Turun kaupungin ja Bayerin toisen asteen nuorille suunnattu Beyond 2030 Challenge -tiedekilpailu etenee ensimmäiseen projektivaiheeseen 25 joukkueen kanssa. Joukkueita haki mukaan 10 maakunnasta lukioista sekä ammatillisista oppilaitoksista. Tiedekilpailu järjestetään ensimmäistä kertaa valtakunnallisena 2021 ja tämä muutos otettiin vastaan innostuneesti. Ilmoittautuneiden joukkueiden määrä kasvoi edellisestä vuodesta 25 prosentilla.

Joukkueille

Kaikille kilpailuun hakeneille joukkueille on lähetty tieto 29.10. sähköpostitse, miten kilpailu jatkuu heidän osalta.

Nuorten joukkueiden kilpailuehdotuksissa korostui ennakkoluulottomuus ja innostus LUMA-aineisiin sekä tekniikkaan. Joukkueet olivat hakeneet inspiraatiota luonnonsuojelusta, kosmetiikkatrendeistä, kestävästä energiatuotannosta ja rakentamisesta.

- Kilpailuun ilmoittautuneilla joukkueilla oli toinen toistaan upeampia ideoita, joista näkyy nuorten vahva halu yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Nuoret ovat rohkeasti tarttuneet yhteiskuntaa kohtaaviin haasteisiin ja lähteneet etsimään niihin ratkaisuja. Tulossa on huikea kilpailu, hehkuttaa kilpailun koordinaattori Katri Lehtinen Turun kaupungilta.

Marraskuussa alkavassa projektivaiheessa joukkueet kokoavat hyvin taustoitetun kehityssuunnitelman tiedeprojektilleen. Kilpailun tuomaristo analysoi ja arvioi kehityssuunnitelmat, joiden perusteella 10 joukkuetta valitaan tammikuussa järjestettävään semifinaaliin. Semifinaalista jatkoon päässeillä joukkueilla on kaksi kuukautta aikaa kehittää idea kehityssuunnitelmasta prototyypiksi.   

Yhteistyöllä kohti innovaatioita ja tulevaisuutta

Tiedekilpailun ytimessä on yhteistyö eri toimijoiden välillä. Nuoria tukemassa ovat turkulaisten korkeakoulujen opiskelijamentorit. Mentorit tukevat ja ohjaavat joukkueita koko kilpailun ajan. Tarvittaessa mentorit auttavat joukkueita ideoiden työstämisessä projektien kehitys- ja tuotantovaiheessa. Kilpailua tukee voimakkaasti myös suomalainen elinkeinoelämä. CADMATIC, Genelec, Granlund, PerkinElmer, Turku Energia ja Wärtsilä ovat innokkaina mukana tiedekilpailun sponsoreina ja yhteistyökumppaneina. Yritykset odottavat mielenkiinnolla nuorten töitä, sillä yritykset pääsevät kuulemaan kilpailutöistä eturivissä osana kilpailun tuomaristoa.

Beyond 2030 Challenge on tiedekilpailu, joka kannustaa lukion ja ammatillisen koulutuksen opiskelijoita sukeltamaan tieteen ja teknologian maailmaan. Kaikille Suomen toisen asteen opiskelijoille suunnatun kilpailun kunnianhimoisena tavoitteena on löytää luovia ratkaisuja, jotka pelastavat planeetan ja ihmisen. Kilpailun järjestäjinä toimivat Turun kaupunki ja Bayer. Kaupungin osalta toteutuksesta vastaa STEAM Turku. turku.fi/beyond2030