Sataman uuden matkustajaterminaalin arkkitehtuurikilpailun osallistujat on valittu. Terminaalin arkkitehtisuunnittelusta kilpailee neljä kotimaista ryhmää sekä yksi toimisto Englannista.

Mikä on Ferry Terminal Turku -hanke?

  • Ferry Terminal Turku (FTT) on Turun Sataman sekä Tallink Silja ja Viking Line -varustamojen hanke matkustajaliikenteen kehittämiseksi.
  • Tavoitteena on rakentaa uusi yhteinen matkustajaterminaalialue varustamojen käyttöön.
  • Hanke sisältää myös varustamojen käyttöön tulevien laitureiden ja niiden tausta-alueiden uusimisen, autokentän rakentamisen liikenneyhteyksineen katuverkkoon sekä saattoliikenteen alueen. Lisäksi hankkeen yhteydessä tehdään uudelleenjärjestelyjä rahtisataman puolella.
  • Hankkeen kustannusarvio on 172 miljoonaa euroa.

Ferry Terminal Turku -hanke

Julkisena hankintana järjestettävään suunnittelukilpailuun ilmoittautui lähes kaksikymmentä suunnitteluryhmää. Mukaan kutsuttavien viiden toimiston valinta tehtiin referenssejä pisteyttämällä.

- Kilpailumme houkutteli erittäin kovatasoisia osallistujia ja olemme hyvin iloisia arkkitehtien osoittamasta laajasta kiinnostuksesta Turkua sekä satamaa kohtaan, Turun Sataman toimitusjohtaja ja kilpailun tuomariston puheenjohtaja Erik Söderholm kertoo.

Uuden matkustajaterminaalin arkkitehtisuunnittelusta kilpailevat PES-Arkkitehdit, työryhmä Helin & Co Arkkitehdit ja LPR-arkkitehdit, Arkkitehtitoimisto ALA, Zaha Hadid Architects sekä JKMM Arkkitehdit. Kotimaisten toimistojen rinnalla kilpailuun tuo maustetta kansainvälisesti palkittu lontoolaistoimisto Zaha Hadid Architects.

- Kilpailijat ovat arkkitehtuurin huippuja ja on kunnia saada heidät ideoimaan uutta merkkirakennusta Turkuun, Söderholm iloitsee.

Kilpailun ensimmäisen vaiheen luonnoksia odotetaan talvella ja lopulliset ehdotukset saadaan myöhemmin keväällä. Kilpailun voittaja ja matkustajaterminaalin suunnittelija on tarkoitus julkistaa kesään mennessä.

Suunnittelukilpailun konsulttina Turun Satamaa avustaa Hankintakumppanit Oy.