Asumisen tukipartio Väylä tarjoaa apua asunnottomuusuhan alla oleville täysi-ikäisille turkulaisille. Lyhytaikaista tukea voidaan tarjota myös itsenäisen asumisen turvaamiseksi. Asumisongelmien taustalla voi olla esimerkiksi äkillinen sairastuminen, rahahuolet, kriisitilanne, päihde- tai mielenterveysongelmat, rahapelaaminen tai muu elämäntilanne.

Tutustu partioon

Asunnottomuus on Suomessa keskittynyt pääkaupunkiseudulle ja muihin isoihin kaupunkeihin. Päihteet ovat yhä yksi keskisimmistä asunnottomuuden syistä ja mukana voi olla rankkaa monien päihteiden sekakäyttöä ja mielenterveysongelmia. Asunnottomuusriski liittyy yhä useammin taloudellisiin ongelmiin, velkaantumiseen ja maksuongelmiin. Yhä suurempi osa asunnottomuudesta on piiloasunnottomuutta.

- Työskentelemme Väylässä moniammatillisesti ja jalkaudumme ihmisten pariin koteihin, kaduille ja kahviloihin. Autamme selvittämään elämäntilannetta ja ohjaamme henkilön tarvittaessa oikeiden palveluiden piiriin. Asumisen haasteiden kanssa ei kannata jäädä yksin, sosiaalityöntekijä Kaarina Korhonen kertoo.

Tavoitteena toimivat mallit asunnottomuuden vähentämiseen

Asumisen tukipartio Väylässä työskentelee sosiaalityöntekijä, sairaanhoitaja ja sosiaaliohjaaja. Osa-aikaisina tiimissä työskentelevät myös kokemusasiantuntija sekä asumis- ja päihdepalvelujen sosiaaliohjaaja. Toiminta käynnistyy Turussa Asunnottomien yönä 17.–18. lokakuuta.

Asumisen tukipartio tekee työtä joustavasti moniammatillisella tiimillä ja pyrkii tavoittamaan asunnottomuusuhan alla olevia aiempaa tehokkaammin ja vähentämään raskaampien palveluiden tarvetta.

- Haluamme luoda toimivia malleja asuttomuuden ehkäisyyn ja vähentämiseen. Tukipartion avulla ihmiset voivat jatkaa asumista omissa kodeissaan ja tämä ennaltaehkäisee asunnottomuutta ja vähentää samalla laitosasumisen tarvetta, johtava sosiaalityöntekijä Pasi Lehti painottaa.

Asumisen tukipartio toimii osana Turun kaupungin perhe- ja sosiaalipalveluiden asumis- ja päihdepalveluja. Toiminta kytkeytyy tiiviisti vakiintuneiden asumispalvelujen järjestämiseen. Tukipartio tekee tiivistä yhteistyötä muiden toimijoiden, mm. mielenterveys- ja päihdeyksikön, sosiaalityön alkupalveluiden sekä eri järjestöjen kanssa.