Edessä kesätyön tai osa-aikatyön haku? Vai valmistuitko jo, ja etsit nyt pysyvämpää työtä? Lue uravalmentajan vinkit vaikuttavan CV:n tekoon!

HYVÄN CV:N OMINAISPIIRTEET

  • Selkeä ja helppolukuinen
  • Haettavan työn mukaan räätälöity
  • Avatut tehtävänkuvat
  • Kiteytetty profiiliteksti
  • PDF-muotoon tallennettu

Ansioluettelo eli CV on olennainen osa työhakemusta. Se on katsaus työnhakijan työkokemukseen, koulutukseen ja muuhun osaamiseen. Se kertoo, onko hakija pätevä ehdokas avoinna olevaan työpaikkaan. 

CV:hen ei kannata suhtautua kuin pakolliseen pahaan, jonka raapii kerran kasaan ja päivittää tarvittaessa. Ennemminkin se on kuin käyntikortti, joka kertoo yhdellä silmäyksellä, kannattaako hakijaa harkita työhön. Niinpä CV:n sisältö kannattaa aina räätälöidä ja kohdentaa sen mukaan, millaiseen työpaikkaan on hakemassa.

- Tärkeintä CV:ssä on selkeys ja helppolukuisuus. Ota aina huomioon työpaikka, jota haet ja päätä sen perusteella, millaisen ansioluettelon laadit. Korosta haettavaan paikkaan liittyvää kokemustasi ja osaamistasi, neuvoo uraohjaaja Katja Mäkelä-Laakkonen Turun kaupungin työllisyyspalveluista.

Muista avata tehtävänkuvat

Ansioluettelon pituus ja tarkkuus voi aiheuttaa päänvaivaa sen laatijalle. Kuinka tarkasti kokemuksestaan ja osaamisestaan tulisi kertoa? Riittääkö pelkkä edellisten työpaikkojen ammattinimike?

- Pelkkä ammattinimike, esimerkiksi myyjä, ei kerro riittävästi työstä. Tehtävänkuva voi olla hyvinkin erilainen eri työpaikoissa. Avaa siis tehtävänkuvat aina. Kerro, mitä työtehtäviisi on kuulunut, mitä olet tehnyt ja mistä olet ollut vastuussa. Muista kuitenkin, että CV:n on mahduttava kahdelle A4:lle, Mäkelä-Laakkonen neuvoo.

Profiiliteksti on lyhyt myyntipuhe

Tehtäväkuvausten, koulutustietojen ja muun osaamisen esittelyn lisäksi CV:ssä tulisi olla lyhyt profiiliteksti – siitäkin huolimatta, että kerrot itsestäsi myös motivaatiokirjeessä. Profiiliteksti on lyhyt myyntipuhe itsestäsi.

- Rekrytoija lukee tyypillisesti CV:n aina ensin, joten muutamalla rivillä tulisi tehdä vaikutus häneen. Näin varmistat, että CV luetaan loppuun asti ja myös motivaatiokirje kiinnostaa, sanoo Mäkelä-Laakkonen.

Niin sanottua hissipuhetta voi käyttää apuna profiilitekstin kirjoituksessa. Se on tiivis muutaman lauseen kuvaus, joka kiteyttää keskeisimmän osaamisesi – ja kertoo ehkä myös jotakin muuta kiinnostavaa sinusta. Tämä profiilitekstin voi sijoittaa CV:ssä esimerkiksi henkilötietojen ja työkokemuksen väliin.

Panosta CV:n ulkoasuun työpaikan mukaan

Yhä useampi miettii CV:tä tehdessään myös sen ulkoasua. Siinä missä perinteinen CV on asiallinen, mustavalkoinen dokumentti, moni lisää siihen väriä, kuvia ja muita visuaalisia elementtejä.

Ulkoasuun kannattaa panostaa erityisesti, jos sillä on merkitystä haettavan työn kannalta. Esimerkiksi viestintään tai markkinointiin liittyvässä työssä osoitus visuaalisesta silmästä voi olla hyödyksi. Visuaalisesti miellyttävä CV voi myös jäädä rekrytoijan mieleen – mutta siitä on etua vain, jos ansioluettelo on myös sisällöllisesti pätevä.

- Visuaalisuuden merkitys riippuu haettavasta työstä. Selkeyttä ja helppolukuisuutta arvostavat kaikki. Jos opiskelija hakee vaikkapa kesätöihin rakennustyömaalle, visuaalisuus ei ole tärkein asia, Mäkelä-Laakkonen tuumaa.

Tutustuessasi yrityksen nettisivuihin ja somekanaviin katso, millaista visuaalisuutta yritys itse viljelee. Siitä voit kenties päätellä, kannattaako CV:stä tehdä visuaalisesti pirteä vai olisiko neutraali ja perinteinen CV parempi valinta.

Kaipaako CV valokuvaa?

Moni lisää ansioluetteloon myös valokuvan itsestään. Se ei ole välttämätön osa CV:tä, mutta kuva voi tehdä siitä erottuvamman ja persoonallisemman. Kuva antaa hakijalle kasvot jo hakuprosessin alkuvaiheessa ja voi jättää vahvemman muistijäljen mahdollisesti kymmeniä hakemuksia läpikäyvän rekrytoijan mieleen.

- Suosittelen kuvan lisäämistä, mutta se ei missään nimessä ole pakollinen osa CV:tä, sanoo Mäkelä-Laakkonen.

Huonoa kuvaa ei toki CV:hen kannata lisätä. Valitse kuva, jossa kasvosi näkyvät selkeästi ja jossa näytät itseltäsi. Myös rauhallinen tausta, hyvä valaistus, siistit vaatteet ja hymy ovat CV-kuvassa valttia. Jos sopivaa kuvaa ei ole valmiina, pyydä ystävääsi ottamaan sellainen – tai käy ammattilaisen kuvattavana. Osa valokuvaamoista tarjoaa CV-kuvausta huokeaan hintaan.

Tallenna CV lopuksi myös PDF-muodossa, ellei työpaikkailmoituksessa ole erikseen pyydetty dokumentteja tietyssä tiedostomuodossa. PDF-tiedostot aukeavat näppärämmin kuin esimerkiksi Word-dokumentit.