Puropellon koulun urheiluluokalla opiskelevan Maksim Mosinin tavalliseen koulupäivään sisältyy perinteisten oppituntien lisäksi jääkiekkoharjoituksia. Urheiluluokan jääkiekkolinjalle hän haki kuudennella luokalla.

Maksim Mosin opiskelee ysiluokalla Puropellon urheiluyläkoulussa. Suurin osa luokan oppilaista on jääkiekkolinjalta. Niin on myös Mosin, joka pelaa jääkiekkoa TPS:n B-Akatemiassa.

Jääkiekkolinjalla koulu, Turun seudun Urheiluakatemia ja seurat järjestävät oppilaille tiistaisin ja torstaisin ohjattuja aamuharjoituksia. Tarvittaessa oppilaat saavat vapaata pelireissujakin varten. Muuten koulupäivät ovat samanlaisia kuin missä tahansa muussa peruskoulussa.

Mosin lupasi esitellä tavallista koulupäiväänsä kahden koulupäivän ajalta.

Maanantai on tavallinen koulupäivä

Mosinin kouluviikko alkaa kello 8.10 suomi toisena kielenä eli äidinkielen tunneilla. Tavallisesti opettaja käy oppilaiden kanssa ensin läpi kotitehtäviä ja tunnilla käsiteltäviä teemoja, kuten suomen sukulaiskieliä. Sen jälkeen oppilaat lukevat käsiteltävästä asiasta kirjasta ja tekevät tehtäviä. Opiskelu tapahtuu opettajan ohjeiden mukaan itsekseen, paritöinä tai ryhmissä.

Mosin sanoo oppivansa kaikilla tavoilla. Ryhmätyöt saavat ajatukset kuitenkin kunnolla liikkeelle.

- Muutenkaan siinä ei tarvitse tehdä itse sataa prosenttia työstä vaan sitä voi jakaa muiden kanssa, Mosin kuvailee.

Kello 9.40 alkavalla terveystiedon tunnilla Mosin on opiskellut edellisviikkoina syöpään ja ihmisen terveyshaittoihin liittyviä asioita.

- Kiinnostaa tietää, mistä tuollaiset asiat johtuvat ja miten niitä voi parantaa.

Ruokailu on tavallisesti 12.25. Mosinin suosikkiruoka on makaronilaatikko.

Ruokailun jälkeen vuorossa on biologiaa, jossa on käsitelty muun muassa ihmisen anatomiaa, silmän rakennetta ja elimistön toimintaa.

Mosinilla on melkein jokaisella tunnilla perinteiseen tapaan kirja ja kynä käytössä. Digilaitteita hyödynnetään esimerkiksi ryhmätöissä ja verkkotehtävissä.

- Kaikilla opettajilla on oma tapansa opettaa. Esimerkiksi yhteiskuntaopissa me ollaan tehty kaikki tehtävät tietokoneella. Silloin opettaja pääsee katsomaan saman tien, mitä me ollaan tehty ja milloin.

Minkälainen on Mosinin mielestä hyvä opettaja?

- Opettaja, joka osaa selittää käsiteltävän aiheen tarkasti, on kiinnostunut omasta työstään ja opettaa positiivisesti. Muuten riippuu aineesta ja aiheesta, mikä saa minut kiinnostumaan.

Kello 13 vuorossa on valinnaisainetta, Mosinin tapauksessa kotitaloutta. Ysiluokalla kotitaloustuntien teemana on ollut eri maiden ruuat.

- Viimeksi tehtiin italialainen tiramisu. Se meni aika hyvin, ei ainakaan palanut pohjaan, Mosin naureskelee.

Päivä päättyy opinto-ohjauksen tunteihin. Pääpaino on yhteishakuun valmistautumisessa. Aiemmin aiheena on ollut myös TET- eli työelämään tutustumisjakson harjoittelupaikan hakeminen. Mosin suoritti oman TET-harjoittelunsa Turun seudun Urheiluakatemiassa, jossa hän teki erilaisia toimistotöitä.

Tiistai alkaa jääkiekkoharjoituksilla

Mosinin tiistai käynnistyy jääkiekkoharjoituksilla Impivaaran jäähallilla. Ensin vuorossa ovat jääharjoitukset, sen jälkeen nopeus- ja keskivartalotreenit.

Kaikkiaan Mosinin viikkoon kuuluvat kolmet aamu- ja neljät iltatreenit, ja harjoittelu tapahtuu jäällä ja punttisalilla. Tiistain ja torstain aamuharjoitukset ovat koulun jääkiekkolinjan harjoituksia, muut TPS:n B-Akatemian treenejä.

TPS:n B-Akatemian Mestis-sarjan pelit ovat viikonloppuisin. Niitä on kauden aikana reilut 40 ja pudotuspelit päälle.

- Meillä on aika hyvä joukkue, joten toivottavasti me päästään pudotuspeleihin, Mosin kertoo.

Mosin pelaa yleensä laiturina, ja pelityyliään hän kuvailee duunariksi. Perinteisesti duunarin tehtävänä on kaivaa kiekkoja joukkuekavereille ja pelata muutenkin varmaa koko kentän peliä.

Puropellon koulun jääkiekkolinjalle Mosin haki kuudennella luokalla. Tuolloin valintakoe koostui fysiikkatesteistä ja kaksipäiväisistä jäätesteistä. Tuloksia hän odotti kaksi kuukautta.

Bussikuljetus lähtee Impivaarasta kello 10.25 koulua kohti.

Ruokailun jälkeen vuorossa on kemiaa. Se on Mosinin suosikkilukuaine. Viime kerralla Mosin ja kumppanit mittasivat lampun virtaa ja jännitettä. Opettaja näytti kokeen ensin luokan edessä ja sen jälkeen oppilaat yrittivät sitä itse.

- Mikään ryhmä ei onnistunut tehtävässä ensimmäisellä yrityksellä, ja mekin pyydettiin monta kertaa apua. Mutta lopulta saatiin se kuitenkin tehtyä. Hyvä päästä tekemään itse ja oppimaan siitä, Mosin toteaa.

Välitunneilla Mosin istuskelee usein penkeillä kavereidensa kanssa. Välipalaa voi käydä ostamassa klo 12.40 alkavalla välitunnilla. Siihen tarvitaan välipalakortti, jonka voi ostaa Arkean nettisivuilta.

- Se on pelastanut monta kertaa päivän, kun on ollut väsynyt ja nälkäinen. Varsinkin jos on pitkä päivä, eli koulu loppuu 15.30 ja treenit alkaa neljältä, Mosin kertoo.

Koulupäivän päättää suomi toisena kielenä -tunti, joka on sisällöltään suunnilleen samanlainen kuin maanantaiaamuna.

Tiistai on viikon lyhin päivä, sillä muina päivinä Mosinilla on koulua puoli neljään asti.

Haastattelun päätteeksi Mosinin pitääkin jo kiirehtiä traktorimönkijällä Impivaaran jäähallia kohti.

Lue lisää Turun seudun urheilu- ja liikuntapainotteisista yläkouluista: Turun seudun Urheiluakatemian yläkouluesite

Kuva TPS:n B-Akatemian ottelusta: Toni Elo