Älä ole jouluna tuhma ympäristölle, vaan lue vinkit ja ota niistä vaari. Joulupukkikin tykkää, kun annat lahjaksi hyvää mieltä ja välittämistä. Tee kinkkutemppu. Älä tuhlaa ruokaa. Niin säilytät joulumielen pitkälti yli loppiaisen.

Minkälainen ilmastotonttu sinä olet?

Muutamaan ympäristöaiheiseen kysymykseen vastaamalla saat selville tonttuutesi laadun.

1. Kumman kuusen valitsen?

Muovikuusi ohittaa ekologisuudessaan aidon kuusen vasta noin 20 vuoden käytön jälkeen. Jos päädyt aitoon kuuseen, suosi kotimaista ja hae se läheltä! Yhdistä kuusenhaku vaikka kauppareissuun ja tee se mieluiten lihasvoimin.

Valitse latvakuusi, metsäteollisuuden puunkorjuun sivutuote tai sellainen puu, jolla on niin varjoisa kasvupaikka, että se kuolisi joka tapauksessa. Älä kaada hyvin kasvavaa puuta, joka sitoisi hiiltä tulevaisuudessa.

Joulun jälkeen pistä puu takaisin kiertoon! Tee luonnonpuusta polttopuita tai haketta kompostiin. Joulukuusesta saa myös oivan kututuron, johon erityisesti ahven mielellään kutee. Metallirunkoinen muovikuusi puolestaan kuuluu metallinkeräykseen.

2. Joulupöytään kestävää kalaa ja sesonkiruokaa

Paras valinta joulupöydän kalaksi on pienikokoinen, kotimainen ja kestävästi pyydetty. WWF:n kalaopas neuvoo kalaostoksilla niin jouluna kuin ympäri vuoden.

Jouluna sesongin raaka-aineet kuten juurekset, kaali ja omenat ovat parhaimmillaan. Joulupöydässä testaa uusi kasvisruoka perinteisten herkkujen rinnalla. Valitse eläinperäisistä luomua, jolloin tuotteen ympäristökuorma on pienempi.  

Martoilta saat maittavat ekologiset kalaherkkureseptit joulupöytään ja vinkkejä Itämeriviisaaseen arkeen. Nappaa täältä reseptit talteen!

3. Energiapihi jouluruoan valmistus

Joulukinkku kannattaa paistaa yösähköä hyödyntäen: se on ympäristön ja yleisen energiansäästön kannalta fiksua ja on hinnaltaan myös edullisempaa.

Valmista jouluruuat uunissa peräkkäin. Energiatehokkainta on lämmittää uuni kerran ja käyttää sitä pitkään, sillä lämmitys kuluttaa eniten sähköä.

Käytä jääkaappia fiksusti. Jouluna jääkaappi ladataan usein äärimmilleen ja ovea avataan tiuhaan, mikä nostaa kulutusta jopa 50 %. Muista jäähdyttää ja peittää ruuat ennen jääkaappiin tai pakastimeen laittoa.

4. Älä heitä jouluruokaa roskiin!

Jouluna valmistetaan ruokaa yli oman tarpeen. Suomessa kotitalouksissa heitetään roskiin yli 100 miljoona kiloa syömäkelpoista ruokaa. Etenkin liha -ja maitotuotteissa hävikillä on suuri vaikutus, sillä muuten suuret ilmastopäästöt ovat syntyneet ilman minkäänlaista hyötyä.

Pakasta siis jouluna ylijääneet ruoat tai tuunaa tähteet!

5. Voisitko antaa lahjaksi elämyksen?

Joulun suurimmat päästöt tulevat ruoan lisäksi lahjoista.

Voisitko antaa aineettoman lahjan kuten extreme-elämyksen tai hemmotteluhoidon? Teatteri- ja elokuvaliput, siivous- ja lastenhoitoapu, kampaamokäynti tai lahjakortti ravintolaan ovat myös hyviä vaihtoehtoja.

Entä tarvitseeko kännykkää päivittää ihan vielä uudempaan malliin? Lyhytikäisen elektroniikan valmistus tuottaa valtavat ilmastopäästöt.  Myös suurin osa tekstiiliteollisuudesta on kestämätöntä, joten pukinkonttiin ei kannata valita pikamuotia vaan laadukkaita ja kestävästi valmistettuja tuotteita.

Kestävä joululahja on saajalleen tarpeellinen ja tuotettu ympäristöä huomioiden. Aineettomat lahjat sekä pitkään säilyvät ruokalahjat ovat usein mieluisia. Myös itse tehdyt ja kierrätetyt lahjat ovat ilmaston kannalta oiva vaihtoehto. Suosi lahjoissa myös paikallisesti tuotettua.

Lahjapaperiksi käyvät hyvin vanhat aikakausi -ja sanomalehdet tai vaikka kangaskääre.

Tule lainaamaan kirjaston kestävä yllätyslahja pukinkonttiin pääkirjastosta tai lähikirjastoista. Lainattavat kirjat on paketoitu valmiiksi lahjapaperiin. Lainalahjoja saa pääkirjastosta 24.12. ja Nummen, Ilpoisen, Runosmäen, Pansion, Hirvensalon ja Varissuon lähikirjastoista 20.–23.12.

6. Kierrätä joulun jätteet oikein

Jouluna ja vuodenvaihteessa syntyy jätettä, jonka kierrätys ei ole aina itsestään selvää. Muista ainakin nämä:

  • Laatikkoruokien alumiiniset vuoat sekä tuikkujen ja roihujen alumiinikuoret kuuluvat metallinkeräykseen
  • Tina kuuluu vaarallisiin jätteisiin!
  • Joulukukkien mullan voi sirotella omalle pihalle tai kompostoriin – biojätteeseen se ei kuulu toisin, kuin kuolleiden kasvien osat.
  • Rikkinäiset LED-valot toimitetaan sähkölaitteiden vastaanottopisteisiin.
  • Käytetyt ilotulitteet, kynttilän steariinijämät ja rikkinäiset joulukoristeet kuuluvat polttokelpoiseen jätteeseen.
  • Tarpeeton tilpehööri on hyvä jättää ostamatta tai laittaa takaisin kiertoon. Lahjoita itsellesi tarpeettomat hyväkuntoiset tavarat hyväntekeväisyyteen tai kierrätyskeskuksiin.

Lue lisää: LSJH:n Joulun jätteiden ABC

7. Osallistu kinkkutemppuun!

Vie paistinrasvat kierrätyspisteisiin ja niistä tehdään biokaasua. Viemäriin rasvaa ei missään nimessä kannata heittää, sillä se tukkii putket helposti. Toimi näin: kaada rasva puhtaaseen kartonkitölkkiin jäähtymään. Sulje tölkki esimerkiksi teipillä ja vie se lähimpään keräyspisteeseen. Kierrättää kannattaa esimerkiksi kinkun, kalkkunan ja kalan sekä vihannesten paistinrasvat.  

Tarkemmat ohjeet: www.kinkkutemppu.com

8. Matkusta ja lomaile ilman stressiä

Jouluna liikkuminen ja matkustus kannattaa suunnitella huolella. Jos lähdet kauemmas, kannattaa suosia junaa tai linja-autoa, jossa voi rentoutua ajamisen sijaan.

Lyhyet matkat kannattaa taittaa lihasvoimin, joka auttaa myös jouluruokien sulatteluun. Oletko jo tutustunut talvipyöräilyyn? Myös Fölin uusilla ja hiljaisilla sähköbusseilla matka taittuu mukavasti.

Lomalla ei aina tarvitse matkustaa kauas. Arkirutiineista pääsee irti jo esimerkiksi tutustumalla lähialueen elämyksiin, aktiviteetteihin ja kulttuuri- ja luontokohteisiin: https://kissmyturku.fi/.

Joulukaupunki Turku tarjoaa monenlaisia tapahtumia vuoden tunnelmallisimpaan aikaan.

Jos aiot kuitenkin lentää ulkomaille, suosi suoria lentoja ja kompensoi lentomatkailun aiheuttamat päästöt. Lähimatkailu onnistuu Fölillä.

9. Energiansäästö jouluna

Talvella pakkaspäivät lisäävät sähkönkulutusta ja päästöjä – kylminä päivinä vältä esimerkiksi paljon sähköä kuluttavien kodinkoneiden ja laitteiden käyttöä samaan aikaan. Esimerkiksi joulusauna on yksi suurimpia sähkön kulutuspiikkien aiheuttajia. Älä siis paista kinkkua samaan aikaan uunissa kun sähkösauna on päällä.

Hanki jouluvaloiksi ledit, jotka kuluttavat sähköä huomattavasti vähemmän kuin vanhat sähkövalot.

Pakkasella myös auto kannattaa aina esilämmittää. Vanhemman auton omistavien kannattaa esilämmittää menopelinsä, jos lähtöhetken ennustettu lämpötila on alle 5 astetta. Esilämmityksen etuina ovat puolta pienemmät päästöt liikkeelle lähtiessä ja moottorin kulumisen väheneminen.

Myös veden tuottaminen ja puhdistus kuluttaa energiaa. Käytä siis vettä säästäen ja pienennä vesijalanjälkeäsi tekemällä vesipihejä ostopäätöksiä joulun alla: osta tuotteita harkiten ja tarpeeseen, pohdi tuotteen valmistusta ja elinkaarta sekä suosi kierrätystä ja kirpputoreja.

Lisää energiansäästövinkkejä

10. Rentoudu joulun viettoon!

Jo lyhyt loma virkistää ja palautuminen edistää hyvinvointia. Kun mieli on levännyt, havahdumme huomaamaan mikä on tärkeää. Loma irrottaa arkiajatuksista etenkin, kun liikkuu ja tekee itselleen mieluisia asioita.  Lainaa kirjastosta virkistävää ajanvietettä joulunpyhiksi kuten lautapelejä, lehtiä, elokuvia ja vaikkapa äänikirjoja.