Turun kaupunginhallitus on päättänyt siirtää Turun päiväkotien ja koulujen ruokapalvelut kaupungin omaksi, niin sanotuksi in house -toiminnaksi. Asiasta päätettiin maanantain 29.11. kokouksessa äänin 11 - 2, tyhjiä 1.

Päätös liittyy kaupungissa jo toista viikkoa jatkuneeseen ruoka- ja kiinteistöhuoltoyhtiötä Arkeaan kohdistuvaan JHL:n ja Jytyn lakkoon. Lakon takia Turun kaupungin päiväkodeissa ja kouluissa ei ole pystytty normaalilla tavalla tarjoamaan lämmintä ruokaa tai siivoamaan tiloja. Kaupunki onkin joutunut lakon alusta lähtien pyytämään huoltajia laittamaan lapsille ja oppilaille omat eväät mukaan.

Turun pormestaristo sekä suurimpien valtuustoryhmien puheenjohtajat pohjustivat in house -päätöstä neuvottelemalla asiasta viime viikon lopulla. Asiasta tiedotettiin perjantaina 26.11.

Kaupunginhallituksen päätöksen mukaan koulu- ja varhaiskasvatuksen ruokailun lakisääteiset palvelut siirretään sidosyksikkötoiminnaksi. Toteutuksen yksityiskohdat päivitetään omistajapolitiikkaan päivityksen yhteydessä. Arkea pyrkii toteuttamaan liikkeenluovutuksen koulu- ja päiväkotiruokapalveluiden osalta esimerkiksi Kaarealle henkilökunnan nykyisillä työsopimuksilla. Koulu- ja päiväkotiruokailupalveluiden kilpailutuksen valmistelu keskeytetään ja neuvottelut in house -sopimuksen laatimisesta käynnistetään.

Lisäksi kaupunginhallitus ilmoittaa omistajan ennakkonäkemyksenä, että Arkea Oy oikeutetaan vaihtamaan Arkeaan jäävien toimintojen osalta harkintansa mukaan ja YT - neuvottelujen jälkeen yhtiössä sovellettava työehtosopimus (Avainta ry:n työehtosopimus) ruokapalveluiden työntekijöiden ja esimiesten osalta Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n neuvottelemaan ja soveltamaan työehtosopimukseen sekä siivous-, kiinteistönhoito- ja ylläpitopalveluiden sekä hallinnon työntekijöiden ja toimistohenkilöiden osalta Kiinteistötyönantajat ry:n neuvottelemaan ja soveltamaan työehtosopimukseen 1.3.2022 alkaen, kun Avainta ry:n tällä hetkellä voimassa olevan työehtosopimuksen voimassaolo päättyy 28.2.2022.

Turun pormestari Minna Arveen lisäyksellä kaupunginhallituksen päätökseen tuli lisäys, jonka mukaan Arkean tulee käynnistää viipymättä neuvottelut työsopijaosapuolten kanssa paikallisen sopimuksen aikaansaamiseksi nykyisen työehtosopimuksen puitteissa.

- Tavoitteena on saavuttaa säästö, jossa yhtiön taloudellinen asema turvataan ja palauttaa työrauha välittömästi, Arve sanoo.

Päiväkotien ja koulujen ruokailut siirretään sidosyksikkönä toimivaan yhtiöön

Päätöksen pohjalla on tavoite, että koulu- ja varhaiskasvatuksen ruokailut siirretään liikkeenluovutuksella kaupungin vastaavia toimintoja sidosyksikkönä harjoittavaan Kaareaan.

Oppilasruokailun liikkeenluovutus aivan uudelle perustettavalle sidosyksikölle olisi lähtökohtaisesti kaupungille kallein ratkaisuvaihtoehto, sillä perustettava uusi sidosyksikkö menettäisi kaikki keittiökapasiteettiin ja henkilöstön käyttöön liittyvät synergiaedut. Tämä heikentäisi pysyvästi kiinteiden ja muuttuvien kustannusten välistä suhdetta aiheuttaen korotuspainetta kaupungin maksamaan asiakashintaan.

Kaarealle suunnitellussa oppilasruokailun liikkeenluovutuksessa tulee ottaa huomioon, että Kaarea ei ole enää kaupungin määräysvallassa oleva tytäryhtiö. Turun kaupungin omistusosuus Kaarea Oy:ssä on ollut 1.6.2019 lukien 46 % ja VSSHP:n omistusosuus 34,5 %. Muita pienempiä omistajina yhtiössä ovat Salo, Paimio, Parainen, Uusikaupunki sekä Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin kuntayhtymä ja Paimion-Sauvon kansanterveys kuntayhtymä.

Luovutuksen vastaanottamisesta tulee sopia neuvottelussa muiden omistajien. Kaarea Oy:n seuraava osakasneuvottelu tullaan järjestämään 8.12.2021. Yhtiön Osakassopimuksen mukaan osakkaat sitoutuvat neuvottelemaan siitä, että osakkaiden väliset omistusosuudet muutetaan vastaamaan muuttunutta tilannetta, mikäli osakkaiden yhtiöön tuoman liikevaihdon määrissä tapahtuu olennaisia muutoksia.

Olennainen muutos arvioidaan tapauskohtaisesti, mutta olennaisena muutoksena pidetään aina tilannetta, jossa osakkaan liikevaihdon määrän muutos joko yhden tai usean muutoksen myötä yhteenlaskettuna aiheuttaa yhtiön (konsernin) kokonaisliikevaihtoon yli 10 % muutoksen.

Liikkeenluovutuksen seurauksen Kaarea Oy:n liikevaihto kasvaisi nykyisestä noin 34 miljoonasta eurosta noin 42,5 miljoonaan euroon, mikä täyttää osakassopimuksen mukaisen olennaisen muutoksen kriteerin. Henkilöstöä liikkeenluovutuksen yhteydessä Kaarea Oy:lle siirtyisi alustavien arvioiden mukaan noin 290.

Edellinen vastaava omistusosuuksien muutos sovittiin osakkaiden kokouksessa 4.4.2019, minkä jälkeen omistusosuudet ovat pysyneet vakiintuneina. Tässä vaiheessa liikevaihtojen suhteen tehtävä osakejärjestely muuttaisi olennaisesti yhtiön asemaa siten, että Turun kaupungin omistusosuudeksi uusilla liikevaihdoilla muodostuisi 62 % sairaanhoitopiirin osuuden liudentuessa 25 %:iin. Kyseinen muutos merkitsisi, että Kaarea Oy muuttuisi nykyisestä osakkuusyhtiöasemasta kaupungin tytäryhtiöksi.

Lakon loppumiseen on haettu ratkaisua koko maanantaipäivä

Arkean hallitus oikeutti maanantaina 29.11. aamulla yhtiön toimitusjohtajan neuvottelemaan paikallisen sopimuksen solmimisesta. Arkean johto on tavannut järjestöjen edustajat ja ilmoittanut neuvottelujen käynnistämisestä mahdollisimman nopeasti paikallisen sopimuksen solmimiseksi.

Järjestöille on esitetty toive laittoman lakon lopettamiseksi neuvottelurauhan aikaansaamiseksi ja laittoman ulosmarssin rajaamiseksi siten, että se ei koskisi hyvinvointipalveluiden laitoskohteista. Osapuolet ovat tavanneet neuvottelussa ja Arkean johto on esittänyt neuvottelutavoitteensa ja toiveensa työrauhan palauttamisesta.

Arkean ja Turun kaupungin saamien tietojen mukaan paikalliset neuvottelijat eivät ole ilmoituksensa mukaan kuitenkaan toimivaltaisia lopettamaan laitonta lakkoa tai sen laajentamista.

JHL:n johto on ilmoittanut, että lakot jatkuvat, kunnes sopimus on allekirjoitettu. Ulosmarsseja ei myöskään rajoiteta hyvinvointialan laitosten osalta.

Kaupungin palveluissa tai yrityksissä työskentelevistä työntekijöistä arviolta 3000 marssi ulos maanantaina kello 13 - 16. Ulosmarssi vaikeutti kaupungin toimintaa monin tavoin.

- JHL ei ole tehnyt ilmoituksia työnseisauksista kaupungille, jolloin työnantaja joutuu arvioimaan, onko kysymyksessä kaupungin työntekijöiden osalta luvaton poissaolo, sanoo Turun kaupungin henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen.

Osapuolet tapaavat maanantai-iltana ja neuvottelevat seuraavan kerran tiistaina 30.11. klo 17.30.

Turussa koulujen väliaikainen siivous on järjestetty tilapäisjärjestelyillä terveysturvallisuuden kannalta nyt tyydyttävällä tavalla. Lasten ruokahuollon osalta Turussa joudutaan jatkamaan edelleen pääsääntöisesti kylmien aterioiden tarjoamista.