Opiskelijakaupunki Turun järjestämän kansainvälisen ystävätoiminnan ensimmäinen kausi on käynnistynyt. Mukaan ilmoittautui lähes 300 ulkomaalaista opiskelijaa ja Turun seudun asukasta.

Turun yliopistolla oli kuhinaa, kun kansainvälinen ystävätoiminta käynnistyi yhteisellä aloitustapaamisella viime viikona maanantaina. Tunnelma oli kuin lentokentällä, kun ensimmäistä kertaa toisensa tapaavat ystävät etsivät toisiaan nimikylttien avulla. Ensi kohtaamiset olivat välittömiä: monet jopa halasivat toisiaan lämpimästi.

Elina Alppisara ja tytär Nella Alppisara löysivät nopeasti oman ystävänsä, unkarilaisen vaihto-opiskelija Andras Jansiksin, joka saapui Turkuun pari kuukautta sitten.
 
- Kuulin ystävätoiminnasta yliopiston kansainvälisten asioiden toimiston kautta. Ajattelin, että ystävätoiminnassa pääsisin tutustumaan paikallisiin ihmisiin, kertoi Andras.

Kommunikointia suomeksi ja englanniksi

Suomen kieltä opiskelevalla Andrasilla oli myös toinen motivaattori ystävätoimintaan osallistumiselle: päästä puhumaan suomea. 

- Yritän puhua Elinan perheen kanssa suomea, mutta jos en osaa sanoa jotakin suomeksi, voimme vaihtaa englantiin, Andras tuumasi.

Alppisarat asuivat aiemmin Lappeenrannassa, jossa käynnistyi vastaava ystävätoiminta, mutta he ehtivät muuttaa pois ennen mukaan hakemista.

- Kun sitten huomasin ilmoituksen Turun toiminnasta sosiaalisessa mediassa, ajattelin heti että jes, nyt lähdemme mukaan, Elina Alppisara kertoi.

Lapsetkin kansainvälistyvät

Alppisarat osallistuvat ystävätoimintaan koko perheen voimin. Nellan lisäksi perheeseen kuuluu myös toinen lapsi.

- Emme muutenkaan matkustele kauheasti, ja etenkään korona-aikaan emme ole päässeet matkustamaan sitäkään vähää. Siksi on ihanaa, että voin tällä tavalla tutustuttaa lapsetkin muihin kansalaisuuksiin, Elina mietti.

Alppisarat ja Andras eivät olleet vielä maanantaina ehtineet suunnitella ystävyyttään kovin pitkälle. He kuitenkin uskovat, että yhteistä tekemistä löytyy helposti.

- Kyllä me keksimme jotain. Voisimme mennä esimerkiksi museoon ja kokeilla vaikka jotain urheiluakin yhdessä, Elina tuumi.

Mikä kansainvälinen ystävätoiminta?

Kansainvälinen ystävätoiminta yhdistää ulkomaalaiset korkeakouluopiskelijat Turun alueen paikallisten asukkaiden kanssa. Se antaa mahdollisuuden tutustua uuteen kulttuuriin ja saada kansainvälisiä kokemuksia kotikaupungista poistumatta.

Turussa on tänäkin syksynä tuhansia ulkomaalaisia korkeakouluopiskelijoita. Heidän kontaktinsa paikallisiin ihmisiin ja turkulaiseen arkielämään voivat jäädä vähäisiksi. Kansainvälisen ystävätoiminnan kautta opiskelijat pääsevät tutustumaan tavalliseen suomalaiseen ja turkulaiseen arkeen. Samalla Turun alueen asukkaat saavat tilaisuuden tutustua uuteen kulttuuriin ja vahvistaa kielitaitoaan.

Ystävätoiminnan tarkoitus on saattaa ulkomaalaiset opiskelijat ja paikalliset asukkaat yhteen. Tämän jälkeen ystäväparit voivat tavata toisiaan haluamallaan tavalla. Yhteisen tekemisen ei tarvitse olla erikoista ja jännittävää - tavallinen suomalainen arkikin voi olla kansainväliselle opiskelijalle elämys.

Haluaisitko sinäkin saada ulkomaalaisen ystävän ja kansainvälistyä kotikaupungistasi käsin? Kansainvälisen ystävätoiminnan seuraava kausi käynnistyy alkuvuodesta. Kerromme nettisivuillamme, kun ilmoittautuminen on auki. Pysy siis kuulolla!