Tänä jouluna valot nostettiin Säkylästä tuodun kuusen oksille. 55-vuotiaan kuusen lahjoittivat Johanna ja Jarkko Karjalainen.

Tuomiokirkon kuusella on merkittävä asema edustaessaan joulukaupunki Turkua. Valtakunnan ykköskuuselle on myös tarkat vaatimukset: sen tulee olla 22–25 metriä korkea, tuuhea, tasamuotoinen ja kauniin vihreä. Tämänvuotisen kuusen strategiset mitat ovat:

  • ikä: 55 vuotta
  • pituus: 23 metriä
  • paino: 3800 kiloa
  • latvuksen halkaisija: 9 metriä
  • rungon läpimitta: 60 cm
Vuosirenkaita oli 55 (kuva: Kalevi Grönlund)

Kuusi tuodaan kirkolle aina poliisisaattueessa ja liikenteenohjaajien avustuksella. Mitta-auto ajaa saattueen edellä varmistamassa, etteivät oksat ota kiinni sähkökaapeleihin. Tarvittaessa kaapeleita nostetaan ja avojohdoista katkaistaan virta. Tänä vuonna kuusi saapui 75 kilometrin matkan Säkylästä Liedon ja Kaarinan kautta Tuomiokirkontorille. Kuntec Oy:n arboristi Jaana Saraste on ollut viitisentoista kertaa mukana kuusta siirtämässä, mutta tänä vuonna ensimmäistä kertaa siirrosta vastuussa. Hienosti sujui koko operaatio.

Kuusi lavetilla, matka Turkuun voi alkaa (kuva: Kalevi Grönlund)

Valot syttyvät lauantaina 27.11. kello 16

Kuusen 722  led-lamppua syttyy ensi lauantaina 27.11. kello 15.45 alkavassa kuusijuhlassa, johon yleisö on tervetullut. Lauantai on Turun kaupungin joulunavauspäivä ja jouluista ohjelmaa on paljon tarjolla. Tuomiokirkon kuusen valot saavat loistaa kaupunkilaisten ilona aina Nuutinpäivään saakka.

Jouluihmisten valinta

Karjalaiset muuttivat Säkylän Pyhäjoen kotiinsa vuonna 2006. He karsivat luonnonmukaisen pihapiirin puustoa, mutta suuri kuusi sai jäädä silmäniloksi pihan paraatipaikalle. Pari, kolme vuotta sitten he alkoivat Tapaninmyrsky mielessään harkita kuusen kaatoa talon viereltä. Turku on aina ollut Karjalaisille läheinen kaupunki ja heidän mielestään erityisen kaunis joulun aikaan. Mitäpä jos?!

- "Jouluperinteisiimme kuuluu käynnit Turussa jouluvaloja ihastelemassa. Ajatus omasta kotikuusestamme Turun tuomiokirkon edustalla tuntui hienolta", kertoo Jarkko Karjalainen.

KarjalaineKn laittoi Kuntec oy:n nyt jo eläköityneelle työmaapäällikkö Timo Kajavalle kuusesta viestin kuvan kera. Karjalaisia jännitti kelpaisiko heidän kuusensa Turulle, kun matkaakin on yli 70 kilometriä. Kajava kävi puolisentoista vuotta sitten katsastamassa kuusen, mutta arveli kuljetukalustolla olevan vaikeuksia päästä pihaan. Kajavan seuraaja Jaana Saraste kävi kollegansa Janne Jyrkämän kanssa tänä syksynä tarkistamassa mahtuvatko nosturi ja kuljetuslavetti pihaan ja Karjalaisten iloiseksi yllätykseksi valitsivat Säkylän kuusen vuoden 2021 joulukuuseksi. 

Hän pääsee ansaitsemaansa asemaan valtakunnan ykköskuusena.
- Jarkko Karjalainen

Kun Nuutinpäivänä kuusen valot sammuvat, kuusen oksat lähtevät haketettavaksi ja runko kolmimetrisinä paloina Karjalaisten kotia lämmittämään. Kotipihaan on suunniteltu kuusen tilalle oleskelupaikka huvimajoineen.

Kuntecin miehet kuusta sahaamassa (kuva: Kalevi Grönlund)

Tuomiokirkon kuusella pitkät perinteet

Turun kaupunki järjestää kuusen Tuomiokirkontorille joka joulu. Ensimmäisen kerran kuusi valaisi maisemaa vuonna 1900, ja perinteeksi joulukuusi muodostui 1930-luvulla. Vuodesta 1955 lähtien kuusista on pidetty tarkkaa kirjanpitoa, josta käyvät ilmi kuusen lahjoittajat ja kasvupaikat.

  • Kuntec Oy kaataa, kuljettaa ja pystyttää kuusen kirkolle
  • Destia Oy hoitaa kuusen valaistuksen
  • Turun kaupunki vastaa kuusen hankinnasta ja ylläpidosta

kuusen reitti kirkolle
Yle Areenan lähetys (43 min)
Turun Sanomien juttu
2000-luvun kuusten kotipaikat
kuusen valojen sytytys (Facebook)
Joulukaupungin ohjelmaa

Asiasanat: 
Kaupunginosa/Alue: