”Kaksi asiaa ei maailmasta koskaan katoa: riitely ja sairastaminen. Niin että jos mietit, mitä haluat isona tehdä, valitse jompikumpi. Lääkäri tai juristi. Siinä on varma ja hyvä ammatti.”

Näin sanoi eräs vanhempi herrasmies ystävälleni, kun he keskustelivat tulevaisuudesta ja urapoluista. Neuvoon on helppo yhtyä, onhan se loogisen tuntuinen. Kuka vanhempi ei haluaisi lapselleen varmaa ammattia? Neuvo on silti auttamattomasti pielessä. Tekoälyn ennustetaan vievän työtä nimenomaan lääkäreiltä ja juristeilta – niin kuin se on jo eri puolilla maailmaa tehnytkin. Työ, jonka ei pitänyt kadota, saattaa kadota.

Onko käymässä niin, että vanhemmilla on selvä käsitys niin sanotuista hyvistä ammateista, mutta he eivät ota huomioon teknologian kehittymistä ja maailman muuttumista? Ohjaammeko lapsia tiettyihin ammatteihin väärin perustein? Kasvatammeko menneisyyden menestyjien sukupolvea?

Tulevaisuuden ammatteja ei tunne kukaan. Lapset elävät kuitenkin hyvin erilaisen elämän kuin vanhempansa. Se, mikä ennen toimi vanhemmille, voi olla taakka lapsille. Varmoja ammatteja ei enää ole.

Jospa ammattien sijaan lähtisimme vaatetuksesta, työympäristöstä ja taidoista? Töitä voi tehdä haalarissa, puvussa, verkkareissa, ihmisten kuhinassa tai rikkumattomassa hiljaisuudessa. Mikä näistä sinulle sopisi?

Siirretään katse ammateista taitoihin, sillä tutkintojen sijaan tulevaisuuden turvaa osaaminen. Oletko hyvä yhdistämään asioita tai saatko muut innostumaan? Kenties olet yhdistäjä tai innostaja. Näetkö olennaisen kirkkaasti tai saatko muut rauhoittumaan kiperissä tilanteissa? Taidat olla kirkastaja tai rauhoittaja. Tällaisia osaajia tarvitaan, vaikka maailma miten muuttuisi.

Emme tiedä, millaisia ammattilaisia tarvitsemme 2040-luvulla. Tiedämme vain, että pulpeteissa istuvat peruskoululaiset ovat heitä. On upeaa tukea peruskoululaisten kasvua taitaviksi tulevaisuuden tekijöiksi, joista meillä ei ole vielä tietoakaan. Kunhan maltamme olla laittamatta heitä liian ahtaisiin muotteihin.

Perttu Pölönen on futuristi, tietokirjailija, puhuja ja säveltäjä. Tämä kolumni on osa #paraskoulu-hanketta, johon Turku osallistuu yhdessä Helsingin, Espoon, Vantaan, Oulun ja Tampereen kanssa. Kerromme, mitä peruskoulu on ja mitä siellä tehdään 2020-luvulla. Koska tulevaisuus on ihan perus!

Asiasanat: