Weaving, yearning on Kalle Nion ja Hans Rosenströmin julkiseen tilaan toteutettu ääni-installaatio, joka levittäytyy Turun Puolalanpuistoon 7.10.–17.12.2021. Weaving, yearning on neljästä pehmeästi kaupunkitilassa leijailevasta äänestä koostuva laulu, jonka on säveltänyt Aino Venna.

Teos esitetään kerran päivässä kello 18 alkaen, ja sen kesto on noin 20 minuuttia. 

Weaving, yearning -teos on saanut innoituksena iltahämärästä, joka kietoutuu ympärillemme ja ilmasta, jonka me kaikki jaamme. Teos kietoo yhteen kuulijat ja ympäristön ohikiitävän hetken ajaksi. Se muistuttaa meitä jaetusta olemassaolostamme ja yhteen punoutuneista elämistämme, jotka yhdessä muodostavat herkän ja väliaikaisen yhteisön. 

Weaving, yearning on sekä laulu että tapahtuma. Se on kohottava hetki alati muuttuvan taivaan alla ja kutsu mukaan aistimaan ympäröivästä kaupunkimaisemasta sen kaikessa loistossaan. Teos antaa ohikulkijalle mahdollisuuden hengittää tunnelmaa ja sen vivahteita, huomata, että: minä olen tässä ja sinä olet tässä myös. Kuunnellaan. 

Ääniteos syntyy kaiuttimien avulla puistoon luodun reitin, sään sekä kuulijan sijainnin ja liikkeiden yhteisvaikutuksesta. Reitin lähtöpiste sijaitsee taidemuseolle vievien portaiden edessä, Aurakadun ja Torninkadun kulmauksessa, josta se jatkuu taidemuseon takaa oikealta kiertäen ja päätyy Ystävyyden patsasta ympäröivälle aukiolle. 

Ensiesitys kuultiin King's Crossissa Lontoossa toukokuussa 

Weaving, yearning saapuu Turkuun Helsingistä, jossa se esitettiin osana laajempaa A I S T I T / coming to our senses -nykytaidekokonaisuutta sekä Helsingin juhlaviikkojen ohjelmistoa. Teoksen ensiesitys oli King's Crossissa Lontoossa tämän vuoden toukokuussa, ja sen on tuottanut Suomen Britannian ja Irlannin instituutti sekä nykytaideprojekti, jonka järjestivät neljä Euroopassa sijaitsevaa Suomen kulttuuri-instituuttia. A I S T I T / coming to our senses -ohjelmaa esitetään porrastetusti Pariisissa, Berliinissä, Lontoossa, Helsingissä ja Gentissä vuosina 2021–2022. 

Weaving, yearning -teoksen toteutusta ovat tukeneet Saastamoisen säätiö, Niilo Helanderin säätiö sekä Svenska kulturfonden. Turussa teos on osa kaupungin kulttuuripääkaupunkivuoden 10-vuotisjuhlaa, ja se toteutetaan Turun kaunistamisrahaston tuella. Teoksen yhteistyökumppaneita ovat Turun museokeskus ja Turun taidemuseo.

  • Säveltäjä: Aino Venna
  • Laulajat: David Hackston, Valter Maasalo, Laura Salovaara ja Aino Venna
  • Ääniteknikko: Jussi Liukkonen
  • Tekninen toteutus: Pro AV Saarikko

Teoksen taiteilijat

Kalle Nio (s. 1982) on kuvataiteilija, taikuri ja näyttämöohjaaja. Nio on suorittanut kuvataiteen maisterin tutkinnon Taideyliopistossa. Hänen kuvataidenäyttelyitään, videoinstallaatioitaan ja lyhytelokuviaan on esitetty museoissa ja gallerioissa Suomessa ja ulkomailla. 

Hans Rosenström (s. 1978) on opiskellut sekä Malmön taideakatemiassa että Kuvataideakatemiassa Helsingissä. Rosenströmin teoksia on useissa kokoelmissa, kuten Solomon R. Guggenheimin säätiössä, Kiasmassa, Amos Rexissä, EMMA Espoon modernin taiteen museossa ja Saastamoisen säätiön kokoelmassa. Viime vuonna Rosenströmille myönnettiin Mediataiteen valtionpalkinto.