Kontiaisten joulukuu on elävä jouluikkuna ja koko kuukauden pituinen joulukalenteri, jonka pääosassa ovat moottoroidut käsintehdyt nuket. Kuukauden aikana yksittäisistä päivänäkymistä muodostuu kokonainen tarina, jota on ilo palata katsomaan päivittäin.

Kontiaisten joulukuu -tarinaikkuna

Paikka: Kauppatorin Monitorin ikkuna, Kauppahallin ja KOP-kolmion välinen kuja.

Aika: 1.–31.12.2021 joka päivä klo 8.30–20.30.

www.kontiaistenjoulukuu.org

Kontiaisten joulukuu on tarina talvisesta arjesta ja juhlasta, hauskoista löydöistä ja yllättävistä kohtaamisista sekä ystävyydestä ja yhdessäolosta. Tarina avautuu joulukalenterimaisesti kuva kerrallaan Kauppatorin Monitorin ikkunassa Kauppahallin ja KOP-kolmion välisellä kävelykujalla.

Ikkunaan on lavastettu maanalaisen maailman poikkileikkaus nukkumakoloineen, ruokavarastoineen ja kaivostunneleineen, joissa nähdään kontiaishahmoja päivittäin vaihtuvissa puuhissaan. Ikkunanäyttämön kohdeyleisönä ovat kaikki kaupunkilaiset: lapset, lapsenmieliset, uteliaat ohikulkijat ja aikuiset, jotka kaihoten muistelevat lapsuuden yksityiskohtaisia ja jännittäviä näyteikkunoita.

Isokontiainen ruokapöydässä.

Kontiaisten joulukuu -tarinaikkuna sopii erinomaisesti koko perheen joulukuisen kaupunkikävelyn kohokohdaksi. Joka yö ikkunassa tapahtuu muutos, joka avaa uuden aukeaman kertomuksessa. Sosiaalisen median puolella avautuva versio tarinasta pitää huolen, että teosta voi seurata, vaikkei joka päivä paikan päälle pääsisikään.

Turkulaisten taiteilijoiden monialainen yhteistyö

Projektin toteutuksesta vastaa ryhmä turkulaisia eri alojen ammattilaisia: nukenrakentaja, tuottaja-visualisti, tarpeistonvalmistaja, motoriikkakonsultti sekä sarjakuvakerrontaan perehtynyt käsikirjoittaja. Teos tuo ennakkoluulottomalla tavalla tarinankerrontaa julkiseen, helposti saavutettavaan kaupunkiympäristöön.

Kontiaisten joulukuu kuuluu keskustan kehittämisen Sytytä Turku -kilpailun voittajiin ja Valon polku -tapahtuman oheisohjelmaan. Teoksen toteuttamista ovat tukeneet myös Suomen Kulttuurirahasto, Turun teatterisäätiö ja Taiteen edistämiskeskus.

Kontiainen siivoamassa. Kuvat: Essi Santala