Lounais-Suomen aluehallintoviraston 29.12.2021 tekemä päätös koronarajoituksista vaikuttaa erityisesti Turun kaupungin vapaa-aikapalveluihin. Yleisölle avoimien sisä- ja ulkotilojen käyttöä rajoitetaan siten, että toimintaan osallistuvien lähikontakteja voidaan ehkäistä.

Turun kaupungin palveluissa koronapassi on toistaiseksi poissa käytöstä ja palvelujen käyttäjiä muistutetaan, että kulttuuri- ja liikuntapalveluihin ei saa mennä sairaana, flunssaisena tai karanteenin aikana. Kaikissa palveluissa edellytetään kasvomaskin käyttöä.

Turun kaupungin palveluihin AVI:n päätös vaikuttaa 15.1.2022 asti seuraavasti:

Kirjaston tapahtumat on peruttu 

Kirjaston kaikki yleisötapahtumat perutaan 1.–15.1.2022. Kirjaston muut palvelut ovat normaalisti käytössä. 
 
Kirjastossa edellytetään maskin käyttöä kaikilta yli 12-vuotiailta, ellei sille ole terveydellistä estettä. Kirjastossa tulee myös pitää riittävä turvaväli muihin asiakkaisiin.

Museoiden ja nuorisotilojen asiakasmääriä rajoitetaan

Turun museokeskuksen museot ovat torstaista 30.12.2021 alkaen avoinna asiakasmäärärajoituksin. Museoiden henkilökunta seuraa kävijämääriä, ja voi hetkellisesti rajoittaa pääsyn museoihin ruuhkaantumisen välttämiseksi. Ennakkoilmoittautumisia ei vaadita.

Nuorisotilat ovat avoinna, mutta erilliset tapahtumat on peruttu. Nuorisotilojen asiakasmääriä rajoitetaan turvallisen vierailun varmistamiseksi. Kasvomaskia edellytetään kaikilta peruskouluikäisiltä ja sitä vanhemmilta.

Liikuntapaikkoja suljetaan 

Turun kaupungin sisäliikuntatilat ja uimahallit ovat suljettuina 1.–15.1.2022. 

Harjoittelu- sekä kilpailutoiminta sallitaan ilman yleisöä vain 2004 syntyneille ja sitä nuoremmille lapsille ja nuorille sekä 2003 ja sitä vanhemmille huippu-urheilijoille (kahden ylimmän sarjatason joukkueurheilijat ja SM-tason yksilöurheilijat). 

Kaupungin liikuntatiloja käyttävän vuoron vastuutaho laatii terveysturvallisuussuunnitelman. 
Kasvomaskia edellytetään sisätiloissa ja suositellaan ruuhkaisissa ulkoliikuntatiloissa.

Ulkoliikuntatilojen pukutilat ovat myös suljettu, mutta muun muassa välinevuokraamot jatkavat toimintaa asiakaskäyntejä rajoittamalla. Turun kaupungin sisäliikuntapaikkojen asiakkaiden kausirannekkeiden voimassaoloa jatketaan tilojen sulun ajan, ja hyvitetään siltä ajalta, joka on jäänyt käyttämättä sulun takia. 

Turun filharmonisen orkesterin kevätkauden avajaiskonsertti verkkolähetyksenä

Turun filharmonisen orkesterin kevätkauden avajaiskonsertti lähetetään suorana, maksuttomana verkkolähetyksenä osoitteesta tfo.fi/live torstaina 13.1. klo 19. Turun konserttitalon tapahtumat aikavälillä 1.-15.1.2022 on peruutettu tai siirretty eteenpäin. Tarkemmat tapahtumakohtaiset tiedot: tfo.fi.

Föli suosittelee matkustamaan ruuhkahuippujen ulkopuolella

Aluehallintoviraston päättämät rajoitukset eivät koske joukkoliikennettä, mutta Föli suosittelee matkustamista ruuhkahuippujen ulkopuolella. Ruuhkaisinta Fölin liikenteessä on arkisin noin klo 7–8.30 ja 13–16.30. Viikonloppuisin ja juhlapyhinä vastaavia ruuhkapiikkejä ei ole. 

Kaikkien 12 vuotta täyttäneiden matkustajien tulee käyttää kasvomaskia Fölin liikenteessä. Maskia kannattaa käyttää jo pysäkillä.

Käteinen raha ei toistaiseksi kelpaa maksuksi Fölin busseissa. Bussimatkan maksu onnistuu lähimaksulla (pankki- tai luottokortti, mobiililaite), matkakortilla tai mobiililipulla, jonka voi ostaa Föli-sovelluksesta. Lisäksi kertalippuja ja vuorokausilippuja on saatavilla Föli-alueen R-kioskeista sekä Fölin lippuautomaateista.

Turun kaupunki kiittää vastuullisesta toiminnasta

– Vaikka koronatilanne Turussakin on heikentynyt, olemme onnistuneet hyvin muun muassa kolmansien rokotteiden antamisessa. Turkulaiset ovat hakeutuneet aktiivisesti rokotuksiin, ja hyvinvointipalveluiden henkilöstö on tehnyt työnsä erinomaisesti. Kiitokset kuuluvat myös urheiluseuroille vastuullisesta toiminnasta liikuntapaikoilla sekä tapahtumajärjestäjille nopeasta reagoinnista uusiin ja jatkuvasti muuttuviin rajoituksiin, sanoo pormestari Minna Arve.

Urheiluseurat ja liikuntapaikat ovat luoneet Turussa ja alueella vastuullisen ja terveysturvallisen toimintakulttuurin, eivätkä sulkutoimet ole seurausta laiminlyönneistä.

Pormestari Minna Arve huomauttaa, että Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä suositteli aikaisempien rajoitusten jatkamista tässä vaiheessa. AVI päätyi kuitenkin suositusta tiukempiin rajoituksiin, joissa myös liikuntatilat edellytetään suljettavan.

Asiasanat: