Turun pormestari Minna Arve keskusteli torstaina 11.11. YK:n pääsihteeri António Guterresin kanssa tarvittavista toimista Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden saavuttamiseksi COP26-ilmastokokouksessa Glasgow’ssa. Lisäksi pormestari ja pääsihteeri arvioivat ilmastokokouksen neuvotteluiden tilannetta sekä valmistautumista ensi vuoden COP27-kokoukseen Egyptissä.

Pääsihteeri Guterres kutsui kaupunkeja kertomaan omista ilmastotoimistaan ja suunnitelmistaan COP26-kokouksen jälkeen. Minna Arve edusti tapaamisessa Turun lisäksi ICLEI-järjestön varapuheenjohtajana 2500 kaupunkia ja aluetta, jotka ICLEI:n jäseninä tekevät yhteistä työtä kestävän kehityksen ja ilmastonmuutoksen torjumisen eteen.

- Sekä minun että muiden keskusteluun osallistuneiden kaupunkien viesti pääsihteerille oli selvä: kaupungit ja alueet tulevat tekemään vaikuttavaa ja aktiivista ilmastotyötä riippumatta COP26-kokouksen tuloksista. Vaikka valtioiden neuvottelut tuottaisivat pettymyksen, onnistumisia löytyy paikallistasolta, Minna Arve kertoo.

Kaupungit ympäri maailmaa ovat osallistuneet aktiivisesti ilmastokokoukseen ja pyrkineet vaikuttamaan valtioihin ja muihin toimijoihin, jotta Glasgow’ssa tehtävien päätösten kunnianhimo olisi riittävän korkealla ja jotta paikallishallinto tunnistettaisiin merkittävänä toimijana ilmastokriisin ratkaisemiseksi.

- Kaupunkien huoli päätösten vesittymisestä on suuri ja todellinen. Toisaalta keskustelut ja tapahtumat Glasgow’ssa osoittavat, että kaupunkien kansainvälinen yhteistyö, motivaatio ja yhteinen tahtotila vahvistuvat jatkuvasti. Kaupunkien yhteinen sanoma ympäri maailmaa on ollut täällä hyvin voimakas: me emme luovuta, vaan teemme työtä entistä kovemmin yhdessä kansalaisten, yritysten ja järjestöjen kanssa, Minna Arve sanoo.

Turku toteuttaa vahvaa ilmastopolitiikkaa ja tähtää hiilineutraaliksi alueeksi vuoteen 2029 mennessä. Turun alueen kasvihuonekaasupäästöt on jo puolitettu vuoden 1990 tasosta. Samaan aikaan alueen talous on kasvanut ja uudet vähähiiliset ratkaisut sekä kiertotalous ovat tuottaneet uutta osaamista, kilpailukykyä ja työtä.

ICLEI - Local Governments for Sustainability on maailmanlaajuinen kaupunkien verkosto, joka edistää kaupunkien kehittämistä kestävästi.

Turku on ICLEI-verkoston aktiivinen jäsen ja on ollut aloitteellinen erityisesti ilmastonmuutokseen varautumisessa ja muutoksen torjunnassa sekä kiertotalouden ratkaisujen luojana. Verkostoon kuuluu maailmanlaajuisesti noin 2500 alueellista tai paikallista hallintoa 130 maasta.