Vamoksen Taitavat kummit antavat nuorille yksilöllistä apua matematiikan ja ruotsin kielen opiskeluun. Toiminta on maksutonta, ja mukaan mahtuu sekä uusia kummeja että nuoria.

Lähde mukaan Vamoksen Taitaviin kummeihin!

Kummitoimintaan mahtuu mukaan sekä uusia kummeja että nuoria.

Lisätietoja:

Vamoksella on kolmisenkymmentä vapaaehtoista Taitavaa kummia, jotka neuvovat nuoria ruotsin kielen ja matematiikan kanssa.

Yksi kummeista on Hannu, joka on työkyvyttömyyseläkkeellä oleva elektroniikkainsinööri ja ammattikoulun matematiikan opettaja. Hän on käynyt läpi yhdessä tieto- ja viestintätekniikkaa opiskelevan Saaran kanssa tämän insinööriopintoihin liittyviä laskuja noin vuoden verran. 

– Matikka on monelle mysteeri. Usein ajatellaan, että pitää olla lahjakas, vaikka oikeastaan osaaminen on työn teosta kiinni. Kummin kanssa matematiikan mystisyys on hälventynyt, kertoo Saara.

Hannu on samoilla linjoilla:

– Matematiikka on voi olla vaikeaa ennen kuin siihen pääsee sisälle. Kun laskee tarpeeksi ja tulee rutiinia, pelko katoaa ja pystyy tarttumaan myös erilaisiin laskuihin.

Kummitoiminta on ollut molemmille mielekästä.

– Minusta tämä on kiva tapa opiskella matikkaa, ei ole suorituspaineita ja tunnin voi käyttää niihin asioihin kuin haluaa, Saara tuumii.

Matikkakummi Hannu ja toimintaa koordinoiva Riikka Mäkelä kannustavat uusia osallistujia lähtemään rohkeasti mukaan.

Uudenlaisia ratkaisumalleja

Sowdaa matematiikka ennen vähän jännitti, ja se näkyi erityisesti koetilanteessa. 

– Tehtävistä tulee vaikeita, kun stressaa, ja se yleensä vielä lisää stressiä, hän selittää.

Myös Sowdan kummia Eliasta hermostutti alkuun, tosin hieman eri syystä:

– Aluksi jännitin osaanko neuvoa, mutta on ollut tosi palkitsevaa, kun ollaan yhdessä keksitty tapa ratkaista jokin ongelma. Olin myös etukäteen valmistautunut, että tänne hakeutunut nuori olisi tosi huono matikassa. Ihmettelinkin Sowdalle, että mitä sä oikein teet täällä, sähän osaat laskea! tuumii Elias, joka on lukiossa opiskellut luonnontieteet pitkänä.  

Usein kummi osaakin neuvoa asioita uudesta näkökulmasta ja eri tavalla kuin opettaja. Mieltä painaviin asioihin voi myös keskittyä rauhassa, sillä kummipari tapaa säännöllisesti tunnin kerran viikossa. Sowda ja Elias ovat opiskelleet yhdessä Sowdan ylioppilaskirjoituksia varten, joten koestressin haihtumisesta on iso hyöty. Kun ylioppilaskirjoitukset on selätetty, he jatkavat lähihoitajan opintoihin kuuluvien lääkelaskujen parissa.

Yhteen sopivia kummipareja

Saara ja Hannu sekä Elias ja Sowda ovat oivia esimerkkejä siitä, miten monenlaista väkeä toimintaan osallistuu. Nuorten joukosta löytyy niin yläkoululaisia, joiden tavoite on saada yläasteen päättötodistukseen nelosta korkeampi arvosana ja nuoria, jotka tavoittelevat ylioppilaskirjoituksissa laudaturia. Myös kummeilla on erilaisia taustoja.  

–  Niin kummin kuin nuorenkaan ei tarvitse etukäteen huolehtia taitotasosta. Sopiva kummipari löytyy varmasti ja kaikki ovat tervetulleita mukaan, rohkaisee Taitavat kummit -toimintaa koordinoiva Riikka Mäkelä.

Sekä nuoret että kummit kannustavat uusia tulokkaita rohkeasti mukaan.

– Jos vähänkin on aikaa ja taitoa auttaa, niin ilman muuta kannattaa lähteä mukaan. Tämä on erittäin palkitsevaa, ja tänne tulevat nuoret ovat hyvin motivoituneita oppimaan, Hannu pohtii.

Joskus voi käydä niinkin, että autettavasta tulee auttaja. Nyt kun Sowda on saanut vahvistusta osaamiselleen, hän on pohtinut voisiko ryhtyä kummiksi yläkoululaiselle.

Tiivistetty versio jutusta on julkaistu Turkupostissa 4, 2021.