Koulujen syyslomien aikana vietetään kirja-alan järjestöjen yhteiskampanjaa Syysloma on lukuloma. Kampanja toteutetaan tänä vuonna jo kolmatta kertaa, ja sen tavoitteena on kannustaa lapsia ja lapsiperheitä lukemaan yhdessä koulujen syyslomien aikana. Kampanjan verkkosivuilta löytyy muun muassa kirja- ja lukuvinkkejä kaikenikäisille lukijoille suomeksi ja ruotsiksi.

Sivuilta löytyy myös muita puuhavinkkejä, kuten lukemista tukevia värityspohjia lapsille ja aikuisille sekä kaikenlaiseen lukutoimintaan soveltuvaa kampanjamateriaalia! Turussa koulujen syyslomaa vietetään 11.–17.10.2021.

Lukeminen on hauska ja helppo harrastus

Lukeminen on koko perheen yhteinen, hauska ja helppo harrastus. Lukeminen on myös paljon muuta kuin vain kirjojen lukemista: lukeminen on kertomuksia, satuja ja sarjakuvia; kuvituksia, kokemuksia ja katselemista; tarinoita, tietoa ja tunteita; vanhan kertaamista ja uuden oppimista; sekä ajattelun ja mielikuvituksen lähde!

Pohja lukutaidolle, lukuinnolle ja lukuharrastuneisuudelle rakentuu jo lapsen ensimmäisinä elinvuosina, yhdessä vanhempien, huoltajien, sisarusten ja sukulaisten sekä päiväkodin ja koulun tukemina. Siksi onkin tärkeää, että lapselle tarjotaan monipuolisesti lukemisen malleja ja kirjallisia virikkeitä jo varhaislapsuudessa, aikuisten tukea unohtamatta, sillä jokainen lukeva aikuinen on lukeva esikuva!

Lukemisella on myös merkittävä vaikutus lapsen kielenkehitykseen, ja päinvastoin. Lapsen kotikieli ei kuitenkaan aina ole sama kuin esimerkiksi päiväkodissa tai koulussa käytettävä opetuskieli. Vanhempien sekä kasvattajien ja opettajien onkin hyvä muistaa, että juuri kotikieli on perusta ja pohja identiteetille ja muiden kielten oppimiselle.

Lukemista tukevaa materiaalia koko perheen yhteisiin lukuhetkiin löytyy mm. Hyppy tarinoihin -kirjasesta ja Tärkeitä tarinoita -esitteestä.

  Vinkkejä koko perheen yhteisiin lukuhetkiin:

  • Anna lapsesi rauhassa kuunnella, kertoa, näyttää, liikkua ja eläytyä tarinaan. Joskus on kuitenkin myös hyvä rauhoittaa tilanne, ja vaatia lasta keskittymään kuulemaansa ja/tai näkemäänsä.
  • Lue yhdessä lapsesi kanssa muulloinkin kuin esimerkiksi nukkumaan mennessä.
  • Kuvakirjat ovat yhtä lailla kirjoja. Myös kuvakirjoja voi lukea. Vanhan sanonnankin mukaan ”kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa”. Lapsen mielikuvitus ja sanavarasto kehittyvät, kun hän saa aikuisen tukemana kertoa, mitä kuvassa näkyy. Ei sovi myöskään unohtaa selkokirjoja!
  • Tarinoi ja satuile yhdessä lapsesi kanssa. Kannusta lastasi myös itse keksimään ja kertomaan omia tarinoita ja satuja. Omien kertomusten pohjana voi hyödyntää yhdessä luettua kirjaa: ”Mitä sitten tapahtuu?”, ”Mitä tapahtui ennen kuin tarina alkoi?”.
  • Ole kiinnostunut lapsesi lukemisesta. Lapselta voi esimerkiksi päiväkoti- tai koulupäivän päätteeksi kysyä, mitä päiväkodissa tai koulussa tänään luettiin.
  • Vinkki: Syysloma on lukuloma -kampanjan materiaalia voi hyödyntää myös koulujen syyslomien jälkeen!

  Koko Turku lukee loka- eli lukukuussa

  Syys- ja lukulomien aikana vietetään myös Turun kaupunginkirjaston Koko Turku lukee - ja lokakuu on lukukuu -kampanjaa. Kampanja toteutetaan jo neljättä kertaa. Tänä vuonna kampanjassa keskitytään lukuvinkkien jakamiseen verkossa kaikenikäisille lukijoille.

  Hyvää lukulomaa kaikille!