Näin raflaavasti lausui norjalainen luennoitsija tuetun työllistymisen työhönvalmennuksen koulutuksessa. Lausahdus kuvastaa valtakunnallisen työkykyohjelman henkeä. Työkyky on suhteellinen käsite, se tarkoittaa eri ympäristöissä eri asioita. Ihmisellä voi olla monenlaisia vaivoja mutta hän voi olla täydellisen työkykyinen oikeaan työhön, täsmätyökykyinen. Työkykyohjelmaan kuuluva Kaveria ei jätetä -hanke toteutetaan Turussa vuosina 2021‒2022.

Perustiedot:

  • Kaveria ei jätetä -hanke
  • Hankkeen kesto 2021‒2022
  • Lisätiedot:

Työkykykoordinaattori Satu Hakanen p. 040 655 0625 (Käsityöläiskadun toimipiste)

Työkykykoordinaattori Pirjo-Riitta Kataja p. 040 351 7673 (Pansion, Kanslerintien ja Rieskalähteenkadun toimipisteet)

Työkykyasiantuntija Annika Oldenburg p. 040 5487 640
Palvelumuotoilija Sanna Leminen p. 040 6452 075
Projektipäällikkö Risto Tolonen p. 040 6205 848

Sähköpostit muotoa etunimi.sukunimi@turku.fi

Käsityöläiskatu 10, 20100 TURKU

https://www.turku.fi/projekti/kaveria-ei-jateta

Työkykykoordinaattorit palveluksessanne

Työpisteessä Käsityöläiskadulla toimii hankkeen työkykykoordinaattorina Satu Hakanen ja Pansion toimipisteessä Pirjo-Riitta Kataja. Heidän tehtävänsä on tukea muita Työpisteen asiantuntijoita asiakkaiden työkykyyn liittyvissä asioissa. Asiat voivat liittyä työkyvyn tuen tarpeen tunnistamiseen, monialaiseen työkykytiimin kokoamiseen tai vaikkapa oikeiden palvelujen etsimiseen ja asiakkaan luotsaamiseen niiden piiriin. Työkykykoordinaattoriin saa mielellään olla yhteydessä matalalla kynnyksellä kaikista tiimeistä. Hänen kanssaan voi pohtia asiakkaan palvelupolkua ilman lähetettä, täsmällistä kysymystä tai hahmotellakseen eri vaihtoehtoja. Työpisteen työkykykoordinaattoreiden lisäksi hankkeella toimii työkykykoordinaattorina kaupungin mielenterveys- ja päihdepalveluissa Mira Metsälä-Zdravevski sekä keskustan ja Mäntymäen terveysasemilla Riikka Alakiikonen ja Pia Kajala.

Työkyvyn tuki osaksi peruspalveluja

Hankkeen tarkoituksena on luoda työkyvyn tuen palvelukokonaisuus tulevaisuuden sote-keskukseen ja kuntien työllisyyspalveluihin. Palvelukokonaisuuden lähtökohtana on valmentaa työllisyyden asiantuntijoita tunnistamaan työkyvyn tuen tarve. Tarpeen tultua tunnistetuksi asiakkaalle voidaan rakentaa hänen työllistymistään tukeva polku monialaisessa yhteistyössä.  Näkökulma on aina jäljellä olevassa työkyvyssä, ei sen puutteissa. Työllisyysasteen nostamiseksi on kynnystä työelämään madallettava vahvalla asiantuntijatyöllä.

Lisää osaamista asiantuntijoille

Hanke järjestää työkykyyn liittyvää koulutusta, joka on avoinna kaikille Työpisteen työntekijöille. Koulutuksen teemoja ovat olleet tähän mennessä nuorten kohtaaminen, talousongelmat, neuro-psykiatriset häiriöt ja työkyvyn arviointi. Koulutuksista tiedotamme hankkeen, Työpisteen ja TYP-verkoston Teams-sivuilla. Ohjelman tukemana on tänä syksynä kymmenen ammattikorkeakoulua aloittanut työkykykoordinaattoritäydennyskoulutuksen. Toiset ryhmät aloittavat keväällä. Meitä lähinnä oleva kouluttaja on Satakunnan ammattikorkeakoulu.

Laaja verkosto yhteistyössä

Hankkeella on Turun lisäksi osahankkeet Laitilassa, Liedossa ja Uudessakaupungissa. Kaarina, Raisio ja Naantali ovat tiiviisti hankeverkostossa vaikka eivät toteuta omia osahankkeita. Hankkeen kumppaneina toimivat myös Kela, TE-toimisto, rikosseuraamuslaitos, Lihastautiliitto, Vates-säätiö, Neuroliitto ja Vammaisten lasten tukisäätiö. Hankkeen kehittämistyön tukena toimii koulutettu kokemuskehittäjäryhmä. Kaikkiaan Suomessa toimii 22 työkykyohjelmaan kuuluvaa hanketta, joita STM  rahoittaa ja THL ohjaa. Turun hankkeen koordinaatioyksikkö on Työpisteen viidennessä kerroksessa, jossa työskentelevät työkykyasiantuntija Annika Oldenburg, palvelumuotoilija Sanna Leminen ja hankepäällikkö Risto Tolonen