Turun kaupunki tarjoaa ennätyksellisen tarkkaa ja laajaa pistepilvi- ja ilmakuva-aineistoa avoimena datana. Lähes koko kaupungin kattavaa aineistoa voi kuka tahansa ladata vapaasti käyttöönsä. Pistepilvi- ja ilmakuva-aineistoa pääsee katselemaan opaskartta.turku.fi-palvelusta.

Kolmiulotteista pistepilveä voi pyöritellä opaskartta.turku.fi-palvelussa.

Suunnittelun ja rakentamisen tarpeisiin tuotetut uudet pistepilvet ja ilmakuvat kattavat lähes koko Turun kaupungin alueen. Yhteistyökumppani MGGP Aero lensi kuvaamassa kaupunkia lehdettömään aikaan huhtikuussa 2021, jolloin eri kohteiden erotuskyky oli erityisen hyvä.

Pistepilvi koostuu 10,5 miljardista pisteestä. Pistepilven tiheys on vähintään 30 pistettä/m². Pistepilven pisteet ovat sekä luokiteltuja (rakennukset, maanpinta, kasvillisuus) että ilmakuvien väreillä värjättyjä. 

Turku ilmakuva 2021 löytyy opaskarttapalvelusta Ilmakuvat ja muut kartat -tason alta sekä Turun kaupungin avoimesta WMS-rajapinnasta. Ilmakuvan tarkkuus on 5 cm/maastopikseli. Opaskarttapalvelusta pystyy myös lataamaan pistepilviaineistoa 500 m x 500 m ruutuina LAZ-formaatissa.

Ylioppilaskylää ilmakuvassa

Tehokkuutta suunnitteluun ja rakentamiseen 

Laserkeilausaineistosta saadaan päivitettyä Turun kaupunkitietomallin maanpintamallit ja laajennettua rakennusten 3D-mallinnusta. Tarkemmat ajantasaiset aineistot vähentävät turhia maastokäyntejä ja antavat hyvän pohjan monelle suunnittelulle.

- "Julkaistu avoin aineisto on suunnattu ensisijaisesti arkkitehti- ja suunnittelutoimistoille suunnittelun ja rakentamisen tarpeisiin, mutta aineisto on vapaasti kaikkien hyödynnettävissä", muistuttaa paikkatietoinsinööri Ari-Pekka Joensuu Turun kaupungin kaupunkiympäristön palvelukokonaisuudesta. 

Opaskarttapalvelun kehityksen myötä uutta pistepilvi- ja ilmakuva-aineistoa voi katsella selaimella osoitteessa opaskartta.turku.fi.

Kuvan pistepilven värit ovat luokituksen mukaisia.

 

Asiasanat: