Lounais-Suomen aluehallintovirasto päätti maanantaina 20.12., että kaikki yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset ovat kiellettyjä Varsinais-Suomen sisä- ja ulkotiloissa 22.–31.12.2021 henkilömäärästä riippumatta. Täyskiellon myötä tilaisuuksia ei voi järjestää koronapassin avullakaan. Päätös liittyy tartuntatautilain 58 ja 58 g -pykälien keinoihin.

Päätöksen ja kiristyneen koronatilanteen takia Turun kaupunki peruuttaa uudenvuoden juhlallisuudet eli lasten uudenvuoden juhlan ja uudenvuoden ilotulituksen.

Kaupunki peruuttaa myös kaikki kaupungin tiloissa, kuten esimerkiksi museoissa järjestettävät joulunajan tilaisuudet.

-Toimimme nopeasti kaikkien päätösten, ohjeiden ja rajoitusten mukaisesti, jotta turvaamme kaupunkilaisten terveyden ja osaltamme edesautamme koronan saamista kuriin, sanoo Turun pormestari Minna Arve.

Joulurauhan julistus järjestetään ilman yleisöä jo toisena vuotena peräkkäin. Tilaisuutta voi seurata Yleisradion lähetyksistä. Vanha Suurtori aidataan tilaisuuden ajaksi, alueelle ei pääse eikä julistusta kuule alueella kaiuttimien välityksellä.

Turun filharmonisen orkesterin kausi on jo päättynyt ja Turun Kaupunginteatterin esitystoiminta keskeytetään loppuvuodeksi. Peruutettujen esitysten liput voi vaihtaa tuleviin näytöksiin tai vuoden voimassa olevaan lahjakorttiin. Lippurahat myös palautetaan tarvittaessa.  Ensi vuoden esityksistä tiedotetaan myöhemmin.

Sekä sisä- että ulkoliikuntapaikoilla järjestettävät näytökset, kilpailut ja ottelut on toteutettava ilman yleisöä. Yleisöä ei toivota edes harjoituksiin. Välttämätön liikuntatilassa oleminen edellyttää koronapassien tarkistamista.

Koronapassi on käytössä kaupungin avoinna olevissa palveluissa. Koronapassi ei ole käytössä kirjastossa asioidessa, eikä nuorisotiloissa.

Koulujen joulujuhlat järjestetään, mutta juhliin ei kutsuta huoltajia paikan päälle. Juhlissa ei lauleta kuoro- ja yhteislauluja. Osa tilaisuuksista striimataan. Kouluissa maskisuositus koskee kaikkien koulujen oppilaita 1. vuosiluokasta lähtien. Suositus on voimassa toistaiseksi.

Rokotusväliin tullut muutos huomioidaan rokotuksissa

60 vuotta täyttäneet sekä riskiryhmiin kuuluvat voivat saada 3. koronarokoteannoksen, kun toisesta rokotuksesta on kulunut aikaa 3–4 kuukautta. Niille alle 60-vuotiaille, jotka eivät kuulu riskiryhmiin, kolmatta rokoteannosta voidaan tarjota 4–6 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta. 3. rokotteina käytetään joko Moderna Spikevax-rokotetta tai BioNTech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta. Rokotusaikoja ei lähetetä tekstiviestillä, vaan jokaisen kolmanteen rokotteeseen oikeutetun tulee itse varata aika rokotteelle tai hakea rokote Pop up-vastaanotoilta.

Koko Turku rokottaa -kampanja sai turkulaiset liikkeelle sunnuntaina 19.12. ja kaiken kaikkiaan päivän aikana Keskustan, Mäntymäen ja Runosmäen terveysasemilla sekä Mäntymäen lastenneuvolassa rokotettiin 3279 turkulaista. Heistä 3. koronarokotteen sai 2989, joista 2228 oli yli 60-vuotiasta. Riskiryhmiin kuuluvista 5–11-vuotiaista rokotteen sai 49 lasta. Lisäksi tapahtumissa annettiin 450 influenssarokotetta.

Yli 60-vuotiaille järjestetään Pop up –rokotuksia 22. joulukuuta viidellä terveysasemalla

Keskiviikkona 22. joulukuuta järjestetään Pop up -rokotuspäivä yli 60-vuotiaille turkulaisille Keskustan, Mäntymäen, Kirkkotien, Runosmäen ja Varissuon terveysasemilla. Jokaisella asemalla pystytään antamaan rajallinen määrä rokotteita ilman ajanvarausta.

  • 3. rokotuksissa tärkeimpänä kohderyhmänä ovat yli 60-vuotiaat. Heillä on suurempi riski sairastua vakavaan koronatautiin ja useimmilla 2. rokotuksesta on jo aikaa, tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi sanoo.

Terveysasemilla rokotetaan keskiviikkona 22.12. klo 8.30–15.15. Tapahtumissa jaetaan vuoronumerot, joiden perusteella rokotteita annetaan.

Tarkat tiedot Turun kaikista rokotustapahtumista löytyvät seuraavista osoitteita:

Satakunnantien rokotusvastaanotolle voi varata myös ajan: turku.fi/eterveyspalvelut

Torstaina 23.12. Satakunnantien rokotusvastaanotolla annetaan rokotuksia vain ajan varanneille ja Pop up-vastaanotto on suljettu.

Ensimmäisen rokoteannoksen on Turussa saanut 156 398 (88 % 12 vuotta täyttäneistä turkulaisista), kaksi rokoteannosta on saanut 147 332 (83,1 % 12 vuotta täyttäneistä turkulaisista ja kolme rokoteannosta on saanut 31 849 (18 % 12 vuotta täyttäneistä turkulaisista).

Omikron riskimaista saapuvien on osallistuttava pakolliseen terveystarkastukseen tai esitettävä negatiivinen koronatestin tulos

Omikronvariantin riskimaista Suomeen saapuvien matkustajien on osallistuttava maahantulon yhteydessä pakolliseen terveystarkastukseen. Matkustajan ei tarvitse osallistua terveystarkastukseen, jos hänellä on esittää enintään 48 tuntia vanha negatiivinen koronatestin tulos. Testi voi olla PCR- tai antigeenitesti. Riskimaita ovat tällä hetkellä Etelä-Afrikka, Namibia, Botswana, Zimbabwe, Lesotho, Eswatini (Swazimaa), Mosambik, Malawi, Nigeria, Tanska, Britannia ja Norja.

THL suosittelee myös, että kaikki ulkomailta Suomeen palanneet tekisivät koronan kotitestin maahan saapumisen jälkeen, jos heitä ei ole testattu maahantulon yhteydessä. Kotitestejä voi ostaa kaupoista ja apteekeista. Jos kotitestin tulos on positiivinen, tulos täytyy varmistaa terveydenhuollossa. Myös jos hengitystieinfektioon viittaavia oireita ilmenee 14 vuorokauden sisään maahantulosta, on Suomeen saapuneen hakeuduttava koronatestiin.

Asiasanat: