Turun Vanun perustajan, Aline Grönbergin (1871–1950) syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 150 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Brinkkalan galleriassa avautuu näyttely Vanumamma – Aline Grönbergin ja Turun Vanun tarina.

Näyttely Brinkkalan galleriassa

Turkulaiset muistavat Aline Grönbergin tuttavallisemmin Vanumammana, joka toimi perustamansa yrityksen johdossa kuolemaansa asti. Turun Vanusta kasvoi vuosien saatossa Suomen mittakaavassa merkittävä yritysimperiumi, jolla oli omia tuotantolaitoksia ja liikkeitä useissa kaupungeissa. Turun Vanun toiminta jatkui myös Aline Grönbergin kuoleman jälkeen ja yrityksen tarina päättyi vasta vuonna 1992.

Näyttely keskittyy Vanumamman aikakauteen ja Turun Vanun historiaan 1950-luvun lopulle saakka. Näyttelyssä on esillä valokuvia Turun kaupungin valokuvakokoelmasta, Vanumamman esineistöä ja Turun Vanun tuotteita. 

Näyttelyn on tuottanut Turun museokeskus ja se on osa Historian ja tulevaisuuden museo -hanketta. Turkulaisen arkihistorian ja kaupungissa vaikuttaneiden henkilöiden elämäntarinoiden kertominen tulee olemaan keskeisessä roolissa uudessa museossa.

Runsas juhlavuoden ohjelma

Näyttelyn lisäksi Aline Grönbergiä muistetaan marraskuun ensimmäisellä viikolla myös muilla juhlallisuuksilla. Affärscentrumin julkisivussa Aurakadun ja Eerikinkadun kulmassa on tänään 1.11. paljastettu Vanumamman pojantyttärenpojan, taiteilija Stefan Lindforsin suunnittelema muistoreliefi ja Forumin sisäpiha nimetty Vanumammantoriksi. Aline Grönbergin syntymäpäivänä 3.11. klo 12.00 lasketaan muistokukat Grönbergin haudalle.

Juhlaviikon ohjelmasta vastaa kirjailija ja tutkija Olli Kauremaa, joka on osallistunut myös Brinkkalan gallerian näyttelyn aineiston keruuseen.