Kirpeät pakkasetkaan eivät pidätelleet yleisöä, kun suuri joukko valotaiteen ystäviä suuntasi katsomaan Turun ensimmäistä mittavaa valotapahtumaa itsenäisyyspäiväviikonloppuna 3.–6.12.2021. Nelipäiväinen tapahtuma ympäristöineen keräsi ylistystä sekä yleisöltä että tapahtuman taiteilijoilta.

Kaikki jatkavat teokset paikka- ja aikatietoineen löytyvät sivuilta www.turku.fi/valonpolku ja Citynomadin kartalta www.turku.fi/citynomadi/valonpolku.

Tapahtuman kokonaiskävijämäärää on vaikea arvioida, koska kohteet sijaitsivat hajallaan eri puolella kaupunkia ja teokset olivat nähtävissä koko ajan. Arvio osallistujamäärästä liikkuu väljästi 100 000 - 200 000 kävijän välillä.

Talven varhainen tulo oli yllätys, mutta tekniikka kesti, väki löysi paikalle ja tapahtuma sujui kaikkinensa hyvin.

- Oheisohjelman esiintyjiä oli aina odottamassa suuri ihmisjoukko. Järjestyshäiriöitä tai ilkivaltaa ei ollut vaan ihmiset olivat liikkeellä hyväntuulisina, projektipäällikkö Minna Heiniö kiittelee.

Oheisohjelmaan kuulunut Aura of Puppetsin Varpunen nähtiin ensilennollaan 5. ja 6.12.

- Selkeää ykkössuosikkia teosten joukosta ei noussut. Jokainen teos näyttää keränneen oman ihailijakuntansa. Tapahtuma sai kiitosta myös saavutettavuudesta ja siitä, että teokset oli sijoitettu niin, ettei väkisumppuja päässyt syntymään. Koronaturvallisuus pidettiin mielessä koko ajan kaikessa tapahtuman sisällön suunnitellussa ja uskon, että pystyimme tekemään tapahtuman, jossa kävijät kokivat olonsa turvalliseksi, Heiniö sanoo.

Moni toivoi mieltä piristävälle tapahtumalle pidempää kestoa. Suuret teokset vaativat kuitenkin ympärivuorokautista vartiointia, joten niiden pitäminen esillä pidempään ei ole valitettavasti mahdollista.

- Pidän sitä ihan positiivisena asiana, että Valon polku on saanut ihmiset toivomaan teoksille pidempää kestoa. Se kertoo siitä, että tälle on tilausta. Taidekokemuksen merkitykseen ja vaikuttavuuteen liittyy kuitenkin läheisesti myös kokemus hetkellisyydestä, mikä osaltaan tekee siitä ainutlaatuisen ja koskettavan, Minna Heiniö sanoo.

Taiteilija Alexander Reichstein piti Puolalanmäkeä ehdottomasti parhaana paikkana, jossa hänen teoksensa on ollut esillä.

Osa teoksista jatkaa vielä

Valon polun suunnittelussa on alusta alkaen ollut mukana se lähtökohta, että osa teoksista jää ilahduttamaan pidemmäksi aikaa kaupungin tarjoaman kausivalaistuksen rinnalle. Jatkavia teoksia ovat mm. Tapion sali, Perhoset, Play of Light pienempänä versiona, kirjaston valomuraali, Teatterisillan Smaug ja Valosuunnistukseen sisältyvä teos Matka Turun historiaan.

Tapion salin kruunu Kaupungintalon puistossa.

Antti Kulmalan Tapion sali -teos luo tunnelmaa Kaupungintalon puistoon sekä Kauppahallin kujalle. Idea teokseen syntyi siitä, kun projektipäällikkö Minna Heiniö esitti toiveen, että puistikon valaistukseksi sopisi kattokruunu. Puistikon puupiiri ja siellä sijaitseva Pudelma-teos inspiroivat Kulmalaa viemään ajatusta toiseen suuntaan, ja syntyi puusta sekä peuran sarvista valmistettu metsän kuninkaan kattokruunu, jonka liekkien loimotus kajastaa hehkuna ympäröivissä puissa. Värien leikki jatkuu Kauppahallin kujan puissa. Kujalla voi myös ihailla Kontiaisten joulukuun päivittäin muuttuvaa tarinaikkunaa.

Tanssivat valopisteet Aurajoen yllä ovat Nuutajärven lasikylän valmistamia lasiperhosia. Jokainen perhonen on itsessään uniikki, käsintehty taideteos ja yhdessä ne muodostavat kimmeltävän parven joen ylle.

Nuutajärven lasikylän lasiperhosia Aurajoen yllä.

Flowers of Life -ryhmän värikylläinen Play of Light oli yksi tapahtuman suurista teoksista. Teoksesta osa jää valaisemaan Tuomaanpuistoa pidemmäksi aikaa. Kirjaston seinän valomuraalissa Linnankadulla nähdään turkulaisten sarjakuvataitelijoiden taideaiheisia töitä. Nämä työt valaisevat seinää maaliskuun loppuun asti. Turun Kaupunginteatterin toteuttama lohikäärme Smaug vartioi Teatterisiltaa helmikuun lopulle saakka.

Matka Turun historiaan -teoksessa kuljetaan nimen mukaisesti historiasta kohti nykypäivää ja tulevaisuutta. Teoksen maisemakuva on erilainen joka viikko. Teos on osa Valosuunnistus-tapahtumaa, johon osallistuvat suunnistajat pääsevät itse vaikuttamaan siihen, millaiseksi teoksessa kuvattu kaupunki kehittyy. Jokainen suunnistusreitin suorittanut sytyttää viimeisellä rastilla valoteokseen jonkin uuden elementin. Suunnistamassa voi käydä aina 9.1.2022 saakka. Toteutuksesta vastaavat Know Your Hoods sekä Jokojo.

Valon polku päättyy 21.–22.1.2022 Lasten Valomaa -tapahtumaan, joka samalla käynnistää Seikkailupuiston 40-vuotisjuhlavuoden.

Valon polku toteutettiin osana Keskustan kehittämisen kärkihanketta ja kulttuuripääkaupunkivuoden 10-vuotisjuhlavuoden Turku 2021 -ohjelmaa. #valonpolku #Turku2021

Kuvat: Pasi Leino   Video: Focus-Video Oy