Turun pormestari Minna Arve osallistuu Glasgow’n COP26-ilmastokokoukseen Isossa-Britanniassa 10. - 11.11.2021. Arve pitää Turun ilmastotoimia ja ilmastoviestiä esittelevät puheenvuorot kahdessa eri tilaisuudessa.

Pormestari Minna Arveen puheenvuorot Glasgown ilmastokokouksessa:

Torstai 11.11.2021 
Marrakesh Partnership Cities, Regions and Built Environment Action Event - Panel discussion 1: Creating a fairer future: Cities and regions enable the just transition to 1.5-degree living 

Torstai 11.11.2021
International Mayors Panel Discussion at COP26 - From Industrial Cities to Green Urban Revolution

---------------------------------------------

www.turku.fi/hiilineutraaliturku

YK:n ilmastokokouksen sivusto

Iso-Britannian ilmastokokouksen sivut

YK:n ilmastonmuutoskonferenssi (COP26) kokoaa maailman päättäjät yhteen ja pyrkii kirittämään maita kunnianhimoisiin ilmastotoimiin. Kokous on ensimmäinen Pariisin ilmastosopimuksen kauden alettua 2020.

Pormestari Arveen lisäksi suomalaiskaupunkeja kokouksessa edustaa Euroopan ympäristöpääkaupungiksi 2021 valitun Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen.

Pormestari Arve on maailmanlaajuisen ICLEI-järjestön varapuheenjohtaja. ICLEI – Local Governments for Sustainability on maailmanlaajuinen kaupunkien verkosto, joka edistää kaupunkien kestävää kehittämistä.

Kiertotalous ja luonnon monimuotoisuus pormestarin puheiden teemoina

Arve puhuu Glasgowssa 11.11. korkean tason YK High Ambition -tilaisuudessa sekä myöhemmin samana päivänä kaupunkien ilmastokokouksessa.

- Ilmastokokouksessa nostan erityisesti esille kiertotaloutta ja luonnon monimuotoisuuden vaalimista, ja kuinka niiden edistäminen on keskeistä kaupunkien onnistuneelle ilmastotyölle. Toivon, että kokouksen seurauksena valtiot nostaisivat ilmastotyönsä kunnianhimoa ja vahvistaisivat kumppanuutta kaupunkien ja kansalaisyhteiskunnan kanssa, pormestari Minna Arve sanoo.

Arveen puheenvuorojen teemoja ovat kiertotalous sekä kiertotalouden tiekartattyö Turussa. Puheessa kerrotaan myös Turussa käynnissä olevasta, kaupunkilaisille suunnatusta 1,5 asteen elämä -kampanjasta ja näytetään Turun kaupungin järjestämän nuorille suunnatun videokilpailun voittajateos ”Kolme sukupolvea”. Videon ovat tehneet Leo Brinkmann ja Aliina Vegar.

Tavoitteena hiilineutraalius vuonna 2029

Turku on tehnyt pitkäjänteistä työtä ilmastonmuutoksen hidastamiseksi ja on jo vähentänyt puolet päästöistään vuoden 1990 tasosta. Lisäksi kaupunki tukee voimakkaasti siirtymistä kestävään 1,5 asteen elämään, joka huomioi Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteet.

Turku tavoittelee hiilineutraaliutta vuonna 2029, jolloin kaupunki täyttää 800 vuotta. Turku kannustaa myös monin toimin asukkaitaan ja yrityksiä tekemään ilmastoystävällisiä valintoja.

Kaikkien Turun valtuustopuolueiden hyväksymän pormestariohjelman mukaan Turun ilmastoon liittyvät tavoitteet ovat valtuustokaudella 2021 - 2025:

  • Luonnon monimuotoisuuden ja lähiluonnon vahvistaminen, esimerkiksi uuden luonnonsuojelualueen perustamisen Mälikkälän - Kuninkojan alueelle
  • Ilmastotavoitteiden huomioiminen maankäyttöä, energiaa, rakentamista ja liikkumista koskevassa päätöksenteossa
  • Yritysten -ja asukkaiden kannustaminen ympäristöystävällisiin ratkaisuihin
  • Kiertotalouden siirtymän edistäminen yhdessä muiden toimijoiden kanssa.

Turun kaupunki valittiin Euroopan parhaaksi ilmastokaupungiksi 2020 keskikokoisten kaupunkien kokoluokassa. Tänä vuonna Turku, Lahti ja Tampere ovat tukeneet toisiaan vertaisarvioimalla ilmastojohtamista. Tulokset tulevat Turun osalta käyttöön kaupungin ilmastosuunnitelman päivityksessä, joka valmistuu ensi keväänä.