Patricia Domínguezin installaatio Green Irises (Vihreät Iirikset) koostuu alttarien tapaan sommitelluista videomonitoreista ja esineistä. Installaation keskiössä on videoteos Eyes of Plants (2019), jossa Domínguez yhdistää Etelä-Amerikan alkuperäiskansojen kulttuuriperintöä ja nykyteknologiaa.

Patricia Domínguez: Green Irises

  • WAMx 15.10–5.12.

Taiteilija kuvailee teostaan kybernetiikan alttariksi. Videossa esiintyy keraaminen vesiruukku ”jarro pato”, jolla on itkevät kasvot. Teoksen edetessä vesiruukku muuttuu droneksi. Vesiruukku on peräisin Chilen esikolumbiaaniselta ajalta, ajalta ennen espanjalaisten valloittajien saapumista 1500-luvulla. Sen kyyneleet muistuttavat niistä maista ja kansoista, jotka ovat kärsineet siirtomaavaltojen otteessa.

Domínguez yhdistää todellisesta elämästä poimittuja kuva-aiheita ja niistä tekemiään digitaalisia rekonstruktioita. Samalla hän hahmottelee vaihtoehtoisia tulevaisuudennäkymiä ja nykyistä kestävämpää elämäntapaa. Taiteilija käyttää teoksessaan ihmisen ja muiden lajien suhdetta kuvaavia myyttejä ja parantavia rituaaleja. Hän vertaa niitä nykyaikaisiin työhyvinvointiohjelmiin, joita yritykset tarjoavat työntekijöilleen. Teoksen tyylissä yhdistyvät scifi ja etnografinen surrealismi.

Patricia Domínguez

Patricia Domínguez (s. 1984, Santiago, Chile) on taiteilija, opettaja ja kaiken elollisen puolustaja. Hän ottaa teoksissaan kantaa siihen, miten uusliberalismi ylläpitää kolonialistisen sorron ja hyväksikäytön kulttuuria. Domínguez hyödyntää nykyteknologiaa vahvistaakseen yhteyttä meitä ympäröivään elolliseen maailmaan. Domínguez on kiinnostunut parantamisesta, kasvien hyödyntämisestä mm. lääkkeenä ja hyvinvointipalveluiden kaupallistamisesta. Hänet on palkittu SIMETRIA-palkinnolla, jonka myötä hän osallistuu Sveitsin Cernissä sijaitsevaan Arts at CERN -residenssiin vuonna 2021. Hän toimii parhaillaan myös etnobotanisen Studio Vegetalista -alustan johtajana.

WAMx 2021

Näyttelysarja Cosmic Archeology (suom. Kosminen arkeologia) koostuu neljästä näyttelystä, joissa tarkastellaan mahdollisuutta elää sopusoinnussa ympäröivän maailman kanssa. Näyttelyille on yhteistä tieteisfiktiolle eli scifille tyypillinen ilmaisu, joka tarjoaa keinoja käsitellä muutosta ja epävarmuutta sekä nähdä tekomme seuraukset ekosysteemeille. Mukana ovat Patricia Domínguezin lisäksi ranskalainen Tabita Rezaire, kuwaitilais-puertoricolainen Alia Farid sekä suomalainen Mox Mäkelä.

Näyttelysarjan on kuratoinut italialainen Lucia Aspesi, joka työskentelee kuraattorina Pirelli HangarBicocca -säätiöllä Milanossa. Aspesi on osallistunut lukuisiin kansainvälisiin näyttelyhankkeisiin ja kuratoinut muun muassa Trisha Bagan, Sheela Gowdan, Marinella Pirellin, Ben Riversin and Daniel Steegmann Mangranén näyttelyt. 

Kuva: Patricia Domínguez, Eyes of Plants, 2019. Tilaaja: Gasworks, Lontoo.