Lounais-Suomen jätehuoltopoliittisen ohjelman aloitusseminaari "Mihin suuntaan jätehuoltoa kehitetään Lounais-Suomessa?" järjestettiin keskiviikkona 27.10.2021. Tapahtuma oli lähtölaukaus alueellisen jätehuoltopoliittisen ohjelman suunnitteluun kaudelle 2023–2028. Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan, Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n sekä näiden osakaskuntien yhteinen jätehuoltopoliittinen ohjelma määrittää suuntaviivat kunnallisen jätehuollon kehittämiselle tuleviksi vuosiksi.

Iltapäivän seminaarissa Jussi Kauppila ympäristöministeriöstä alusti uudistuvan jätelain velvoitteista kunnalliselle jätehuollolle, kuten kierrätettävien jätteiden erilliskeräyksen ja jätteenkuljetuksen järjestämisestä. Piritta van der Beek Proof Advisorysta ja Tiina Karppinen Suomen ympäristökeskuksesta antoivat evästystä ohjelmatyön mahdollisuuksista ja merkityksellisyydestä ja kannustivat alueen toimijoita yhteistyöhön. Lounais-Suomen Jätehuollosta kuultiin käynnissä olevista ja tulevista jätehuollon ja kiertotalouden hankkeista Lounavoiman ekovoimalaitokseen, Topinpuiston lajitteluasemaan ja poistotekstiilin jalostuslaitokseen liittyen. Lopuksi Veli-Matti Suhonen jätehuoltolautakunnasta kertoi tulevan ohjelmakauden valmistelun aikatauluista ja menetelmistä.

Tapahtuma järjestettiin hybriditilaisuutena, jossa osallistujia oli sekä paikan päällä Mauno Koivisto -keskuksessa Turussa että etäyhteyksien päässä. Tilaisuuteen osallistui kuntien luottamushenkilöitä ja viranhaltijoita, jätehuoltolautakunnan ja LSJH:n hallituksen jäseniä ja henkilöstöä sekä ELY-keskuksen edustajia yhteensä 89 henkilöä.

Aloitusseminaarin jälkeen valmistelu jatkuu loppusyksyllä 2021 kuntien näkemysten kartoittamisella. Tuloksia käytetään apuna muun muassa teemaryhmätyöskentelyssä vuoden 2022 alkupuolella. Keväällä 2022 laaditaan ohjelmaluonnos ja varataan vaikutusmahdollisuus alueen kuntien asukkaille sekä muille toimijoille.

Ohjelman valmistelusta vastaa Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta. Valmistelua ohjaamaan on perustettu ohjausryhmä, jossa on edustus alueen kunnista, Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnasta, Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:stä, Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta, Suomen ympäristökeskuksesta ja Valoniasta.

Asiasanat: