Turku avaa joulukauden perinteiseen tapaan ensimmäisenä adventtiviikonloppuna. Kausivalot syttyvät jo kuluvan viikon varrella ja lauantaina 27.11. vietetään suurta avajaispäivää, jossa ohjelmaa riittää kaikenikäisille.

Viime vuodelta tutut kausivalaistuskohteet alkavat loistaa hiljalleen marraskuun viimeisen viikon aikana. Kupittaan lintulammikoiden ja Liikennekaupungin jouluvalot sytytetään perjantaina 26.11. klo 18. Myös Brahen- ja Porthaninpuiston valopallot, Asemanpuiston valaistut sarvipäät ja Svante Dahlströmin puistikon punaisena hehkuvat valopallot syttyvät adventtiviikonlopun lähestyessä. Teatterisilta puetaan Turun kaupunginteatterissa juuri ensi-iltansa saaneen Hobitti-seikkailun teemalla.

Joulunavauksessa ohjelmaa koko perheelle

Lauantaina 27.11. vietetään suurta joulunavaustapahtumaa pääosin jo perinteeksi muodostuneella tavalla.

Kuva: Denisse Islas

Turun kulttuuripääkaupunkivuoden 10-vuotisjuhlan hengessä kokoonnutaan illan hämärtyessä perheiden lyhtykulkueeseen, joka vie joulun valon Teatterisillalta Tuomiokirkontorille. Lyhdyn voi valmistaa etukäteen Seikkailupuiston ohjeiden mukaan. Ohjeet löytyvät osoitteesta turku.fi/valonpolku/oheisohjelma/lyhtyprojekti

Tuomiokirkon Kuusijuhlassa lämmitellään lasten muskarihetkessä Tuuli Paasolaisen bändin tahtiin. Kirkonrotat Hilda ja Hulda tahdittavat menoa ja johtavat illan kohokohtaan, yhteiseen laskentaan, joka sytyttää Tuomiokirkon kuuseen 722 lamppua. Joulutervehdyksen tilaisuuteen tuo tuomiorovasti Aulikki Mäkinen.

Kuusen valojen loisteesta ehtii suunnistaa ihailemaan Vanhan Suurtorin Joulumarkkinoiden tulishown päätähuimaavia temppuja. Tämän jälkeen järjestäydytään valaistuun jouluparaatiin, joka lähtee Aurajokirannasta Kirjastosillan kupeesta ja johdattaa kansan kohti Yliopistonkadun Satumaista joulunavausta.

Paraatissa ovat mukana paraatitytöt, Metsänkävijöiden soittokunta, lumiprinsessat sekä Joulupukki ja Joulumuori tanssivan tonttujoukon kanssa. Tonttutyttö tuo paraatissa mukanaan joulun valon ja ojentaa sen Lumikuningattarelle, joka sytyttää kävelykadun jouluvalot täyteen loistoonsa. Satumaisen joulunavauksen ohjelmassa kuullaan mm. Jessica Uussaaren laulua ja soittoa.

Jouluparaati 2019, by Timo Jakonen

Ohjelma 27.11.

  • klo 14.45. perheiden lyhtykulkue Teatterisillalta.
  • klo 15.45 Tuomiokirkon Kuusijuhla: lasten muskari, kirkonrotat, Tuuli Paasolaisen bändi ja kuusen valojen sytytys.
  • klo 17 Jouluparaati Satumaiseen joulunavaukseen Yliopistonkadulla.
  • klo 18 Kävelykadun jouluvalojen sytytys.

Joulutunnelmaa markkinoilta

Tunnelmallisia joulumarkkinoita järjestetään Turussa koko joulukuun ajan. Niistä tunnetuimmat, Vanhan Suurtorin Joulumarkkinat, käynnistyvät joulunavausviikonloppuna 27.11. ja ovat avoinna neljänä adventtiviikonloppuna ennen joulua lauantaisin ja sunnuntaisin klo 11−17. Vanhan Suurtorin alueella on myyntikojujen lisäksi paljon ohjelmaa, näytelmä, musiikkia ja sirkusta. Markkinoilla voi tietysti tavata myös Joulupukin muoreineen.

Uuden Muotoilun Joulumarket kokoaa Rettigin vanhaan tehtaaseen vastuullisesti valmistettuja vaatteita, asusteita ja sisustusta 27.–28.11. Joulunavauspäivänä 27.11. myös Aboa Vetus & Ars Novan museokauppa tarjoaa joulutunnelmaa ja glögiä. Päivän aikana löytyy ohjelmaa ja joulutarjouksia myös ydinkeskustan liikkeissä.

Muita joulunajan markkinoita ja tapahtumia löytyy sivustolta turku.fi/joulu

Osallistuthan joulunajan tapahtumiin vain terveenä. Ajankohtaiset rajoitukset kannattaa tarkistaa järjestäjien sivuilta.