Turun kaupungin nuorten palveluissa kehitetty bänditoiminnan työmuoto Rock Academy -toiminta täyttää tänä syksynä kymmenen vuotta. Maksuttomassa juhlakonsertissa 27.11. esiintyvät Rock Academyn riveissä vaikuttaneet yhtyeet sekä yllätyspääesiintyjä pääkaupungista. Vuonna 2011 nuorisopalveluissa projektina käynnistynyt Turku Rock Academy -toiminta on vakiintunut osaksi nuorisopalveluiden toimintaa ja nuorille suunnattuja palveluja.

Syksyllä 2011 toiminnanjohtaja Tomi Arvas ja vastaava tuottaja Mark Bértenyi nuorisopalveluista pohtivat, miten musiikkia harrastavien nuorten toimintaa voisi kehittää ja edesauttaa. Syntyi idea, jossa nuoria valmennetaan musiikkiin, kuten nuorisourheilun puolella tapahtuu – monipuolisesti ja pitkäjänteisesti.

Rock Academyn toiminnassa musiikki on aina keskiössä, mutta yhtä tärkeää on tarjota tietoa musiikkiin liittyvien koulutusmahdollisuuksien ja urapolkujen olemassaolosta. Harrastustoiminnasta on mahdollisuus ponnistaa ammattiin asti. Musiikin megatähdet ovat harvinaisia, mutta musiikkiala tarjoaa silti monenlaisia työmahdollisuuksia.

– Emme lupaa olevamme tähtitehdas, vaan pyrimme tarjoamaan täällä tietoa urapoluista musiikin saralla, kertoo Bértenyi.

– Tämä on ennen kaikkea harrastustoimintaa, jatkaa Arvas.

Rokkaavasta nimestä huolimatta toiminnassa näkyvät ja kuuluvat monenlaiset musiikkityylit. Kymmenen vuoden aikana turkulaista musiikkiosaamista on viety myös 12 muuhun kaupunkiin ympäri maata. Tälläkin hetkellä Turussa kehitetyn Rock Academy Finland -brändin alla vastaavaa musiikkinuorisotyötä tehdään Rovaniemellä, Kemissä, Raahessa, Kuopiossa, Kouvolassa ja Jyväskylässä.

– Kaupungit sitoutuvat noudattamaan periaatteitamme omien lähtökohtiensa mukaan. Olemme käyneet neuvomassa muissa kaupungeissa ja tavanneet samalla nuoria, sanoo Arvas.

– Rock Academyn toiminta-ajatuksessa on sisäänkirjoitettuna, että toiminnassa on aina se oma paikallinen twistinsä, lisää Bértenyi.

Moniammatillinen ja valtakunnallinen yhteistyöverkosto on loistava tuki kullekin toimijalle. Verkosto vahvistaa entisestään musiikki- ja bänditoiminnan merkitystä nuorisotyön välineenä.

Turku Rock Academy tekee yhteistyötä hyvin monenlaisten tahojen kanssa kuten esimerkiksi Turun konservatorion, musiikkiopiston ja turkulaisten musiikkiliikkeiden kanssa. Yhteistyö tarkoittaa muun muassa sitä, että Bértenyi etsii nuoria, joita konservatorio ja musiikkiopinnot saattaisivat kiinnostaa, ja valmentaa heitä pääsykokeisiin.

Bänditoiminta vahvistaa yhteisöllisyyttä

Korona-aika on koetellut Turku Rock Academyakin, mutta toiminta on pysynyt käynnissä. Siitä Bértenyi ja Arvas ovat iloisia. Tiukimpien rajoitusten aikana toiminta siirtyi nettiin ja Bértenyi teki etäohjelmarakenteen, johon myös muut Rock Academy Finland -brändin alla toimivat kaupungit tulivat mukaan.

Arvas toteaa, että bänditoiminta on erittäin hieno sosiaalisen kanssakäymisen muoto ja vahvistaa nuorten yhteisöllisyyttä ja taitoja monin tavoin. Bänditoiminta on tärkeässä roolissa syrjäytymisen ehkäisyssä.

– Musiikin rinnalla nuorten kasvun tukeminen on noussut kasvavaan rooliin, varsinkin koronan aikana. Musiikki on se iso sateenvarjo, jonka alla ratkotaan sitten niitä elämän muita tilanteita, sanoo Bértenyi.

Turku Rock Academyn vuosiin on mahtunut lukuisia merkityksellisiä hetkiä. Arvas ja Bértenyi sanovat, että ehkä hienoimpia ovat kaikki ne hetket, kun huomaa nuorien kehittyvän taidoissaan ja kun nuoret itsekin huomaavat kehittyneensä.

Turun kaupungin nuorisopalveluista vastaava nuorisopalvelujohtaja Annina Lehtiö-Vainio ja kulttuurisesta nuorisotyöstä vastaava nuorisopalvelupäällikkö Minna Saarinen kertovat, että Turussa musiikki- ja bänditoiminnalla on nuorisotyön työmuotona pitkä historia. Heidän mukaansa työmuodolla on suuri merkitys niin tässä ajassa kuin tulevaisuudessakin.

Turku Rock Academy juhlii tavalleen uskollisena elävän bändimusiikin parissa la 27.11. Utopia Klubilla, Humalistonkatu 8. Tilaisuudessa esiintyvät TRA:n riveissä eri aikakausina vaikuttaneet yhtyeet Awake Again, Harmi ja Kalpeat Varjot. Illan päättää pääkaupungista saapuva yllätyspääesiintyjä. Ovet aukeavat klo 20.00 ja musiikki soi jo klo 21.00 alkaen. Sisään vaaditaan 18 vuoden ikäraja sekä koronapassi. Tilaisuus on maksuton.