Turun pormestaristo on neuvotellut ratkaisusta Arkean työehtosopimuksen vaihtamista koskevaan kiistaan. Kiista vuoksi JHL:n ja Jyty ovat aloittaneet laittoman lakon. Selkeä enemmistö pormestaristosta tukee päiväkotien ja koulujen ruokahuollon siirtämistä in-house -toiminnaksi. Tämä tarkoittaa, että uusi yhtiö ei toimisi markkinoilla.

Tällä hetkellä Turun kaupungin päiväkotien ja koulujen ruokahuollon tuottaa Arkea Oy. Arkea on Turun kaupungin strateginen yhtiö, jossa Turun kaupunkikonsernin omistus on 99,7 prosenttia. Arkea toimii markkinoilla ja kilpailee Turun sopimuksista muiden yhtiöiden kanssa.

Turun kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen esittää pormestariston enemmistön tukemaa ratkaisua maanantaina 29.11. kokoontuvalle Turun kaupunginhallitukselle. Kaupunginhallitukselle esitetään myös aiemmin kaupunginhallituksen päätöksellä tehdyn ruokahuoltopalvelujen kilpailutuksen keskeyttämistä.

– Päätin ottaa pormestariston enemmistön näkemyksen huomioon tehdessäni esityksen kaupunginhallitukselle. Näin pystyn myös esittämään järjestelyn vaikutuksista ja toteuttamisesta paremmin selvitystä, toteaa Heikkinen.

Turun pormestaristo eli pormestari Minna Arve (kok.), kasvatuksen ja opetuksen apulaispormestari Piia Elo (sd), hyvinvoinnin apulaispormestari Elina Rantanen (vihr.) ja kaupunkiympäristön apulaispormestari Ville Valkonen (kok.) sekä Vasemmistoliiton ryhmän puheenjohtaja Mirka Muukkonen ja Perussuomalaisten ryhmän puheenjohtaja Juha Anttila neuvottelivat asiasta torstaina 25.11.

Arkean työntekijöistä JHL:n ja Jytyn jäsenet ovat olleet laittomassa lakossa keskiviikosta 17.11. alkaen ja lakkotilanne on häirinnyt voimakkaasti Turun päiväkotien ja koulujen ruokailujen järjestämistä ja terveysturvallisuutta, koska kouluja ei voitu siivota normaaliin tapaan.

In-house -mallista päätetään myöhemmin

Arkea sai tiistaina 16.11. Turun konsernijaostolta omistajan ennakkonäkemyksenä luvan vaihtaa työehtosopimus ruokapalveluiden työntekijöiden ja esimiesten osalta Avainta ry:n sopimuksesta Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n neuvottelemaan työehtosopimukseen sekä siivous-, kiinteistönhoito- ja ylläpitopalveluiden sekä hallinnon työntekijöiden ja toimistohenkilöiden osalta Kiinteistötyönantajat ry:n neuvottelemaan ja soveltamaan työehtosopimukseen 1.3.2022 alkaen.

Pormestari Minna Arve päätti 22.11., että konsernijaoston päätös otetaan kaupunginhallituksen käsiteltäväksi.

Kaupungeilla on laissa säädetty velvollisuus järjestää varhaiskasvatuksen ja koulujen ruokahuolto.

– Pormestariston kanssa käydyn neuvottelun jälkeen olemme valmistautuneet ja valmiina esittämään kaupunginhallitukselle varhaiskasvatuksen ja koulujen ruokailun poistamista markkinoilta, kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen sanoo.

Heikkinen toteaa, että in-house -järjestelyn toteuttamisen malli päätetään myöhemmin ja siinä yhteydessä tehdään sopimus uuden tuottajan kanssa.

– Tuolla sopimuksella tulee varmistaa, että kouluruuan tuottamisesta ei synnyt kaupungille lisää kustannuksia ja että ruokapalvelun laatutaso on korkea.

Esitys julkaistaan asian merkittävyyden takia

Esitys on salaisena kaupunginhallituksen kokouksen torstaina jaetulla esityslistalla. Asian salaamisen perusteena on laki viranomaisen toiminnan julkisuudesta 24 §:n 20 kohta, jossa suojataan Arkean liikesalaisuuksia.

Esityksenä on, että Turun kaupunginhallitus päättää, että koulu- ja varhaiskasvatuksen ruokailun lakisääteiset palvelut siirretään sidosyksikkötoiminnaksi. Toteutuksen yksityiskohdat päivitetään omistajapolitiikkaan päivityksen yhteydessä. Arkea pyrkii toteuttamaan liikkeenluovutuksen koulu- ja päiväkotiruokapalveluiden osalta esimerkiksi Kaarealle henkilökunnan nykyisillä työsopimuksilla. Koulu- ja päiväkotiruokailupalveluiden kilpailutuksen valmistelu keskeytetään ja neuvottelut in house -sopimuksen laatimisesta käynnistetään.

Lisäksi kaupunginhallitus ilmoittaa omistajan ennakkonäkemyksenä, että Arkea Oy oikeutetaan vaihtamaan Arkeaan jäävien toimintojen osalta harkintansa mukaan ja YT-neuvottelujen jälkeen yhtiössä sovellettava työehtosopimus (Avainta ry:n työehtosopimus) ruokapalveluiden työntekijöiden ja esimiesten osalta Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n neuvottelemaan ja soveltamaan työehtosopimukseen sekä siivous-, kiinteistönhoito- ja ylläpitopalveluiden sekä hallinnon työntekijöiden ja toimistohenkilöiden osalta Kiinteistötyönantajat ry:n neuvottelemaan ja soveltamaan työehtosopimukseen 1.3.2022 alkaen, kun Avainta ry:n tällä hetkellä voimassa olevan työehtosopimuksen voimassaolo päättyy 28.2.2022.  

Pormestari Minna Arve on lisäksi ilmoittanut tekevänsä kaupunginhallitukselle esityksen, jolla haetaan nopeaa ratkaisua lakkokysymyksen ratkaisemiseksi.

– Osapuolet on saatava neuvottelupöytään ja ongelmaan tulee hakea ratkaisua. Kaupunki ei ole riidan osapuoli, mutta kuntalaisille aiheutuvan huomattavan haitan vuoksi haluan, että ratkaisua haetaan tosissaan, toteaa Arve.

Turku julkistaa kaupunginhallitukselle tehtävän esityksen pääsisällöt asian merkittävyyden takia. Kaupunginhallituksen päätöksestä tiedotetaan maanantain kokouksen jälkeen.