Helsingin Diakonissalaitoksen säätiön Vamos-toiminta tarjoaa matalan kynnyksen psykososiaalista ohjausta ja tukea nuorille sekä nuorille aikuisille. Turun sosiaali- ja terveyslautakunta käsittelee kokouksessaan 24.11.2021 määrärahan osoittamista Vamos-toiminnalle vuodelle 2022.

Lisätiedot

Vamoksen toiminta on tarkoitettu 16–29-vuotiaille turkulaisille nuorille siten, että painopiste on alle 25-vuotiaissa. Vamoksen yksilöohjauksen piirissä on Turun kaupungin rahoituksella ollut vuonna 2021 yhteensä 89 nuorta ja ryhmäohjauksessa 18 nuorta. Hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden rahoituksella osin toimivassa Vamos-Sampo-hankkeessa on ollut mukana 58 nuorta. Toiminta on löytänyt hyvin asiakaskuntansa ja toimii Turussa vaikuttavasti syrjäytymisen ehkäisemiseksi.

Vamos on löytänyt hyvin paikkansa Turun nuorten palvelujärjestelmän täydentäjänä. Toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen ja se on nuorelle maksutonta. Jokaisen nuoren kanssa suunnitellaan yhdessä Vamoksen palveluiden sisältö ja kesto. Lähtökohtana ovat nuoren yksilölliset tarpeet, toiveet ja tavoitteet. Vamoksen erityisenä vahvuutena vapaaehtoisuuden lisäksi on mahdollisuus jalkautua myös nuorten koteihin.

Erityisesti koronapandemian vaikutuksista tehtyjen selvitysten mukaan haitalliset vaikutukset ovat kohdistuneet ankarasti nuoriin ja nuoriin aikuisiin. Erityisen hankalassa asemassa ovat nuoret aikuiset, jotka eivät ole oppilaitosten oppilashuollon piirissä eivätkä ole hakeutuneet muidenkaan tukevien palvelujen piiriin.

Turun sosiaali- ja terveyslautakunta käsittelee kokouksessaan 24.11.2021 määrärahan osoittamista Vamos-toiminnalle vuodelle 2022. Määrärahan suuruus on 200 000 euroa.