Luostarin Välikadun makasiineilla käy kuhina Vanhan Suurtorin joulumarkkinoiden aikaan. Myynnissä on yksilöllisiä käsitöitä koruista piparkakkutaloihin kaikkina adventtiviikonloppuina.

Luostarin välikatu

  • Luostarin Välikatu toimi keskiajalla Turun valtakatuna. Se johti Kaskenmäellä sijainneelta Pyhän Olavin dominikaaniluostarilta kaupungin keskustaan ja Tuomiokirkolle.
  • Turun palon jälkeen C.L. Engel laati kaupunkiin ruutuasemakaavan, mutta jätti vanhan keskiaikaisen keskustan alkuperäiseen muotoonsa. Luostarin välikatu säilytettiin muistona vanhoista kapeista kaduista.
  • Nykyään Luostarin välikatu on ainutlaatuinen jäänne keskiajalta. Kadulla on filmattu elokuvia, ja se on innoittanut monia valokuvaajia.

Luostarin Välikadun ensimmäinen markkinaviikonloppu oli makasiiniyrittäjille ilahduttavan menestyksekäs. Kuiva sää suosi markkinaväkeä ja tuotteita meni kaupaksi erityisesti joululahjoiksi. 

Villat ja Frillat on tuonut myyntiin Johanna Koivusen valmistamia sukkia, piparkakkutaloja ja koristetyynynpäällisiä. Makasiinimyymälässä on myös astioita, kynttilöitä ja sateenvarjoja sekä tanskalaista tuotantoa olevia romanttisia naisten vaatteita. 

Turkulaiset tykkäävät, kun on elämää ja käyvät uteliaina kurkkaamassa makasiinimyymälöihin
- Johanna Koivunen

 

Turun kaupungin Työpiste

Turun kaupungin Työpisteellä on myynnissä laaja valikoima käsityönä valmistettuja kodintekstiilejä, vaatteita, puutuotteita, mattoja sekä lahjatavaraa. 

kultaseppä Mika Mäkinen 

Kultaseppä Mika Mäkinen suunnittelee ja valmistaa kulta- ja hopeakoruja, myös tilauksesta. Häneltä sujuu myös korujen muutostyöt ja huollot. Mäkinen yhdistää töissään jalometalleihin muitakin materiaaleja kuten puuta, lasia ja nahkaa. Mäkisen valmistamat kultaiset ja hopeiset monogrammit ovat suosittuja lahjoja. 

Ollin Puoti (kuva: Olli Paatonen)

Ollin Puodissa myy Olli Paatonen keramiikkaa ja koruja sekä saunaan monennäköistä mukavaa. Tuotteet on tarkoitettu käyttöön ja koristeeksi. Paatosella on kaupungin myyntikoju myös Yliopistonkadun kävelykadulla. Makasiineilla on Paatosen mielestä hyvä markkinatunnelma yrittäjien ja markkinavieraiden kesken. 

Pikku Puoti (kuva: Hilkka Qvarnström)

HQ Designin Pikku Puodissa Hilkka Qvarnström myy suunnittelemiaan ja valmistamiaan naisten vaatteita: myssyjä, sukkia, neuleita ja tunikoita. Qvarnström on ollut mukana Suurtorin markkinoilla vuodesta 1995 alkaen ja makasiineillakin heti vuodesta 2014, kun tilat tulivat vuokralle. Hänen tuotteensa ovat uniikkeja, sillä Qvarnström ei kahta samanlaista vaatetta tai asustetta valmista. Vaatteiden lisäksi Pikku Puodissa on myynnissä suosittuja lyhtyjä.  

Seija Laituri on myös vanhoja markkinayrittäjiä. Hän on tekee kotonaan nahkatuotteita - laukkuja ja pussukoita ja on myynyt niitä jo kahdenkymmenen vuoden ajan käsityöläismarkkinoilla ja messuilla. Kauppatorin joulutorilla hän oli mukana seitsemän vuoden ajan. 

- "Ensimmäinen markkinaviikonloppu oli iloinen yllätys ja kokemuksesta tiedän markkinahumun vain kiihtyvän joulua kohti", kertoo Laituri.

Kristina Smeljovilla on Yliopistonkadun kävelykadun myyntikojun lisäksi makasiinien suurin myymälä, jossa hän myy itse valmistamiaan koruja, villasukkia, myssyjä, käsineitä, kynsikkäitä, kynttilöitä ja kettu-aiheisia tuotteita. 

Vanhan Suurtorin joulumarkkinat järjestetään Vanhalla Suurtorilla vielä kolmena adventtiviikonloppuna 4. – 5.12., 11. – 12.12. ja 18. – 19.12.2021. 

Kaupunki vuokraa makasiinitiloja

Makasiineissa on kahdeksan 9 - 63 neliömetrin myymälätilaa. Myymälätiloissa on sähkö ja lämmitys, muttei lämmitystä. Käytettävissä ovat yhteiset lämmitetyt wc-/sosiaalitilat, joissa on säilytyskaappeja sekä juokseva vesi. Vuokra määritellään vuokrattavan ajankohdan ja vuokrasuhteen vapaasti valittavan pituuden mukaan. Tiloja voi vuokrata toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella tai muutamaksi viikonlopuksi pop up -luonteisesti.

 

Asiasanat: