Turun kaupunki kerää asukkailtaan ehdotuksia kolmen miljoonan euron käyttöön. Tällä kertaa teemana on lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistäminen. Ehdotuksia voi jättää 1.10.–31.12.2021.

HUOM. Uutista päivitetty kaupunginvaltuuston 15.11.2021 kokouksen jälkeen. Valtuusto vahvisti Asukasbudjetin korotuksen 3 miljoonaan euroon. Päätöksen myötä ehdotusten jättöaikaa jatketaan joulukuun loppuun.

asukasbudjetti.turku.fi  

Kaikki toiminta on keskitetty samalle sivustolle.

  • Ehdotukset tehdään sivustolla 1.10.–31.12.2021. 
  • Suunnitelmiksi kehitetyistä ehdotuksista voi äänestää siellä 1.–30.4.2022.
  • Sivuston kautta voi myös kommentoida ehdotuksia sekä seurata toteutettavaksi äänestettyjen ehdotusten etenemisestä.   

Asukasbudjetti on Turun kaupungin osallistuvan budjetoinnin malli ja olennainen osa kaupungin osallisuustyötä. Asukkaat saavat sen kautta joka toinen vuosi suoraan päättää, miten varattu summa kaupungin budjetista käytetään. Määrärahat on jaettu suuralueittain, jotta kaikille asuinalueille varmasti saadaan ehdotuksia ja toimintaa.   

- Asukasbudjetti antaa suoraa valtaa kuntalaisille. Sen avulla lisäämme erittäin tärkeää asukasdemokratiaa ja mahdollisuuksia vaikuttaa kaikkien hyvinvointiin. Asukkaat ovat parhaita asiantuntijoita siinä, mitä juuri heidän asuinalueellaan kaivataan ja mikä siellä tehokkaimmin lisäisi lasten ja nuorten hyvinvointia, pormestari Minna Arve sanoo.       

Haussa kuningasideoita 

Kuka tahansa ikään tai asuinpaikkaan katsomatta saa tehdä ehdotuksia Asukasbudjettiin. 

- Koska teemana on tällä kertaa lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukeminen, toivomme tietysti erityisesti, että myös lapset ja nuoret itse osallistuvat aktiivisesti ideointiin, kehittämispäällikkö Maarit Luukkaa vetoaa.  

Yksittäinen asukas voi tehdä ehdotuksen, mutta on eduksi, jos ehdotusta valmistellaan yhteistyössä isomman ryhmän, vaikka koululuokan kesken. Näin saadaan useampi näkökulma mukaan samaan ehdotukseen ja vältytään liioilta päällekkäisyyksiltä.  

Pyöreä leima tekstillä Kaupunkilainen on kuningas.

- Ehdotus voi olla vaikkapa tapahtuma, kurssi tai tempaus. Ehdottaa voi mielellään myös jo olemassa olevan paikan tai palvelun kohennusta. Ennen ehdotuksen jättämistä on hyvä tutustua Asukasbudjetin kriteereihin, jotka löytyvät Asukasbudjetti-sivuston Tietoa-osiosta, vinkkaa osallisuuden erityisasiantuntija Anri Niskala. ​ 

Kriteereissä määritellään, että ehdotusten tulee koskea kaupungin toimivallan alaista toimintaa. Niissä edellytetään myös, että Asukasbudjetilla rahoitetaan konkreettista toimintaa, ei pelkkien suunnitelmien tekoa eikä pysyvän henkilöstön palkkausta. Asukasbudjetista ei myöskään rahoiteta kohteita, joille on jo varattu määrärahat kaupungin talousarviossa.  

Neuvoja ja apua ehdotusten tekoon 

Jos mielessäsi on idea, mutta sitä olisi tarve jalostaa isommalla ryhmällä tai et itse pääse viemään ehdotusta Asukasbudjetti-sivustolle, apua on tarjolla.

Kaupunki järjestää yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa eri puolilla Turkua yli 20 tilaisuutta, joissa ehdotusten tekoon saa apua ja neuvoja. Esimerkiksi Lausteen Lähiötuvassa (Kirjurinaukio 3), Maarian Kylätalossa (Arkeologinkatu 4) ja Me-talolla (Hyrköistentie 26) saa neuvontaa viikoittain. Kaikki Asukasbudjetti-klinikat aikatauluineen löytyvät Asukasbudjetin verkkosivuilta ja niistä tiedotetaan myös alueilla.

Myös oheinen video ohjeistaa ehdotuksen tekoon:

Ensimmäinen, vuonna 2020 startannut Asukasbudjetti-kierros tuotti kaikkiaan 341 ehdotusta. Ehdotuksista saatiin 239 toteuttamiskelpoista suunnitelmaa, joista kuntalaiset äänestivät toteutukseen 52. Näistä osa on jo toteutunut ja osa työn alla.

Nyt käynnissä olevan uuden Asukasbudjetti-kierroksen äänestyksen voittaneet suunnitelmat toteutetaan vuoden 2023 aikana.