Kelan etuuksia saaville, kertoo kulttuurikoordinaattori Irina Niemimäki.
Tietyille ryhmille suunnattujen rannekkeiden ja korttien lisäksi kuka tahansa voi hankkia maksuttoman kulttuurikortin. Se yhdistetään Vaski-kirjastokorttiin, ja kortin käyttäjä saa sähköpostiinsa etuja ja vinkkejä Turun kulttuuritarjonnasta. Kirjastosta voi myös hakea itselleen kulttuurikortti-tarran, jolloin kortin ulkoasusta voi heti tunnistaa kortin olevan myös Kulttuurikortti. Tarroja on saatavilla kaikissa Vaski-kirjastoissa.
- Kulttuurikortti on suosittu. Kulttuurikorttilaisten uutiskirjeen sähköposteihinsa on tilannut noin 55 000 henkilöä, ja itse korttilaisia on noin 70 000, Niemimäki kertoo.
Rannekkeiden ja korttien hankkiminen on helppoa ja vaivatonta. Samalla reissulla voi halutessaan hankkia useamman rannekkeen tai kortin.
- Yleisesti sanoisin, että jos turkulainen pohtii minkä tahansa rannekkeen tai kortin hankkimista, niin kannattaa suunnata yhteispalvelupisteeseen eli Monitoriin. Siellä osataan neuvoa ja useimmiten siellä saa asiat myös suoraan hoidettua. Joitakin poikkeuksia kuitenkin on, sillä esimerkiksi kulttuurikortti täytyy hakea Vaski-kirjastosta, koska se liitetään kirjastokorttiin. Liikuntarannekkeita saa Monitorin lisäksi kaikista liikunnan asiakaspalvelupisteistä, sanoo Niemimäki.
Edut ja rannekkeet
Teksti: Alina Kauppi
Kuvat: Heikki Räisänen