Valon polun laaja valotapahtuma on toteutettu Vanhankaupungin ja ydinkeskustan alueelle. Uniikkien valoteosten näyttämönä toimivat etenkin Turun kauniit puistot ja Aurajoki rantoineen. Oheisohjelma ulottaa tapahtuman myös kaupungin kaduille ja aukioille.

Valon polun ohjelma

Valoteokset ja kausivalaistuskohteet julkaistaan ennen tapahtumaa Citynomadin Valon polku -karttareittinä, joka toimii myös puhelimen sovelluksessa.  

Valon polku -tapahtuma Facebookissa

Tiedotamme mahdollisista muutoksista Valon polun verkkosivuilla ja Facebookin Valon polku -tapahtumasivulla.

#ValonPolku #Turku2021

Lähes kaikki Valon polun teokset ovat nähtävissä vapaasti aina pimeän aikaan. Tapahtuma-alueet ovat turvallisen avaria ja kohteet sijaitsevat eri puolilla keskustaa, mutta kävelymatkan päässä toisistaan.  

- Teosten sijoittelulla sekä vapaalla aikataululla on pyritty välttämään ruuhkien syntyminen. Teoksiin voi tutustua vapaassa järjestyksessä. Ne ovat nähtävissä yhdessä illassa, mutta jos ei halua pitää kiirettä, tutkailuun kannattaa varata useampi ilta, projektipäällikkö Minna Heiniö kertoo. 

Teosvalinnat on tehty Turun kaupunkikuvaa kunnioittaen ja kaupungin tunnelmasta inspiroituen. Yllätyksellisyys haastaa kuitenkin kokemaan ja näkemään tutut paikat uusin silmin ja löytämään näin aivan uusia puolia kaupungista.  

- Turussa on paljon upeasti valaistuja rakennuksia sekä muita kohteita. Valotaiteen tuominen kaupunkialueelle saa toivottavasti katsojat kiinnittämään huomiota myös muuhun ympäröivään valaistukseen, Heiniö sanoo. 

Suurimmat teokset esillä vain tapahtuma-ajan

Valon polun tekniikkavastaava Antti Kulmala, valotaiteilija Kari Kola ja projektipäällikkö Minna Heiniö pystyttivät Intrude-teosta Vartiovuorenpuistoon pari päivää ennen h-hetkeä.

Turun tapahtumassa nähdään teoksia, joita ei ole nähty aiemmin missään muualla. Nuutajärven lasikylän valaistut perhoset lentelevät Aurajoen yllä ja Antti Kulmalan Tapion sali valaisee Kaupungintalon puiston. Yksi suurimmista teoskokonaisuuksista on kansainvälisesti tunnustetun valotaiteilija Kari Kolan laaja Magical Garden, joka valaisee jokivartta molemmin puolin Tuomiokirkkosillan ja Tuomaansillan välillä. 

- Halusin luoda mahdollisimman suuren kontrastin valoteoksen ja rannan puistikkojen normaalitilan välille. Kun kävijät saapuvat alueelle, he päätyvät yllättäen keskelle mystistä ihmemaata, jossa äänimaisema ja valo muodostavat yhtenäisen kokemuksen, valotaiteilija Kari Kola kertoo. 

Osa viikonlopun teoksista jää nähtäville pidemmäksi aikaa kausivalaistuksen rinnalle. Suuret teokset, kuten esimerkiksi Kolan Magical Garden, Amanda Parerin Intrude ja Alexander Reichsteinin They were here, ovat koettavissa kuitenkin vain itsenäisyyspäiväviikonlopun ajan.

Magical Garden valaisee rannat molemmin puolin Aurajokea Tuomiokirkkosillan ja Tuomaansillan välillä.

Runsas oheisohjelma kruunaa tapahtuman  

Valoteosten ohella Valon polun pitkä tapahtumaviikonloppu on täynnä sykähdyttävää oheisohjelmaa.

Aura of Puppets tuo tapahtumaan kaksi jättinukkea. Monissa tapahtumissa hurmannut suloinen yksisarvinen ulkoilee perjantaina 3.12. Vartiovuorella Intrude-teoksen yhteydessä. Nukketeatteritaiteilija Piia Kaleniuksen Varpunen pyrähtää ensilennolleen jokirannassa pääkirjaston lähellä lauantaina 4.12. ja sunnuntaina 5.12.  

Turkulaisen TipTop Walkers -ryhmän lumikuningattaren hovisaattueen voi nähdä jokaisena tapahtumapäivänä joen itärannalla Kirjastosillan kupeessa. Belenos Group of Artsin liikkuvassa Aurora-valoteoksessa esiintyjien valosiivet herättävät henkiin pohjoisen aurinkotuulet sunnuntaina 5.12. ja maanantaina 6.12. Aura Companyn tulitaidetta pääsee ihailemaan Tuomiokirkontorilla jokaisena tapahtumapäivänä. 

Know your Hoodsin sekä Jokojon toteuttama valosuunnistus sekä siihen liittyvä Matka Turun historiaan -valoteos yhdistävät mielenkiintoisella tavalla taidetta ja digitaalista teknologiaa. Esteettömään ja reilun kahden kilometrin pituiseen valosuunnistukseen voi osallistua aina 9.1.2022 saakka. Suunnistus on toteutettu suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Onnistuneen suorituksen jälkeen osallistujat pääsevät sytyttämään valon Brinkkalan pihalla sijaitsevaan Matka Turun historiaan -valoteokseen. 

Valon polku toteutetaan osana Keskustan kehittämisen kärkihanketta ja kulttuuripääkaupunkivuoden 10-vuotisjuhlavuoden Turku 2021 -ohjelmaa

TipTop Walkers tuo yleisön keskelle Lumikuningattaren hovin. Kuva: Ilkka Rotto