Turun lukiokoulutus ja Turun ammatti-instituutti järjestävät yhteistyössä Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) ja Turun ammattikorkeakoulun kanssa poistotekstiilien keräysviikon 8.–12.11. Tarkoituksena on edistää ja konkretisoida kiertotaloutta käytännön toimenpitein. Vaatteet pois -haastetta koordinoi STEAM Turku.

Yhteistyössä järjestetyn poistotekstiilien keräysviikon tarkoituksena on edistää ja konkretisoida kiertotaloutta käytännössä. Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) toimittaa poistotekstiilin KAMU-keräyslaatikot turkulaisiin koulutaloihin 8.–12.11. Lisäksi asiaa nostetaan esille oppitunneilla, Wilma-viestein ja info TV:ssä.

– Ammatilliset monialaiset kampukset alkavat olla niin suuria oppilaitoksia, että poistotekstiilien keräys voi tuottaa ihan merkittävän määrän saalista. Opiskelijoiden ympäristötietoisuus ja ymmärrys oman kulutuksen vaikutuksista on voimakkaassa kasvussa. Kiertotalous opetussuunnitelmissa tulee myös vahvistumaan lähiaikoina, ja pääsemme näin harjoittelemaan kestävän kehityksen toimintamalleja yhdessä. On kerrassaan hienoa saada tällainen palvelu oppilaitoksiin, sanoo Turun ammatti-instituutin koulutuspäällikkö Kalle Ojanen.

Konkreettisia tekoja tärkeiden asioiden puolesta

LSJH ja Turun kaupunki ovat tehneet vuodesta 2016 asti yhteistyötä poistotekstiilien kiertotalouden edistämiseksi. Tekstiilien lajittelu yhteistyössä Turun kaupungin kanssa mahdollistaa toiminnan paikallisen kehittämisen.

KAMU-keräys on LSJH:n keväällä kaupan- ja muotialan toimijoiden kanssa lanseeraama kotimainen poistotekstiilinkeräysmalli. Keräys vierailee oppilaitoksissa viikolla 45, ja KAMU-keräysastiaan voi tuoda käytöstä poistetut vaatteet ja kodintekstiilit: vielä käyttökelpoiset eivät kuitenkaan KAMU-keräykseen kuulu, vaan ne tulee lahjoittaa eteenpäin tai myydä kirpputorilla.

– KAMU-keräyksen kautta tekstiilit saavat uuden elämän: se osa, mikä sopii materiaalina kierrätettäväksi, menee Paimioon LSJH:n poistotekstiilin pilottivaiheen käsittelylinjastolle, jossa siitä jalostetaan laadukasta kierrätyskuitua uusien tuotteiden valmistamiseen. Kuidusta voidaan tehdä esimerkiksi lankaa, erilaisia kuitukangasmateriaaleja, eristeitä, akustiikkalevyjä ja suodatinkankaita sekä komposiitteja – jopa ulkokalusteita. Mahdollisuudet ovat rajattomat, kertoo LSJH:n projektisuunnittelija Oskari Pokela.

– Turun ammattikorkeakoulu on tehnyt kaupungin kanssa yhteistyötä tekstiilien kiertotalouden osalta jo vuodesta 2015 alkaen ja tuemme mielellämme toisen asteen oppilaitoksia kampanjan toteuttamisessa, kertoo Kiertotalouden liiketoimintamallit tutkimusryhmän tutkimusvastaava Pia Nurmi.

Energiakurssilla kestävän kehityksen ja kiertotalouden teemoja

TSYKin lukion energiakurssilla on jo useampana vuonna ollut erilaisia teemoja kestävään kehitykseen ja kiertotalouteen liittyen. Aiheina ovat aiemmin olleet mm. aurinkoenergia ja kännyköiden keräys -kampanja. Tänäkin vuonna opiskelijat ovat oleellinen osa haasteen suunnittelua, toteutusta ja tiedottamista.

– Olemme jo pitkään pohtineet vaateteollisuuden ottamista kurssin yhdeksi teemaksi. LSJH:n Paimion poistotekstiilin kiertotalouslaitoksen valmistuessa tähän tarjoutui hyvä mahdollisuus ja pääsimme myös vierailemaan Paimiossa. On tärkeää, että koulut ovat mukana kiertotalouden toteuttamisessa, kertovat TSYKin lukion lehtorit Kalle Viherä ja Kalle Vähä-Heikkilä.

Turku on sitoutunut kaupunkistrategiassaan toimimaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Poistotekstiilin lajittelu tukee tätä strategiaa ja on yksi askel kohti Turun tavoitetta olla hiilineutraali vuoteen 2029 mennessä.

Vaatteet pois -haasteetta koordinoi STEAM Turku. Haasteessa ovat mukana Turun lukiokoulutus, Turun ammatti-instituutti, Lounais-Suomen Jätehuolto Oy ja Turun ammattikorkeakoulu.