Turun Topinojalla sijaitsee Suomen ensimmäinen nesteytettyä biokaasua tuottava biokaasulaitos. Gasumin biokaasulaitoksen raaka-aineena käytetään kuluttajien ja yritysten biojätteitä. Käyttämällä biokaasua perinteisten polttoaineiden sijaan voidaan vähentää merkittävästi liikenteen aiheuttamia kasvihuonekaasupäästöjä.

GASUMIN ILMASTOTEKO PÄHKINÄNKUORESSA

  • Gasumin omistama Turun Topinojan biokaasulaitos tuottaa nyt ensimmäisenä laitoksena Suomessa nesteytettyä biokaasua.
  • Biokaasulaitos tuottaa vuodessa tarpeeksi biokaasua 5 000 henkilöauton tai 125 raskaan liikenteen ajoneuvon polttoaineeksi.
  • Biokaasun liikennekäytössä syntyy vain murto-osa ihmiselle haitallisia lähipäästöjä verrattuna perinteisiin polttoaineisiin.

5 KYSYMYSTÄ ILMASTOTEOSTA -SARJA

Hiilineutraalia Turkua tekemässä on kasvava joukko yrityksiä ja yhteisöjä. Nostamme viidellä kysymyksellä esiin paikallisten toimijoiden ilmastotekoja. 

Tutustu sarjan muihin julkaisuihin.

Jokainen askel vie meitä kohti tavoitetta.

Esitimme viisi kysymystä Gasuminen ilmastoteosta Sustainability Manager Elina Saarivuorelle.

1. Kuvaile ilmastotekoanne lyhyesti

Laajensimme ja modernisoimme Turun Topinojalla sijaitsevaa Gasumin biokaasulaitosta, joka tuottaa nyt ensimmäisenä laitoksena Suomessa nesteytettyä biokaasua. Samassa yhteydessä kasvatimme laitoksen tuotantokapasiteettia ja tehostimme sen energiankulutusta. Biokaasu on täysin uusiutuva, vähäpäästöinen polttoaine, joka sopii nesteytettynä raskaalle liikenteelle ja meriliikenteeseen ja paineistettuna henkilöautoille. Molempia kaasun olomuotoja voidaan käyttää myös teollisuuden energiantuotantoon.

2. Miten tekonne vähentää hiilidioksidipäästöjä?

Biokaasun avulla voidaan vähentää jopa 90 % polttoaineen elinkaaren aikaisia kasvihuonekaasupäästöjä esimerkiksi dieseliin verrattuna. Lisäksi biokaasun liikennekäytössä syntyy vain murto-osa ihmiselle haitallisia lähipäästöjä verrattuna perinteisiin polttoaineisiin. Turun Topinojan biokaasulaitos tuottaa vuodessa tarpeeksi biokaasua 5 000 henkilöauton tai 125 raskaan liikenteen ajoneuvon polttoaineeksi. Biokaasun raaka-aineena käytetään esimerkiksi kuluttajien ja yritysten biojätteitä. Biokaasun lisäksi laitostemme tuotannossa syntyy kierrätysravinteita, joita voidaan hyödyntää maataloudessa tai teollisuudessa. Kierrätysravinteilla voidaan korvata teollisia ravinnetuotteita ja esimerkiksi kierrätystypen hiilijalanjälki on noin 90% pienempi kuin teollisen typpilannoitteen.

3. Miksi teette ilmastotekoja ja miksi lähditte mukaan tekemään hiilineutraalia Turkua?

Ilmastonmuutoksen torjunta edellyttää siirtymistä kestäviin ratkaisuihin, ja puhtaampi energia onkin Gasumin koko kasvustrategian ytimessä. Meidän tehtävämme on omien ilmastotekojemme lisäksi auttaa asiakkaitamme pienentämään heidän omaa hiilijalanjälkeään sekä heidän asiakkaidensa hiilijalanjälkeä. Topinojan biokaasulaitoksen lisäksi meillä on Turussa ja sen lähialueilla kolme kaasutankkausasemaa, joten meille oli luonnollista lähteä mukaan Turun ilmastotekoihin. On hienoa, että kaupungit saavat alueensa eri toimijat yhdistämään voimansa ilmaston puolesta.

4. Minkälainen potentiaali alallanne on vähentää hiilipäästöjä ja millä keinoin?

Biokaasun avulla yrityksien hiilijalanjälkeä voidaan pienentää maalla, merellä ja teollisuudessa huomattavasti. Tällä hetkellä biokaasun potentiaalista on käytössä vasta pieni osa, ja uskommekin, että kaasumarkkinan laajentaminen ja siihen liittyvät innovaatiot ovat avainasemassa tulevaisuuden kestävässä energiantuotannossa ja liikenteessä.

5. Minkälaisen viestin haluat lähettää muille toimijoille?

Puhtaampaa huomista rakennetaan yhteisillä teoilla ja siihen tarvitaan kaikkia toimijoita – niin kaupunkeja, yrityksiä kuin kuluttajia. Pienilläkin valinnoilla voidaan tehdä isoja asioita, kun kaikki puhaltavat yhteen hiileen.