Turun kaupunginkirjaston syksyn valopilkku Kaamos järjestetään jälleen 12.11.2021 pääkirjastossa. Lähes koko päivän kestävä tapahtumakokonaisuus sisältää useita kirjailijavieraita, musiikkia, tanssia ja tulta.

Kaamos 12.11.2021

Pääkirjaston aukioloajat 

  • Pääkirjasto auki klo 9–24.
  • Lasten ja nuortenosasto sulkeutuu klo 20.
  • Tieto-osasto sulkee ovensa illan konserttia varten klo 18.
  • Vanha kirjastotalon puoli, vastaanotto ja uutistori kiinni klo 22.
  • Tieto-osasto aukeaa klo 22 konserttia varten.
  • Tieto-osasto kiinni klo 24.

Ohjelmallinen syystapahtuma otti varaslähdön Turun kulttuuripääkaupunkivuoteen marraskuussa 2010. Tuolloin Lukemisen yöksi nimetty tapahtuma muuttui Kaamokseksi 2011, ja tänä vuonna vietetään kulttuuripääkaupunkivuoden 10-vuotisjuhlaa.

Uusia säväyksiä

Vuonna 2011 Kaamoksen osaohjelmia olivat Lukulampun valossa, Kulttuurit kuuluviin, Tuli on irti sekä Pimeyden 876 sävyä. Näiden teemojen mukaista ohjelmaa on tänä vuonna koettavissa uusin säväyksin.

Kaamoksen kirjailijavieraita ovat tietokirjapotpurin Anu Lahtinen, Silja Uusikangas, Per-Erik Lönnfors sekä Jenni Räinä. Päivän runoilijana esiintyy Anja Erämaja.

Kertomisen saloja avataan myöhäisillan keskustelutuokiossa otsikolla Suurnaisia ja yksityisiä ihmisiä: biofiktiot Tove Janssonista ja Wivi Lönnistä. Millaisina ihmisinä Tove Jansson ja Wivi Lönn näyttäytyvät Johanna Venhon ja Pirkko Soinisen teoksissa?

Onko mielenkiintoinen kirja pääsyt livahtamaan ohi? Kirjailijat vinkkaavat lukusuosituksia videoklipeissä, jotka ovat nähtävillä rotundassa.

Tomi Pulkkinen Trion kirjallismusiikillisessa Lordi Byron-esityksessä antaudutaan suurien tunteiden valtaan. Esityksessä pääsee nauttimaan uusista runosuomennoksista ja sävellyksistä lordi Byronin säkeisiin. Tyylilajina soi folk-soul.

Lähi-idän juhlaperinteitä

Lähi-idän juhlaperinteet levittäytyvät iltapäivällä Studioon. Kulttuurit kuuluviin -osioissa on musiikillista ja taiteellista osallistavaa ohjelmaa. Maailmanpyörä tavoittaa myös lähikirjastojen lapsia, jotka pääsevät tutustumaan eri kulttuurien juhlaperinteisiin. Kohderyhmänä ovat koululuokat.

Pääkirjastoon lapsia kutsutaan ohjelmallisille lastenkutsuille Saagaan, ja nuorille on tarjolla Stoorissa Turku Game Academyn pelipiste.

Kuuma etymologia hehkuu illansuussa Studion Tuli on irti -teemaisilla luennoilla. Tuleen liittyvistä sanoista ja palosta toipuvasta Turusta luennoivat FT Topi Artukka ja FT Harri Uusitalo.

Äänitaidetta ja kosmista valoa korville

Ambientin äänimaisemat väreilevät dos. Pertti Grönholmin esitelmässä musiikkiosastolla, jossa on koettavissa myös äänitaiteilija Atte Häkkisen teos Extinction Music. Kosmista valoa korville tarjoilee turkulainen E-Musikgruppe Lux Ohr (Pertti Grönholm, Kimi Kärki sekä Ismo Virta).

Ei Kaamosta ilman konserttia! Tieto-osaston tekniikan sillalle kapuavat illan päätteeksi Tuomari Nurmio & Luupäät.

Lyhdyt jokirannassa johdattavat pääkirjastoon nauttimaan Kaamoksesta. Sisäpihalla on nähtävissä myös kulttuuripääkaupunkivuoden parhaat palat valokuvaprojisointina.