Miten kylistä tuli kaupunki ja onko vanhoja kyliä edelleen löydettävissä Turusta? Turun kaupunki on laajentunut viereisten Kaarinan, Maarian ja Raision kylien alueille 1300-luvulta lähtien. Kylistä kasvoi Turku – Kaarinasta, Maariasta ja Raisiosta Turkuun liitettyjen kylien historiaa kertoo näiden tunnettujen ja tuntemattomien kylien historiaa kivikaudelta nykyaikaan.

Kylistä kasvoi Turku – Kaarinasta, Maariasta ja Raisiosta Turkuun liitettyjen kylien historiaa kertoo näiden tunnettujen ja tuntemattomien kylien historiaa kivikaudelta nykyaikaan. Alueliitosten myötä naapuripitäjien kylät vähitellen sulautuivat ja katosivat kaupungin uumeniin. Ne turkulaistuivat. Osasta on jäljellä konkreettisesti vanha kylätontti maalaistaloineen, osasta vain nimi tiestössä. 

Aurajokea ja tuomiokirkkoa lähinnä olleet Maarian ja Kaarinan kylät eli Maarian Aninkainen ja Kaarinan Skarpakulla, Askainen, Korppolainen ja Vilkkilä sulautuivat osaksi uutta kaupunkia jo keskiajalla, mutta laajemmalle kaupunki alkoi levitä 1800-luvun loppupuolella. Silloin muodostuivat ensimmäiset esikaupungit, myöhemmin sotien jälkeen rakentuivat omakotitaloalueet ja lähiöt. Niiden jalkoihin jäivät vanhat kylämäet ja viljelysmaat. Vähitellen kylien keskukset, yhden tai usean maalaistalon muodostamat kokonaisuudet purettiin tai ne jäivät puristuksiin uudisrakennusten keskelle.

Suikkilantien ja Satakunnantien risteys oli vilkas jo vuonna 1979. Taustalla näkyy Teräsrautilan tilan sittemmin puretut rakennukset. Paikalle rakennettiin Citymarket. TMK/Tapani Tuovinen.

Kylistä kasvoi Turku – Kaarinasta, Maariasta ja Raisiosta Turkuun liitettyjen kylien historiaa kertoo näiden tunnettujen ja tuntemattomien kylien historiaa kivikaudelta nykyaikaan. Kaikkien kaupunkiin sulautuneiden kylien tarina ei ole mahtunut tähän teokseen, mutta mukana on yli 60 kylää.

Teos on runsaasti kuvitettu, valokuvia on yli 400. Niitä on löytynyt museon omista arkistoista sekä yksityisten albumeista. Jäljellä olevia kyläkeskuksia on kuvattu kirjan teon yhteydessä.
Teoksen kirjoittajat ovat Turun museokeskuksen tutkijoita, osa edelleen museolla töissä, osa jo eläköityneitä tai muihin tehtäviin siirtyneitä, sillä kylien historiaa on museolla tutkittu pitkään muiden töiden ohessa. 

Kirja on myynnissä mm. Turun linnan, Apteekkimuseon ja WAMin museokaupoissa sekä Kansallisessa Kirjakaupassa.

Pääkuva: Kakkaraisten eli myöhemmin Koivulaksi nimetyn tilan rakennukset purettiin 1980-luvun lopulla. Kuva: Turun museokeskus

Kylistä kasvoi Turku. Kaarinasta, Maariasta ja Raisiosta Turkuun liitettyjen kylien historiaa
Turun museokeskuksen julkaisuja 87. 288 sivua, sidottu. Julkaisun ovh. 34 €.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Asiasanat: