Näyttelyssä nähdään laaja kattaus nykytaidetta, joka kuvaa sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuutta.

Spektri – Sukupuoli ja seksuaalisuus nykytaiteessa

 • Avoinna 8.10.2021–9.1.2022
 • Liput
  aikuiset 10 €
  opiskelijat, eläkeläiset, työttömät, varusmiehet 5 €
  7–15-vuotiaat 4 €
  perhelippu 24 €

Opastukset

 • Sunnuntaisin klo 14

Näyttelyjulkaisu

Museo ottaa näyttelyllä kantaa yhdenvertaisuuden puolesta ja tuo uusia ääniä aiheesta käytävään keskusteluun.  

Näyttelyssä on teoksia kuudeltatoista taiteilijalta, ja mukana on valokuva- ja videotaidetta, installaatioita, veistoksia ja ryijyjä. Teoksissa käsitellään sukupuolta, identiteetin kehitystä ja syrjinnän kokemuksia, mutta myös vapautumista ja nautintoa sekä läheisyyttä ja huolenpitoa.  

Osa taiteilijoista esiintyy teoksissa itse ja käsittelee henkilökohtaisia identiteettikysymyksiä: Näyttelyssä saa ensiesityksensä Artor Jesus Inkerön video, jossa hän pohtii, millainen on queer-ihmiselle ihanteellinen koti. Illusia Juvani puolestaan vaatii videoteoksissaan häpeilemättä tilaa omalle feminiinisyydelleen. Emma Sarpaniemi poseeraa valokuvissaan sylikkäin ystäviensä kanssa ja kuvaa naisten välistä ystävyyttä ja luottamusta.  

Osassa näyttelyn teoksia on dokumentaarinen ote: Heidi Lunabbalta nähdään teos, jonka sisältö on koottu kollektiivisesti WAMissa ja muissa paikoissa pidetyissä työpajoissa. Jenni Holman valokuvasarjassa joukko muunsukupuolisia kertoo, miten he ovat selvinneet yhteiskunnan odotusten keskellä. Minna Havukaisen videoteoksessa kuullaan BDSM-kulttuurin edustajien ajatuksia kinkyydestä ja sen merkityksestä elämässä. Teoksen suositusikäraja on 18 vuotta, ja teos alkaa tasatunnein.

Queer-yhteisön tuki on tärkeä monille sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöihin kuuluville. Näyttelyä onkin valmisteltu yhdessä taiteilijoiden, kokemusasiantuntijoiden ja yhdistysten kanssa. Suunnittelussa ovat olleet mukana Turun seudun Seta ry, Sateenkaariperheet ry ja Turku Pride ry. Näyttelyyn liittyy julkaisu, jossa joukko kirjoittajia tekee tarkkanäköisiä havaintoja näyttelyn teoksista ja peilaa niitä omiin kokemuksiinsa. Kirjoittajiksi on valittu eri alojen edustajia, ja monet heistä kuuluvat itse sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöön. Julkaisun johdannon on kirjoittanut Turun seudun Seta ry:n puheenjohtaja Taija Ahlstedt

Näyttelyn taiteilijat: Jacob Dahlgren, Minna Havukainen, Jenni Holma, Riikka Hyvönen, Artor Jesus Inkerö, Illusia Juvani, Enni Kalilainen, Teemu Keisteri, Kaisu Koivisto, Aleksi Kolmonen, Heidi Lunabba, Abdullah Qureshi, Emma Sarpaniemi, Noora Schroderus, Anna-Karoliina Vainio ja Eero Yrjölä.

Kuva: Illusia Juvani, Abdication, 2019. Stillkuva videoteoksesta.