Historian ja tulevaisuuden museo -hankkeen tuottaman videosarjan Turku Åbo 1827 kolmas osa esitetään Turun pääkirjaston Kaamos-tapahtumassa 12.11.2021.

Edelliset kaksi jaksoa nähtiin pääkirjastossa ja Turun Kaupunginteatterin Taideseinällä Turun päivänä, ja ne ovat nähtävissä Turun museokeskuksen YouTube-kanavassa suomeksi ja ruotsiksi tekstitettyinä. Turkuun ennen vuoden 1827 suurpaloa voi myös tutustua Digimuseossa.

Kaamos-tapahtumassa ensi-iltansa saava video vie katsojat läpi Luostarikorttelin, joka oli Turun keskiaikaisista kortteleista suurin. Pääsemme kulkemaan Suurtorilta pitkin Luostarin Välikatua, ohi Rettigin tupakkakehräämön, ja Hämeenkatua jonkun matkaa. Reitti päättyy Aurajoen rantaan.

Kolme ja puoli minuuttia pitkä video sekä aiemmat kaksi osaa pyörivät non stop -esityksenä pääkirjaston 1. kerroksen Studio-tilassa tuliteemaisten luentojen välissä noin klo 17.15 alkaen.

Esitykset ovat maksuttomia. Uusi video julkaistaan tekstitettynä suomeksi ja ruotsiksi Turun museokeskuksen YouTube-kanavassa maanantaina 15.11.

Tutkimustyö taustalla 

Turun palo syyskuussa 1827 tuhosi suuren osan silloisen kaupungin rakennuksista. Palon jälkeen kaupunki kaavoitettiin uudelleen ja vain paikoitellen jäi jäljelle viitteitä keskiajalta peräisin olleesta vanhasta kaupunkirakenteesta. Millainen oli Turku ennen paloa? Turun kaupunki on 3D-mallintanut paloa edeltänyttä kaupunkia osana Historian ja tulevaisuuden museo -hanketta. Vanhaan Turkuun voi myös tutustua toukokuussa Digimuseo-palvelussa avattujen 360°-kuvien virtuaalinäyttelyn välityksellä. 

Videoissa koettavana oleva kaupunkimaisema on laadittu käyttäen erilaisten aineistojen, kuten palovakuutuksien ja muiden katselmuksien sekä maisemakuvien ja piirustuksien ristiin tulkintaa. Kaupunkimallin pohjaan on käytetty maanmittaustirehtööri Johan Tillbergin vuonna 1808 laatimaa karttaa tonttijakoineen sekä nyky-Turun maastokarttaa. Tutkimustyöstä on vastannut FT, arkkitehti Panu Savolainen, ja Turun museokeskuksen asiantuntijat ovat osallistuneet tietosisältöjen tuottamiseen. 3D mallin teknisestä toteutuksesta vastaa Zoan Oy.    

Turku Åbo 1827: Luostarinkortteli
Käsikirjoitus: Jukka Kittilä
Lukija: Janne Porkka
Turun pääkirjasto 12.11.2021 klo 17.15 alkaen.
Tapahtuma on maksuton.