Omaishoidon ohjaaja Janna Lehtimäki ammentaa voimaa tiimistään arjen työhön. Parhaita puolia töissä on erilaisissa elämäntilanteissa olevien ihmisten kohtaamiset ja se, että voi olla heille apuna.

Janna Lehtimäki toimii omaishoidon ohjaajana Turun kaupungilla yli 18-vuotiaiden omaishoidossa. Ohjaajan tehtäviin kuuluu yli 18-vuotiaiden omaishoidon tuen hakemusten käsittely ja päättäminen. Työ sisältää kotikäyntejä, asiakastapaamisia, verkostotyötä sekä omaishoitoperheiden ohjausta ja neuvontaa, sekä tukitoimien kartoitusta ja myöntämistä omaishoitajan jaksamisen tukemiseksi.
 
Omaishoidon tuella tarkoitetaan omaishoidon tuesta annetun lain vanhuksen, vammaisen tai sairaan henkilön kotioloissa tapahtuvan hoidon tai muun huolenpidon turvaamiseksi maksettavaa hoitopalkkiota ja palveluja, jotka määritellään hoidettavan palvelu- ja hoitosuunnitelmassa.  Näitä voivat olla esim. omaishoidon palvelusetelit tai tilapäishoito.
 
Janna on nyt toiminut tehtävässä 2 vuotta.
- Päädyin tähän työhön kolmannelta sektorilta, koska kuntasektori kiinnosti minua, ja omaishoidon ohjaajan työssä on hyvä olla laaja-alaista osaamista taustalla, hän kertoo.

Janna Lehtimäki

 

Työssä parasta eri elämäntilanteissa olevien kohtaamiset

Työssä parasta ovat hyvin eri elämätilanteissa olevien ihmisten kohtaamiset sekä tunne siitä, että pystyy neuvomaan sekä olemaan avuksi ja tukena asiakasperheissä.
- Kunnioitan syvästi kaikkia omaishoitajia, he tekevät todella tärkeää työtä hoitaessaan läheistään. Lisäksi koen, että meidän omaishoidon tuen työyhteisön tuki on äärimmäisen tärkeä, aina saa tukea ja apua kollegoilta. Meillä on tosi ihana tiimi. Suurimpana haasteena tässä työssä on suuri asiakasmäärä ja ajanpuute. Nyt olemme kuitenkin saamassa uuden viran omaishoitoon, mikä on tosi hieno ja tärkeä asia.
 
Jannan mukaan ns. tavallista työpäivää ei oikeastaan ole.
- Päivät saa rytmittää omatoimisesti liukuvan työajan puitteissa, mikä sopii hyvin perheelliselle.
Yleisesti päivä voi koostua esim. puhelinneuvonnasta, kotikäynnistä, palavereista, kirjaamisesta sekä asiakkaan tai yhteistyökumppaneiden kanssa asioita hoidettaessa. Välillä saattaa tulla kiireellisiäkin asioista hoidettavaksi, jos esim. omaishoitaja sairastuu ja asiakas ei pärjää kotona ilman ulkopuolista apua.  
 
Jannan äidinkieleni on ruotsi ja se on mahdollistanut avun tarjoamisen myös ruotsin kieltä puhuville.
- Erityisesti mieleeni on jäänyt asiakkaiden ilo siitä, että ovat saanet apua omalla äidinkielellään, joka monesti vahvistuu iän myötä. Myöhemmin opittu toinen kieli saattaa unohtua. On ilo, että voimme nyt tarjota palvelua myös toisella kotimaisella kaikille sitä haluaville. Ja tietysti olen myös itse mielissäni, että saan välillä tehdä töitä omalla äidinkielelläni.
 
Nähdään! Vi ses!