Läntiselle Rantakadulle Förin pieleen avataan marraskuussa uusi yleinen, esteetön wc. Kaupungin tarjoama palvelu vastaa kaupunkilaisten kysyntään keskusta-alueen julkisten vessojen lisäämisestä. Vessa saapuu paikoilleen marraskuun alussa, jonka jälkeen siihen asennetaan vielä tarvittavia opasteita sekä lukitus- ja hälytysjärjestelmiä.

Merellisen Turun hankepäällikkö Mervi Lehto iloitsee paitsi uudesta, kaupunkilaisia helpottavasta palvelusta, myös hyvästä yhteistyöstä, jolla uusi wc on saatu aikaan.

– Konttirakennus on enemmän kuin pelkkä wc. Sen toisessa päässä sijaitsevat Förin kuljettajien uudet sosiaalitilat ja seinää koristavat Föri-kuvat. Kokeilemme myös, miten viherkatto toimii tällaisessa kohteessa. Keräämme opit talteen ja toivottavasti jatkossa näemme enemmänkin viherkattoja kaupungissa lisäämässä vehreyttä rakennetun ympäristön keskellä, Lehto kertoo.

Reino Poutiaisen Föri-piirros.

Ulkonäöltään ja värimaailmaltaan wc mukailee Forum Marinumin ja Kupittaan puiston vessoja. Personoidun ilmeen Förin vessaan tuo yhdeksänvuotiaan Reino Poutiaisen Föriä esittävä piirros, joka valikoitui kuvitukseksi Topeliuksen koulun 4 B -luokalla järjestetystä piirroskisasta. Kiitokseksi osallistumisestaan luokka sai lahjoituksen retkikassaansa. 

– Lasten ottaminen mukaan oman kaupunkinsa suunnitteluun on tärkeää. Kulttuuripääkaupunkijuhlavuoden kunniaksi pikkuisempia kaupunkilaisia osallistettiin nyt tällä tavoin. Toiveissa on, että kokeilumme lasten tuottaman taiteen lisäämisestä kaupunkitilassa jatkuu ja voimme laajentaa yhteistyötä muihinkin kouluihin. Kiitämme lämpimästi koko Topeliuksen koulun 4 B -luokkaa osallistumisesta piirustuskilpailuun. Kaupunkikuvatyöryhmällä oli vaikeuksia valita voittaja upeiden töiden joukosta, kiittelee Lehto.

Hymyileviä kasvoja riitti kalseasta säästä huolimatta, kun apulaispormestari Piia Elo ojensi Topeliuksen koulun 4B-luokan opettaja Henna Pikkaraiselle palkkion luokan leirikoulurahastoon.

Hygieniaan panostetaan

Rakennuksen pintojen lisäksi uudet kokeilut ulottuvat myös vessan sisätiloihin, joissa panostetaan hygieniaan.

– Kokeilemme nyt ensimmäistä kertaa fotoindesinfiointia yleisövessassa ja toivomme tietysti hyviä tuloksia, kertoo valvontainsinööri Kirsi Kuisma kaupungin kunnossapitoyksiköstä.

Fotoindesinfiointi on kustannustehokas ja kemikaaliton tapa tilojen desinfiointiin. Menetelmä perustuu sairaaloissa ja kouluissa jo pitkään käytettyyn tekniikkaan, jossa hyödynnetään nanopinnoitetta sekä sinisen LED-desinfiointivalon yhteisvaikutusta. Suojapinnoite pidentää pintojen käyttöikää ja helpottaa niiden puhdistamista. Sininen valo tuhoaa bakteereita, viruksia, homeitiöitä sekä hajuhaittoja aiheuttavia orgaanisia yhdisteitä.

Förin wc:n avauduttua kaupungilla on kaikkiaan kuusi yleistä vessaa.

Muiden vessojen sijaintipaikat:

  • Itäinen Rantakatu, Samppalinnan mäen juuren vanha kaivorakennus
  • Linnankatu, Vaakahuoneen viereinen entinen pumppaamorakennus
  • Vallihaudankadun ja Linnankadun risteys, Turun linnan läheisyydessä
  • Kupittaankadun ja Uudenmaankadun kulma 
  • Meritullinkadun pää, Forum Marinumin pysäköintialueella

Kaupungin yleisövessat ovat maksuttomia ja niitä voi käyttää talvella klo 7–23 (1.10.–30.4) ja kesällä klo 7–02 (1.5.–30.9.).

Kaupungin yleiset vessat kartalla

Asiasanat: