Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämän avustuksen turvin vahvistetaan perusopetuksen oppilaanohjauksen vaikuttavuutta ja lujitetaan alueellista yhtenäisyyttä. Turun kaupunki on muodostanut alueellisen oppilaanohjauksen kehittämisverkoston yhdessä Raision, Kaarinan, Paimion ja Salon kaupungin sekä Liedon kunnan kanssa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi maaliskuussa Oppilaanohjauksen kehittäminen Varsinais-Suomessa -hankkeelle 320 000 euroa. Valtionavustuksella edistetään perusopetuksen oppilaanohjauksen vaikuttavuutta sekä tuetaan, kehitetään ja vahvistetaan opinto-ohjauksen toimintatapoja ja alueellista yhtenäisyyttä. 
 
– Tänä syksynä voimaan tulleen oppivelvollisuuslain myötä oppilaanohjauksen merkitys perusopetuksessa ja etenkin perusopetuksen ja toisen asteen nivelvaiheessa on kasvanut. Lisääntyvä ohjaustarve kohdistuu erityisesti 8.- ja 9.-luokkalaisille ja koulutukseen hakeutumisvaiheeseen, kertoo hankkeen projektipäällikkö Eeva Rantanen.

Painopisteenä tehostettu henkilökohtainen oppilaanohjaus

Hankkeen myötä Turun kaupunki on muodostanut alueellisen oppilaanohjauksen kehittämisverkoston yhdessä Raision, Kaarinan, Paimion ja Salon kaupungin sekä Liedon kunnan kanssa. Opinto-ohjaajista koostuvassa ja oppilaanohjausta alueellisesti koordinoivassa projektiryhmässä on edustus jokaisesta verkoston kunnasta. 
 
– Hankkeen aikana on tarkoitus vahvistaa oppilaanohjauksen toteutumista, toimintatapoja, yhteistyötä, systemaattisuutta sekä jatkumoa etenkin peruskoulusta toiselle asteelle. Hankkeessa suunnitellaan muun muassa tehostetun henkilökohtaisen oppilaanohjauksen käytänteitä ja kehitetään perusopetuksen ja toisen asteen nivelvaiheen siirtymiä tukevia oppilaanohjauksen toimintatapoja, Rantanen kertoo.

Työkaluja ohjaustyön tueksi

Projektiryhmän päätehtävinä ovat oppilaanohjauksen kehittäminen ja oppilaanohjauksen alueellinen yhtenäistäminen sekä verkostoyhteistyön tehostaminen. Esimerkiksi tehostettuun henkilökohtaiseen oppilaanohjaukseen tarjotaan työkaluja ja koulutusta. Koulutukset ja työpajat ovat avoimia kaikille perusopetuksen opoille.  
 
– Opinto-ohjauksen ammattilaiset ovat paljon vartijoina oppilaiden tulevaisuuden rakentamisen tukemisessa. Pandemia on vaikeuttanut tilannetta monen oppilaan osalta ja siksi opinto-ohjausta on ollut nyt syytä vahvistaa. Tavoitteena Turussa on edetä asiassa myös henkilöstösuunnitelman kautta, perusopetuksen palvelualuejohtaja Tommi Tuominen tiivistää. 
 
Hankkeen toteutusaika on 2021–2022. Turun kaupungin lisäksi alueellisen oppilaanohjauksen kehittämisverkostoon kuuluvat Raision, Kaarinan, Paimion ja Salon kaupungit sekä Liedon kunta.