Yksi Turun jouluperinteistä on Ekumeeninen joulu Suomen Turussa -tilaisuus. Tämän vuoden teema kiinnittää huomiota yhteiseen vastuuseen, joka meillä on ilmastonmuutoksen torjumisessa. Humanitaarisen viestin tuo Maailman ilmatieteen järjestö WMO:n pääsihteeri Petteri Taalas.

Info:

  • Ekumeeninen joulu Suomen Turussa torstaina 16.12.2020 klo 18, Turun tuomiokirkko
  • Taltioinnin ja koronapassin tarkastuksen vuoksi yleisöä pyydetään saapumaan kirkkoon hyvissä ajoin, viimeistään klo 17.30.
  • Tilaisuuden taltiointi on katsottavissa Yle TV1:ssä jouluaattona noin tunti ennen joulurauhanjulistusta sekä sen jälkeen Yle Areenassa.

Joulukuun 16. päivä järjestettävän Ekumeeninen joulu -tilaisuuden teemana on Yhteinen maapallo, yhteinen vastuu, yhteinen toivo, jolla kiinnitetään huomio ilmastonmuutokseen sekä siihen, että sen torjuminen on vielä mahdollista yhteisillä teoilla ja valinnoilla.

Humanitaarisen viestin tuojana on Maailman ilmatieteen järjestö WMO:n pääsihteeri Petteri Taalas. Hänet tunnetaan ilmatieteen asiantuntijana sekä toivon ja kohtuullisuuden näkökulman tuojana ilmastonmuutoskeskustelussa. Taalaksen mukaan jokaisen kansalaisen omilla arjen valinnoilla voidaan vaikuttaa ilmastonmuutoksen hillitsemiseen.

- Ilmastonmuutoksen torjunta on ihmiskunnan suurin haaste tällä vuosisadalla. Tehtävämme ihmiskuntana on varjella planeettamme hyvinvointia myös pitkällä tähtäimellä. Nyt tehtävillä pienehköillä uhrauksilla teemme suuren palveluksen tulevien sukupolvien hyväksi. Onneksemme meillä on tekniset keinot ja taloudelliset edellytykset tähän. Toivoa on, mutta hihat on käärittävä. Paavi Franciscus on todennut, että Isä Jumala armahtaa, mutta Äiti Maa ei, sanoo Petteri Taalas.

Ekumeeninen joulu Suomen Turussa tuo yhteen kirkkokuntien edustajat, jotka lähettävät maailmaan yhteisen vetoomuksen rauhan puolesta jo 28:nnen kerran. Ekumeenisen rauhanvetoomuksen esittävät yhdessä Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo, vapaiden kirkkokuntien edustajana Suomen Pelastusarmeijan ylisihteeri, majuri Saga Lippo, Helsingin katolisen hiippakunnan asiainhoitaja, isä Marco Pasinato sekä Suomen evankelisluterilaisen kirkon arkkipiispa Tapio Luoma.

Ekumeeninen joulu Suomen Turussa -tilaisuus järjestetään Turun tuomiokirkossa torstaina 16.12. kello 18. Tilaisuudessa esiintyy sopraano Helena Juntunen sekä Tuomiokirkon kamarikuoro Nova. Turun filharmonista orkesteria johtaa Olli Mustonen. Urkurina toimii Markku Hietaharju ja kuoronjohtajan sekä esilaulajana kanttori Jukka Pietilä.

Yhteislaulujen aikana kerättävä kolehti ohjataan Suomen Lähetysseuran Ympäristöpankin kautta ilmastonmuutoksen vastaisen työn tukemiseen.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy, mutta osallistujilla tulee olla koronapassi ja henkilöllisyystodistus. Maskin käyttöä suositellaan. Televisioinnin ja koronapassin tarkastamisen vuoksi yleisöä pyydetään saapumaan Tuomiokirkkoon viimeistään klo 17.30.

Tilaisuuden kooste on nähtävissä Yle TV1-kanavalla jouluaattona 24.12. ennen joulurauhanjulistusta ja katsottavissa sen jälkeen Yle Areenasta.

Petteri Taalas

Filosofian tohtori, meteorologi Petteri Taalas on toiminut Maailman ilmatieteen järjestö WMO:n pääsihteerinä kausilla 2016–19 ja 2020–23. Sitä ennen hän on työskennellyt vuodesta 1985 Ilmatieteen laitoksella tutkijana, tutkimuspäällikkönä, tutkimusprofessorina ja pääjohtajana vuosina 2002–2015. Lisäksi Taalas on toiminut Fortumin hallituksen jäsenenä ja Itä-Suomen yliopiston hallituksen puheenjohtajana.

Taalas on julkaissut kymmeniä tieteellisiä ja muita julkaisuja liittyen otsoniin, UV-säteilyyn, ilmastonmuutokseen ja uuden sukupolven satelliittimenetelmien kehittämiseen. Hän on osallistunut ja johtanut useita kansallisia ja kansainvälisiä tutkimus- ja kehityshankkeita. Taalas on Suomalaisen Tiedeakatemian ja Teknillisten Tieteiden Akatemian kutsuttu jäsen.

Taalaksella on lukuisia kotimaisia ja kansainvälisiä luottamustehtäviä muun muassa Euroopan Komission, Arktisen neuvoston sekä Etelämantereen tutkimuskomission puitteissa. Hänet tunnetaan ilmastonmuutoksen vastaisen tiedon välittäjänä ja konkreettisten ilmastonmuutosta hillitsevien toimien puolestapuhujana. Taalaksen kirja Ilmastonmuutos ilmatieteilijän silmin ilmestyi tammikuussa 2021.

Uutisen kuva: Timo Jakonen