Osa Turun kaupungin suun terveydenhuollon toiminnasta on järjestetty vuodesta 2014 lähtien joustavilla hoitoajoilla. Tämän ”kerralla enemmän” hoitotavan päämääränä on sujuvoittaa hammashoitoa ja tehostaa toimintaa. Kehittämisen ja saatujen kokemusten pohjalta vastaanottotyöhön tehdään tammikuun 2022 alusta muutoksia.

Uuden Joustava klinikka-toiminnan (JOKI) tavoitteena on helpottaa hoitoon pääsyä ja nopeuttaa hoitojaksojen valmistumista. Lisäksi toiminnassa korostetaan omahoidon merkitystä hyvän suun terveyden ylläpitämisessä.

Ajan JOKI-klinikalle voi varata suun terveydenhuollon ajanvarauksen kautta. Palvelu soveltuu aikuisasiakkaille, joilla on vähäinen hoidon tarve. JOKI-klinikalla toiminta on moniammatillista, jolloin samaan käyntiin voidaan yhdistää sekä hammaslääkärin että suuhygienistin hoitoa: tutkimuksia, paikkauksia ja ienhoitoa.

– Lisäksi asiakas saa tarpeen mukaan samalla käynnillä hammashoitajan opastusta hampaiden omahoitoon, ylihammaslääkäri Anu Kallio Turun kaupungin suun terveydenhuollosta kertoo.

Asiakkaita hoidetaan JOKI-klinikalla joustavalla ajanvarauksella eli asiakkaalle annetaan aika, jolloin hoito aloitetaan, mutta vastaanottokäynnin pituus joustaa hoidon tarpeen mukaan. Tarkoituksena on hoitaa asiakkaan suun tilanne kerralla mahdollisimman valmiiksi. Aina hoitoja ei voida tehdä valmiiksi samalla käynnillä joko hoitoon liittyvistä syistä tai klinikan vapaista ajoista johtuen.

Tammikuusta 2022 aloittaa toimintansa uudistettu JOKI-klinikka, jonka palvelua on parannettu ja muokattu aiemmasta toiminnasta saadun kokemuksen ja kehittämistyön perusteella.

– Toiminnan muutoksen tavoitteena on mahdollistaa aiempaa suurempien asiakasmäärien nopeampi hoitoon pääsy ja ”kerralla enemmän”-periaatteen toteutuminen. JOKI-klinikan toiminnan uudistuksen odotetaan parantavan turkulaisten pääsyä hammashoitoon ja perushoidon toteutumista, jolloin resursseja vapautuu vaativampaan suun terveydenhuoltoon, Turun kaupungin johtava ylihammaslääkäri Marina Merne-Grafström sanoo.

Asiasanat: