Turun seudun tulkkikeskuksen toimintojen liikkeen luovutus Monetra Oulu Oy:lle on varmistunut. Turun seudun tulkkikeskus hoitaa tulkkaus- ja käännöstilaukset tammikuun 2022 loppuun saakka. Helmikuun 2022 alusta palvelun tarjoaa Monetra Oulu Oy:n Tulkkipalvelu. Kaupunginhallitus päätti liikkeen luovutuksesta kokouksessaan 1.11.

Turun seudun tulkkikeskuksen 14 työntekijää siirtyvät liikkeen luovutuksessa Monetra Oulu Oy:n palvelukseen työsopimussuhteisiksi työntekijöiksi. Lisäksi Turun kaupunki liittyy Monetra Oulu Oy:n osakkaaksi. Turun kaupunki solmii Monetra Oulu Oy:n kanssa myös palvelusopimuksen, jossa sovitaan palvelun tuottamisen ehdot.

Kielivalikoima ja palvelutuotevalikoima laajenee liikkeen luovutuksen myötä

Monetra Oulu Oy kuuluu Monetra-konserniin, jonka ovat perustaneet Oulun, Tampereen, Kuopion ja Jyväskylän kaupungit sekä neljä sairaanhoitopiiriä. Monetra Oulu Oy tuottaa tulkkaus- ja käännöspalveluja omistaja-asiakkailleen. Liikkeen luovutus yhdistää edellä mainittujen alueiden ja Turun alueen tulkkaus- ja käännöspalvelujen tuotannon.

Turun seudun tulkkikeskuksen liikkeen luovutuksen jälkeen tulkkauspalvelua on edelleen saatavissa sekä virka-aikaan että päivystysluonteisesti vuorokauden ympäri. Asiakaspalvelun palveluajat laajenevat siten, että tulkinvälitys on avoinna jo kello 8.00 alkaen kello 16.00 asti arkipäivisin. Palveluajan jälkeen toiminnassa on ympärivuorokautisesti palvelunumero. Kielivalikoima ja palvelutuotevalikoima laajenisivat. Turussa tulee toimimaan Monetra Tulkkipalvelun Turun aluetoimisto.

Turun seudun tulkkikeskus toimii tällä hetkellä osana Turun kaupungin hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden perhe- ja sosiaalipalveluita. Tulkkikeskuksen organisaatiomallin selvittäminen on ollut kaupungin talousohjelmien toimenpidelistalla pitkään. Tulkkikeskus on kunnallinen yksikkö ja sen mahdollisuuksia tuottaa ulosmyytävää palvelua rajoittaa kuntalain yhtiöittämisvelvollisuus ja kilpailulainsäädäntö.

Turun seudun tulkkikeskus on toiminut Turun kaupungin organisaatiossa 1.3.1994 alkaen. Tulkkikeskus tarjoaa asioimistulkkaus-, viestinvälitys- ja käännöspalveluja maahanmuuttajien kanssa tapahtuvaan asiakastyöhön silloin, kun viranomaisella ja maahanmuuttaja-asiakkaalla ei ole yhteistä kieltä. Lisäksi tulkkikeskus tarjoaa asiakaskoulutuksia ja asiantuntijaluentoja. Tulkkikeskuksen kielivalikoimaan kuuluu noin 70 kieltä.

Tulkkauspalvelua on saatavissa sekä virka-aikaan että päivystysluonteisesti vuorokauden ympäri. Suomessa viranomaisilla on lakisääteinen velvollisuus tarjota suomen tai ruotsin kieltä taitamattomille maahanmuuttajille tulkkaus- ja käännöspalveluja.